- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Litijum (ni)je bauk | Energija Sputnjika

© SputnikLitijum
Litijum - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2024
Pratite nas
Eksploatacija litijuma poslednjih je meseci top tema u Srbiji. Njome se bave svi - političari, stručnjaci, zaštitari životne sredine ali i građani, bez obzira u kom delu zemlje žive.

To je verovatno i razlog što se u moru informacija o nalazištu jadarita u području Jadar, eksploataciji ove retke minerlane sirovine, njenoj preradi i ekološkim aspektima njene prerade nalazi i puno dezinformacija ili tendenciozno plasiranih informacija, koji ne samo povećavaju strah običnog čoveka od otvaranja rudnika u blizini Loznice već su izazvali i nepoverenje građana u stručnjake.
Litijum je postao bauk, koji se zlupotrebljava u političke i geopolitičke svrhe. U lobiranja „za“ i „protiv“ litijuma uključili su se i pravi i samozvani stručnjaci i ekološki aktivisti, među kojima je, na žalost, mnogo onih kojima je dobrobit sopstvenog naroda i sopstvene zemlje „poslednja rupa na svirali“. U tim hajkama posebno su se na udaru javnosti našli geolozi – stručnjaci koji istražuju prirodna bogatstva.
U ta prirodna bogatstva pored ruda i mineralnih sirovina spadaju, inače, i pijaća voda, kamen, koji se, na primer koristi za izgradnju. Geolozi su uključeni i u saniranje klizišta, ti stručnjaci se pitaju i o zaštiti od poplava, koje su zahvatile mnoge evropske zemlje a prete i nama.
Narod uplašen pričama o potencijalnoj štetnosti litijuma počeo je da im preti i sprečava ih da rade istraživanja u svim krajevima Srbije. Otud je Društvo geoloških inženjera i tehničara Srbije ovih dana izdalo saopštenje u kome apeluju na građane da dopuste geolozima da izvode geološke istražne radove. Podsećaju ih da rudarenje u Srbiji nije novost, da je unazad vekovima bilo osnov za privredni razvoj zemlje. Dr Dejan Barjaktarović, predsednik Društva geoloških inženjera i tehničara Srbije ističe da geolozi nisu neprijatelji naroda.
Komentarišući da bi se litijum koji bi bio proizveden u Srbiji mogao osim za baterije koristiti i u medicinske svrhe i u vojnoj industriji sagovornik „Energije Sputnjika“ kaže da ga ne čudi što su stranci zainteresovani za njegovu eksploataciju.
Govoreći za „Energiju Sputnjika“ o rudarenju jadarita i proizvodnji litijuma Barjaktarović kaže, pozivajući se na svoje kolege, domaće stručnjake, ne samo geologe već i rudarske struke, hemičare, tehnologe, mašince... da je to moguće bez opasnosti po životnu sredinu i stanovnike koji žive u tom kraju. Zamera i kompaniji „Rio Tinto“ na tome što skriva podatke, ali i nekim stručnjacima koji ne rade u korist svoje države i svoga naroda.
S tim u vezi, zamera kreatorima izmena Zakona o rudarstvu što su „prepisivali“ zakonska rešenja iz nekih afričkih država, ne misleći na dobrobit svoje države i poručuje da se po pitanju litijuma ubuduće pitaju i slušaju pravi stručnjaci, koji neće štititi tuđe interese.
Energija Sputnjika, 17.9.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala