- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa optužen za nezakonito posedovanje puške

© Tanjug / AP Photo/Efrem LukatskyOsumnjičeni za pokušaj atentata na Trampa Rajan Raut u Kijevu
Osumnjičeni za pokušaj atentata na Trampa Rajan Raut u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2024
Pratite nas
Amerikanac Rajan Vesli Raut (58), koji je uhapšen zbog bezbednosnog incidenta na Floridi koji FBI istražuje kao pokušaj ubistva republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, danas je pred federalnim sudom optužen za nezakonito posedovanje vatrenog oružja i posedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem.
Kako se navodi, reč je o puški AK-47.
Raut već ima krivični dosije a u SAD, osobe koje su prethodno osuđivane, a uhapšene su zbog posedovanja vatrenog oružja, rizikuju maksimalnu kaznu od tri godine zatvora i novčanu kaznu do 10.000 dolara, prenosi Indipendent.
Posedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem podrazumeva maksimalnu kaznu od 365 dana zatvora i kaznu od 1.000 dolara.
Međutim, ako se utvrdi da je osoba uklonila ili promenila serijski broj, kazna može da iznosi do pet godina zatvora i 5.000 dolara.
Sudija Rajon Mekejb odredio je ročište za pritvor za 23. septembar, a ročište za izjašnjavanje o krivici za 30. septembar.
Zvaničnici navode da se Raut krio u žbunju, samo nekoliko stotina metara od bivšeg predsednika, kada su agenti Tajne službe primetili kundak pištolja kroz ogradu.
Počeli su da pucaju na osumnjičenog, zbog čega je vozilom pobegao sa lica mesta i je ostavio vatreno oružje sa nišanom, dva ranca i GoPro kameru u golf klubu.
Lokalni službenici za sprovođenje zakona su ušli u trag automobilu marke „nisan“, zahvaljujući svedoku koji je fotografisao registarske tablice, i uhapsili Rauta na autoputu.
Podaci sa mobilnog telefona pokazuju da je Rajan Vesli Raut bio u blizini golf terena bivšeg predsednika na Floridi više od 11 sati pre nego što su ga vlasti primetile, navodi se u sudskim dokumentima koji su danas dostavljeni.
Navodi se i da je mobilni telefon Rajana Rauta bio lociran u blizini oblasti duž linije drveća od otprilike 1:59 ujutro do približno 13:31 popodne, 15. septembra 2024. godine, preneo je Rojters.
Za sada nije u potpunosti jasno šta je motiv napada, ali Federalni istražni biro ga tretira kao "pokušaj ubistva".
Neimenovani izvori su za Njujork tajms rekli a su službenici za sprovođenje zakona otkrili da je serijski broj vatrenog oružja delimično izgreban, što otežava utvrđivanje porekla, ali je oružje poslato na dalju analizu u laboratoriju u Virdžiniji.
Godine 2010. Raut je osuđen za posedovanje ukradene robe i osuđen na uslovnu kaznu.
Bio je vlasnik firme Junajted Rufing, a jedna bivša zaposlena rekla je za Indipendent da se ne seća da je Raut bio previše zainteresovan za politiku, iako objave na njegovim nalozima na društvenim mrežama ukazuju na to da je nekada podržavao Trampa, ali je poslednjih godina postao kritičan prema bivšem predsedniku.
Od 2019. godine, Raut je demokratskim kandidatima 19 puta donirao novac.
On je na društvenim mrežama takođe snažno podržavao Ukrajinu, navodi list.
Raut je uhapšen u nedelju nedugo nakon što je pobegao pošto su agenti tajne službe otvorili vatru na njega jer je uperio poluautomatsku pušku ka golf klubu bivšeg predsednika Donalda Trampa u Vest Palm Biču na Floridi, dok je Tramp igrao golf.
Republikanski predsednički kandidat je nepovređen i na bezbednom, saopštila je policija, a FBI incident istražuje kao pokušaj ubistva.
Pucnjava se dogodila oko dva meseca nakon što je Tomas Metju Kruks izveo atentat na Trampa na skupu u Batleru, u Pensilvaniji 13. jula, kada je Tramp zadobio povredu uha.
Ruski vojnik na avdejevskom pravcu - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Sputnjik otkriva: Osumnjičeni za atentat na Trampa bio kontakt lice za plaćenike u ukrajinskoj vojsci
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala