- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Kijev ne želi da ga zaborave zapadni mentori - planira ubistva ukrajinske dece da bi optužio Rusiju

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaZarđali saobraćajni znak sa obaveštenjem pravca za Kijev u Donjecku
Zarđali saobraćajni znak sa obaveštenjem pravca za Kijev u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2024
Pratite nas
Iako se namera Ukrajine da inscenira ruski raketni napad na dečiju ustanovu – bolnicu ili obdanište - na teritoriji koja je pod kontrolom Kijeva tumači kao još jedna akcija „lažne zastave“, kako bi se za to okrivila Rusija, ruski ekspert Konstatin Blohin ocenjuje da je ovo, pre svega, deo informativnog rata protiv Moskve.
Provokativna insceniranja i optužbe da Rusija čini navodne zločine u Ukrajini su već viđene metode koje je Zapad uigravao na Balkanu u slučaju Srebrenice, Račka, Rogova i drugih, zatim u Siriji, Libiji, Iraku, a sada tu strategiju koristi i u Ukrajini sa ciljem da se optuži Rusija za nešto što nije počinila.
Po pravilu, cilj takvih aktivnosti je da na svoju stranu prevuku domaću ili međunarodnu javnost, dovedu sukob do eskalacije ili izvuku neku korist za sebe. U ovom kontkretnom slučaju, kako tvrdi Moskva, Ukrajinci, između ostalog, žele da u očima javnosti opravdaju dozvolu za korišćenje oružja velikog dometa za napade duboko na rusku teritoriju.
„Mislim da ovo čak i nije provokacija, jer se provokacije obično dešavaju u mirnodopskim uslovima da bi se pokrenula neprijateljstva. Sada je rat, pa ovo, verovatno, ne treba nazivati provokacijom, već još jednim informativnim ratom u cilju dalje satanizacije naše države, kako bi Kijev dodatno dobio pomoć sa Zapada. Kijev ne želi da ga zaborave zapadni mentori. Tako da mislim da je to cilj“, kaže Blohin.
Sjedinjene Američke Države podstiču Ukrajinu da izvede novu provokaciju koja će dovesti do velikog broja žrtava, a za koju će biti okrivljena Moskva, upozorila je ruska Spoljna obaveštajna služba, precizirajući da je u planu da se iscenira raketni napad na dečiju ustanovu koja se nalazi na teritoriji pod kontrolom Kijeva.
Predviđeno je da tu tragediju masovno proprate vodeći međunarodni mediji, dok istovremeno Sjedinjene Države planiraju da to iskoriste kako bi povećale pritisak na Iran i Severnu Koreju, jer navodno inscenirani udar će biti „izveden“ njihovim projektilima.

Niko ne veruje u „nevinost“ Kijeva

Američki državni sekretar Entoni Blinken već je pozvao zemlje EU da uvedu nove sankcije Teheranu i Pjongjangu zbog isporuka oružja Rusiji. Time zapravo Vašington navodi Evropljane da odmah i što oštrije odgovore na incident, i osude Rusiju i njene partnere. Međutim, Blohin takve planove Vašingtona naziva „glupošću“.
„To je potpuna glupost, jer, s jedne strane, ceo Zapad podržava Ukrajinu, dok Iran, Severna Koreja ili Kina, sa stanovišta Zapada, ne bi smeli da podržavaju Rusiju. Odnosno, Zapad može da podrži Ukrajinu, ali niko ne treba da podržava Rusiju. Dakle, čak i sa stanovišta logike, ovo više nije čak ni politika dvostrukih standarda, već politika trostrukih standarda“, ističe Blohin.
Ruska Spoljna obaveštajna služba navodi da se „rukovodstvo Ukrajine nada da će na tako neljudski način podići moral Oružanih snaga Ukrajine“, opravdati ukidanje ograničenja Zapada na upotrebu raketa za napade duboko na teritoriju Rusije i „privući podršku zemalja Globalnog juga“.
„To je tačno, ali očigledno da ovo nije provokacija, nego infomacioni rat - to je, takoreći, sos koji se servira uz jelo. Dakle, to su takve akcije. Jasno je da će Zapad poslati te sisteme naoružanja Ukrajini, a čim ih Ukrajina dobije, onda će ih istog dana Ukrajina odmah upotrebiti protiv Rusije, a tu se javlja drugo pitanje - kako ćemo mi da odgovorimo. Lopta će već biti na našoj strani“, kaže Blohin.
Na pitanje kakva bi mogla biti reakcija Moskve Blohin kaže:
„Vidite, različiti eksperti iznose različite varijante. Peskov je rekao da će Putin tražiti uravnoteženu opciju, ali ja mislim da je preporučljivo udariti na političku elitu Ukrajine... Jer, uništenje političke elite je sastavni element promene režima... Dakle, očigledno je da ako naši gradovi budu raketirani, onda treba da prestanemo da žalimo Kijev“, zaključio je ekspert.
Što se tiče akcije „lažne zastave“, Moskva ističe da u međunarodnoj areni malo ko veruje u „lukavost“ Moskve i „nevinost“ Kijeva posle niza krvavih provokacija kao što su Buča, železnička stanica u Kramatorsku i bolnica „Ohmadit“. Kako naglašava ruska Spoljna obaveštajna služba, razvoj ukrajinske krize pokazuje da Kijev i njegovi zapadni sponzori odbijaju da uče iz svojih grešaka.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2024
RUSIJA
Lavrov: SAD prevazišle i Orvela, ni on nije mogao da zamisli kako će izgledati totalitarna država
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala