- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

NATO neće postati deo sukoba, ako se Kijevu dozvole napadi na Rusiju

© Sputnik / Lola ĐorđevićJens Stoltenberg
Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2024
Pratite nas
NATO neće postati deo sukoba u Ukrajini, ako zemlje Alijanse dozvole Kijevu da izvodi napade na teritoriju Rusije zapadnim oružjem, izjavio je generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg u onlajn intervjuu nedeljniku „Forin polisi", koji je emitovan na sajtu nedeljnika.
„Pogrešno je reći da ćemo postati deo sukoba", rekao je on.
Prema njegovim rečima, Kijev ima pravo da gađa legitimne ciljeve na teritoriji Rusije, ali odluka je na zemljama koje isporučuju oružje.
Stoltenberg je takođe dodao da NATO ne smatra da su Iran i Severna Koreja deo konflikta zbog navodnih isporuka vojne pomoći Moskvi.
Generalni sekretar NATO je naglasio da Oružane snage Ukrajine same odlučuju o dejstvima prilikom napada na Kursku oblast, i odbio je da prizna da su dejstva koordinisana od strane NATO.
Pored toga, Stoltenberg je još jednom potvrdio da NATO ne vidi bilo kakva dejstva Rusije u nuklearnoj sferi koja bi zahtevala reakciju Zapada.
Pored toga, zvaničnik je ocenio da u Ukrajini neće biti dugoročnog mira, dok Kijev ne postane član NATO-a.
On je dodao da države-članice NATO-a za sada nisu postigle konsenzus o pridruženju Ukrajine Alijansi.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izajvio je ranije da predstavnici zemalja NATO-a moraju da shvate „čime se igraju“ kada govore o planovima da se Kijevu dozvoli da gađa ciljeve duboko u teritoriji Rusije pomoću raketnih sistema predatih Oružanim snagama Ukrajine. Prema njegovim rečima, direktno učešće Zapada u sukobu u Ukrajini značajno će promeniti njegovu suštinu i značiće da su članice Severnoatlantske alijanse – SAD i evropske zemlje – ratuju sa Rusijom. Moskva će donositi odluke na osnovu pretnji koje se bidi pojavljivale pred njom, napomenuo je Putin.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala