- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojni avioni Su-25 - Sputnik Srbija

UŽIVO Oslobođeno selo Borki u Kurskoj oblasti; Zelenski: Još nemamo dozvolu za udare na Rusiju

Pratite nas
Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tokom noći 29 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad ruskih oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Plan šefa ukrajinskog režima Vladimira Zelenskog, uključuje, između ostalog, spremnost Kijeva da pristane na lokalni prekid vatre i privremeno zamrzavanje sukoba, pišu nemački mediji.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
18:51 15.09.2024
Ukrajinski lider Vladimir Zelenski tvrdi da Ukrajina još nema dozvolu da koristi zapadno oružje za udare na teritoriju Rusije.
„Ne, još uvek ne“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Si-En-En“, odgovarajući na pitanje da li je Ukrajina dobila dozvolu.
Zelenski je rekao i da Ukrajina treba da naoruža14 brigada, iako Kijev sada nije u stanju da naoruža ni četiri od njih.
„Postoji mnogo razloga. Pre svega, sve ide veoma sporo. Drugo, potrebno nam je da bude spremno 14 brigada... nismo opremili ni četiri“, precizirao je Zelenski, odgovarajući na pitanje zašto, nakon što su SAD dodelile veliki paket pomoći Kijevu i evropskim isporukama, Ukrajina i dalje nema dovoljno oružja.
17:21 15.09.2024
Ruske snage očistile su selo Borki u Kurskoj oblasti od Oružanih snaga Ukrajine i zarobile nekoliko ukrajinskih vojnika, saopštio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije i komandant specijalnih snaga „Ahmat“ general-major Apti Alaudinov.
17:16 15.09.2024
Britanski premijer Kir Starmer i italijanska premijerka Đorđa Meloni razgovaraće u ponedeljak o predlogu da Kijev upotrebi britanske rakete „storm šedou“ za izvođenje napada na teritoriju Rusije, piše agencija Blumberg, pozivajući se na izvore.
16:45 15.09.2024
Ukrajina trpi nestašicu oružja i pokušava da nabavi više tehnike od svojih saveznika, piše bivši analitičar CIA Lari Džonson u članku za „Sonar21“.
„Ukrajinci ne samo što nisu u stanju da proizvedu značajne količine granata kalibra 155 milimetara, tenkova, oklopnih transportera i artiljerijskog oruđa, oni takođe očajnički mole Zapad da im isporuči rakete, novac i još opreme“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, jedino što u Ukrajini redovno raste je broj grobova vojnika Oružanih snaga Ukrajine.
16:04 15.09.2024
Artiljerijske snage grupe „Sever“ uništile su položaje haubice ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti.
Ruske jedinice su tokom izviđanja identifikovale u šumi kamuflirani položaj haubice Oružanih snaga Ukrajine i nakon toga aktivirale artiljeriju.
12:30 15.09.2024
Glavno iz saopštenja ruskog Ministarstva odbrane o situaciji na kurskom pravcu:
▪Ukrajinska vojska je izgubila više od 300 ljudi;
▪Odbijeno šest pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da pređu rusku granicu u Kursku oblast, protivnik je izgubio oko 60 ljudi i tri tenka;
▪Sedam pripadnika Oružanih snaga Ukrajine predalo se u Kurskskoj oblasti u protekla 24 sata;
▪Avijacija i raketne snage izvele su napad na rezerve sedam ukrajinskih brigada u 13 naselja Sumske oblasti;
▪Ruske oružane snage porazile su šest ukrajinskih brigada u Kurskoj oblasti.
11:18 15.09.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
▪Oružane snage Rusije oborile su dva ukrajinska lovca Su-27 i lovac MiG-29;
▪Pogođen je železnički voz sa stranim oružjem, kao i skladišta za bespilotna plovila;
▪Oružane snage Rusije pogodile su skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja i pogon za proizvodnju komponenti za operativno-taktičke rakete;
▪PVO sistemi oborili su 55 dronova;
▪Grupa „Centar“ nastavila je napredovanje u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine i odbila 10 kontranapada, neprijatelj je izgubio oko 545 vojnika;
▪Grupa Istok je zauzela povoljnije položaje i odbila jedan kontranapad Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 110 vojnika;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 150 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Sever“;
▪Grupa „Zapad“ je poboljšala taktičku situaciju, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 570 vojnika;
▪Grupa „Jug“ zauzela je povoljnije položaje i odbila tri kontranapada, neprijatelj je izgubio oko 765 vojnika.
10:37 15.09.2024
Oružane snage Rusije imaju mogućnost da izvode specijalnu operaciju u Ukrajini sve dok se ne ostvare njeni ciljevi, privreda zemlje se uspešno nosi sa podrškom vojsci, izjavio je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov televiziji Rusija 24.
„Imamo dovoljno mogućnosti oružanih snaga, imamo dovoljno potencijala privrede za podršku Oružanih snaga“, rekao je predstavnik Kremlja.
„Specijalna vojna operacija će se nastaviti i svi ciljevi će biti postignuti“, dodao je Peskov.
09:56 15.09.2024
Ruski eksperti su saopštili Sputnjiku da su počeli da proučavaju bojevu glavu rakete Hajmars.
„Trenutno proučavamo glavni deo rakete Hajmars. Pažljivo proučavamo šta i kako funkcioniše. Počeli smo da ga rastavljamo“, rekao je stručnjak.
Na raspolaganju su im kontrolni sistemi za nosne stabilizatore, mikro kola i elektronika.
09:18 15.09.2024
Kazahstanske vlasti i dalje izražavaju spremnost da budu posrednik ili da pruže platformu za pregovore između Rusije i Ukrajine, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Kazahstana Roman Vasiljenko u intervjuu nemačkim medijima.
„Kazahstan je prvobitno ponudio svoje usluge kao mogući posrednik ili mesto za pregovore između dve zaraćene strane. Taj stav se nije promenio“, rekao je Vasiljenko, odgovarajući na pitanje o stavu Kazahstana u vezi sa sukobom između Rusije i Ukrajine.
08:31 15.09.2024
Šef Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Kiril Budanov nazvao je ruske vazdušne bombe i rakete Iskander „veoma velikim problemom“.
„To je veoma veliki problem za liniju fronta... naši vojnici najviše stradaju na i blizu linije razdvajanja“, rekao je on ukrajinskim medijima.
Kako je istakao, Rusija nekoliko puta povećala proizvodnju navođenih bombi, a one su opasnije od Iskandera.
07:09 15.09.2024
Plan šefa ukrajinskog režima Vladimira Zelenskog, koji namerava da predstavi tokom predstojeće posete Sjedinjenim Državama, uključuje, između ostalog, spremnost Kijeva da pristane na lokalni prekid vatre „u određenim oblastima” i privremeno zamrzavanje sukoba, pišu nemački mediji, pozivajući se na neimenovane izvore.
Zelenski je ranije rekao da će ukrajinski „plan pobede” predstaviti američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i kandidatima za mesto šefa države – potpredsedniku, demokrati Kamali Haris i republikancu Donaldu Trampu. On je 13. septembra rekao da je u putanju „sistem međusobno povezanih rešenja“ koji će Ukrajini omogućiti „da ovaj rat stavi na put koji vodi ka miru“. Što se tiče ideje o prekidu vatre, ukrajinski lider ju je u više navrata odbacio, rekavši da bi pauza išla samo u korist Rusiji.
Kako se ističe, na sastanku će Zelenski takođe izneti zahtev da se Ukrajini dozvoli da gađa Rusiju dalekometnim zapadnim oružjem. Vojni ekspert Karlo Masala sa Univerziteta Bundesver u Minhenu smatra da Zelenski „želi da sve stavi na jednu kartu i pokuša da postigne proboj na bojnom polju“.
07:09 15.09.2024
Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su tokom noći 29 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Brjanske, Kurske, Smolenske, Orlovske, Belgorodske, Kaluške i Rostovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Protekle noći zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvrši terorističke napade pomoću bespilotnih letelica na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurnim sistemima protivvazdušne odbrane uništeno je dvadeset devet ukrajinskih bespilotnih letelica, od kojih petnaest je oboreno nad teritorijom Brjanske oblasti, četiri - iznad Orlovske oblasti i po jedna iznad teritorija Belgorodske, kaluške i Rostovske oblasti“, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala