- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Stiže „savršena“ solarna oluja: Iznad Srbije možda bude vidljiv nebeski spektakl pod jednim uslovom

CC0 / rawpixel.com / Crvene polarna svetlost
Crvene polarna svetlost - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2024
Pratite nas
Retka konvergencija solarnih događaja mogla bi da osvetli nebo sa aurorama vidljivim možda čak do pojasa iznad 40 stepeni severne geografske širine.
NOAA-in centar za predviđanje vremena u svemiru prognozirao je geomagnetnu oluju G3, koja se smatra „jakom“, za noć 16. i 17. septembra. Trio solarnih fenomena mogao bi da proizvede auroru vidljivu mnogo dalje od južnog od arktičkog pojasa, odnosno na severnoameričkom kontinentu do Ajove i Pensilvanije (oko 40 stepeni geografske širine), i na evropskom kontinentu do delova severne Engleske i Velsa.
Glavni pokretač predstojećeg događaja je solarna baklja klase Iks koja je eruptirala 14. septembra i klasifikovana je po veličini kao Iks4,5. Baklje Iks-klase su najmoćnije baklje koje Sunce može da proizvede. Zajedno s pomenutom bakljom, aktivna sunčeva pega je pokrenula izbacivanje koronalne mase (CME), bacajući milijarde solarnih čestica u svemir.
Zbog pomenute sunčeve baklje, od 14. septembra nestali su visokofrekventni radio signali, ali se očekuju novi efekti kako solarne čestice i dalje pristižu.
Pored toga, koronalna rupa na Suncu omogućila je solarnim vetrovima da pojačaju uticaj CME. Kada ove solarne baklje stignu do Zemlje, one stupaju u interakciju sa Zemljinim magnetnim poljem, proizvodeći različite efekte, uključujući dobro poznate aurore, ili polarnu svetlost.
Sunce je trenutno u najaktivnijoj fazi svog 11-godišnjeg ciklusa, tako da su aurore uobičajene na Zemlji, ali se predviđa da će događaj od 16. septembra dostići nivo 7 od maksimalno 10 na Kp indeksu za geomagnetnu aktivnost. Mogu se pojaviti i drugi efekti, kao što su GPS i smetnje satelita, iako će većina zapravo ostati neprimećena, preneo je „Sajens alert“.
Za one koji se uglavnom nalaze iznad pojasa geografske širine od 40 stepeni, a to je mesto na kojem je i Srbija (pod uslovom da bude vedro) pogled na noćno nebo mogao bi da ih nagradi neverovatnim nebeskim prizorom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala