- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Sankcije protiv ruskih medija - naručena kampanja

© Sputnik / Alexey KudenkoMikrofon na Radiju Sputnjik
Mikrofon na Radiju Sputnjik  - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2024
Pratite nas
Uvođenje novih sankcija od strane Vašingtona protiv ruskih medija, uključujući medijsku grupu „Rusija sevodnja“, naručena je kampanja koju oni pokušavaju da opravdaju borbom protiv mešanja u unutrašnje stvari zemlje, iako je malo verovatno da će dobiti odgovarajuću ocenu međunarodnih struktura, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
U komentaru zvanične predstavnice Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove, objavljenom na sajtu ministarstva, napominje se da sankcije ruskim medijima „sadašnja američka administracija na krajnje ciničan način pokušava da opravda borbom protiv njihovog „mešanja“ u unutrašnje političke poslove“.
„U suštini, reč je o još jednoj naručenoj kampanji, o „lovu na veštice“... Nemamo iluzija da će rasprostranjena cenzura u Sjedinjenim Državama dobiti odgovarajuću ocenu od relevantnih međunarodnih struktura, čiju aktivnost usmerava Vašington. U isto vreme, njihovo ćutanje klasifikujemo kao odobravanje takve prakse i stvarno saučesništvo u zločinima počinjenim protiv ruskih medija.
Napominje se da su države, pogazivši međunarodne obaveze u pogledu obezbeđivanja pluralizma mišljenja i odredaba sopstvenog ustava, „faktički objavile rat slobodi govora širom sveta, okrećući se otvorenim pretnjama i ucenama protiv drugih država u nastojanju da ih nahuška na domaće medije i uspostavi isključivu kontrolu nad globalnim informacionim prostorom“.
Ranije ove nedelje američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je RT za navodno učešće u „tajnim operacijama“ mešanja u poslove drugih zemalja i „vojne nabavke“. On je saopštio da SAD uvode sankcije protiv tri strukture i dva lica u vezi sa optužbama na račun RT. I koordinator centra za globalnu saradnju pri Stejt departmentu Džejms Rubin saopštio je da su planirane sankcije protiv RT „najstrože moguće“.
Američko Ministarstvo finansija takođe je uvelo sankcije protiv medijske grupe „Rusija sevodnja“, čiji je Sputnjik deo, i njenog generalnog direktora Dmitrija Kiseljova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala