- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Francuzi pobednici tendera za izradu studije o uvođenju nuklearne energije u Srbiji

© Sputnik / Nikolay Lazarenko / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2024
Pratite nas
Francuski „EDS“ i „Egis Industris“ su pobednici tendera za izradu studije o uvođenju nuklearne energije u Srbiji.
Tender Ministarstva rudarstva i energetike za izradu "preliminarne tehničke studije radi razmatranja primene nuklearne energije u Srbiji u mirnodopske svrhe", koji je raspisan u junu, izazvao je jako puno interesovanja od velikih razvijenih kompanija i sa istoka i sa zapada, izjavila je ministarka Dubravka Đedović Handović, ističući pritom da je "francuska elektroprivreda (EDF) najveći nuklearni operater u svetu, sa jedinstvenim iskustvom duž celokupnog životnog ciklusa nuklearnih elektrana".
„Od EDF očekujemo da dobijemo podršku, pre svega u razmeni znanja i iskustva u cilju jačanja domaćih stručnih kadrova, i tehničku pomoću u uspostavljanju zakonodavnog okviru u oblasti nuklearne energije“, objasnila je tom prilikom Đedović Handanović.
Upravo francuskoj elektroprivredi, odnosno grupi ponuđača koju čini „EDF“ iz Pariza, zajedno sa „Egis Industris“ iz Montreja, dodeljen je ugovor za izradu studije o primeni nuklearne energije u Srbiji, a za taj posao dobiće 120.000 evra, bez PDV-a, podatak je koji stoji u Odluci o dodeli ugovora koju je u petak potpisala ministarka Đedović-Handanović, prenela je Ekapija.
Doduše, kako se navodi, protiv ove odluke se naručiocu i republičkoj komisiji može podneti zahtev za zaštitu prava u roku od 10 dana od dana objavljivanja na Portalu javnih nabavki.
Ministarstvo rudarstva i energetike je 19. juna objavilo javni poziv za izradu pomenute studije, a kako se može videti u najnovijoj odluci Ministarstva, na ovaj poziv stiglo je devet ponuda.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala