- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Zvezda svetske operske scene Jonas Kaufman 1. oktobra otvara BEMUS

© Foto : Sputnjiku ustupi BEMUSPlakat za nastup Jonasa Kaufmana na BEMUS-u
Plakat za nastup Jonasa Kaufmana na BEMUS-u - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2024
Pratite nas
Beogradske muzičke svečanosti – BEMUS, najznačajniji i najstariji muzički festival u Srbiji, tradicionalno će biti održan od 1. do 26. oktobra. Ovogodišnji BEMUS svečano će biti otvoren 1. oktobra u Sava Centru koncertom svetske operske zvezde Jonasa Kaufmana, koji važi za najvećeg tenora današnjice i prvi put će nastupiti pred beogradskom publikom.
U nastavku BEMUS-a publika će imati priliku da uživa u nastupima muzičkih velikana raznih generacija, među kojima će se na sceni Kolarčeve zadužbine naći violinista Kiril Trusov i pijanistkinja Aleksandra Trusova, violončelista Petar Pejčić i pijanista Dmitro Semikras, violončelistkinja Maja Bogdanović i pijanistkinja Nino Gvetadze i flautistkinja Silvija Karedu sa Simfonijskim orkestrom RTS, pod upravom Srbe Dinića.
Na ovogodišnjem BEMUS-u nastupiće i pijanistkinja Eva Gevorgijan u pratnji Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod upravom Sergeja Smbatijana, kao i pijanista Simon Trpčeski koji će nastupiti s orkestrom “Virtuozi”, pod upravom Bojana Suđića.
Tokom celog meseca biće održani i brojni drugi koncerti, a ceo program se nalazi na sajtu festivala bemus.rs.
Jonas Kaufman će nastupiti u pratnji renomiranog Vojvođanskog simfonijskog orkestra, pod upravom Johena Ridera, dugogodišnjeg Kaufmanovog saradnika. Na repertoaru beogradskog koncerta naći će se nezaboravne arije operskih heroja kao što su Pučinijev Kavaradosi, Bizeov Don Hoze i drugi, dok će drugi deo koncerta biti posvećen najlepšim numerama filmske muzike autora kao što su Enio Morikone i Frank Cimer, pa će publika na poseban način doživeti muzičke teme iz antologijskih filmova “Supermen”, “Bilo jednom u Americi”, “Misija”, “Gladijator”.
Kaufman je čest gost kultnih scena, poput Metropolitena, La Skale, Kovent Gardena, Pariske i Bečke opere, saradnik najvećih operskih imena današnjice, kao i nosilac ordena viteza Legije časti.
Ovaj harizmatični umetnik temelji svoje nezaboravne interpretacije na raskošnom glasu specifičnog tembra i izuzetnog raspona, a njegov sjajni glumački dar i nadahnutost tokom izvođenja kod publike izaziva utisak da svako delo izvodi poslednji put. Kao velika operska zvezda Kaufman operi vraća sjaj i daje joj značaj prvorazrednog društvenog događaja i elitne svečanosti, naveli su organizatori.
Violinista Kiril Trusov i njegova sestra, pijanistkinja Aleksandra Trusova, nastupiće 18. oktobra u Kolarčevoj zadužbini, s programom u kome će se preplitati dela Bramsa, Betovena, Vitalija i drugih. Nastupaju zajedno od detinjstva, a izuzetan uspeh svog dua temelje na brilijantnoj virtuoznosti, savršenoj usklađenosti i međusobnoj harmoniji koja publiku ostavlja bez daha. Trusova je u mladosti podržavao i usmeravao čuveni Jehudi Menjuhin, a danas važi za jednog od vodećih violinista svoje generacije.
Aleksandra Trusova je, kao solistkinja, nastupala na mnogim svetskim koncertnim podijumima i međunarodnim festivalima i ostvarila saradnju sa najvećim svetskim dirigentima, poput Lorina Mazela i sera Nevila Marinera.
U okviru BEMUS-a biće izvedeni i specijalni programi posvećeni savremenim srpskim kompozitorima (Orkestar Opere i teatra „Madlenianum“, dirigent Dejan Savić), izvornoj muzici (selektorka Mirjana Drobac), horskoj duhovnoj muzici (Hor RTS, dirigent Vladimir Gorbik) i autorsko veče nedavno preminulog kompozitora Zorana Erića, nekadašnjeg umetničkog direktora BEMUS-a (Ansambl Metamorfozis, umetničko vođstvo Saša Mirković), a program posvećen delima Isidore Žebeljan će izvoditi violinistkinja Julija Hartig i pijanistkinja Rajneke Brukhans.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala