- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpski džudista se prekrstio, pa izbačen iz sporta: „Nisam hteo da se izvinim“

© Foto : Skrinšot / Jutjub / Judo ChanelNemanja Majdov
Nemanja Majdov - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2024
Pratite nas
Nemanja Majdov, srpski džudista, koji je doživeo nepravdu na turniru u Parizu, suspendovan je pet meseci jer je prekršio religijske kodekse. On se prekrstio pri ulasku na borilište, što je strogo zabranjeno na takvom turniru. Pravilinik ne dozvoljava iskazivanje bilo koje religije na bilo koji način tokom borbi.
Naime, nakon što je Nemanji Majdovu stiglo obaveštenje o kazni sa mogućnošću da se izvini, što je on odbio, usledila je rigorozna kazna i petomesečna suspenzija. U pravilinku Svetske džudo federacije doslovce piše da ne sme da se pokazuje nikakav objekt, kao ni religijski pokret pre, tokom ili po završetku borbe. To piše u jednom od članova, koji nosi naslov: "Respect for others". Ipak, ono što je simptomatično, jeste da se u sportu često dešava da se ovako nešto prekrši i da je to samo slovo na papiru, a za sada je jedini Majdov kažnjen.
Nakon svega on se oglasio na društvenim mrežama.
„Pre 15 dana mi je stigla odluka da sam suspendovan na pet meseci od strane Svetske džudo federacije (IJF) zbog kršenja njihovih religioznih kodeksa. Tačnije zbog toga što sam se prekrstio pri ulasku na meč na Olimpijskim igrama. Zabranjen mi je nastup na svim turnirima, kampovima i pripremama. Istina, u odbrambenom pismu disciplinskog postupka nisam hteo da se izvinim što sam se prekrstio, i naravno da nisam, niti ću ikada, iako nisam ni znao kolika kazna može biti. Gospod mi je dao sve, kako za mene privatno tako i za moju karijeru, i on je za mene broj 1 i ponosim se time. I to se neće promeniti niti pod kojim uslovom. Slava mu i hvala na svemu. Za mene lično, ništa novo, samo nova stranica u mojoj karijeri i jedno novo životno iskušenje. Žao mi je što je tako lep i težak sport kao što je džudo, spao na ovakve stvari“, napisao je na društvenoj mreži veliki šampion Nemanja Majdov i doao:
„Bog mi je podario veliku karijeru, sedam evropskih i tri svetske medalje. Kada sam počinjao sanjao sam da uzmem barem tu jednu veliku medalju. Uzeti i tako uspeti u svom životu i životu moje porodice koja je žrtvovala sve za moju karijeru. Dao nam je mnogo više, a zadužio čak i previše da bih ja spustio glavu pred njima kad je došlo ili ili. Odmorićemo do tada, a onda se vraćamo uz pomoću Gospoda našeg Isusa Hrista u novi početak i nove pobede. Voli vas Nemanja Majdov“, navedeno je u njegovoj objavi.
Podsetimo, Nemanja Majdov završio je u suzama zbog šokantnog poraza od Grka Teodorosa Celidisa na samom startu OI u Parizu, i to nakon što mu je sudija dosudio tri šida zbog pasivnosti, što je automatski značilo kraj.
Dušan Lajović - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2024
SPORT
Povreda Lajovića bacila senku na pobedu Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala