- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uprkos upozorenjima: NATO smatra „opravdanim“ da se Kijevu dozvole napadi na Rusiju

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRakete kalibar
Rakete kalibar - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
Pratite nas
Šef Vojnog komiteta NATO Rob Bauer izjavio je da, sa vojne tačke gledišta, smatra opravdanim da se Kijevu dozvoli da izvodi napade na Rusiju zapadnim oružjem dugog dometa.
„U skladu sa odredbama o oružanim sukobima, svaka zemlja koja je napadnuta ima pravo na samoodbranu. To pravo nije ograničeno na granice te zemlje. Zato, sa vojne tačke gledišta, postoje ubedljivi razlozi da se to uradi u cilju slabljenja protivnika, njegove logistike, isporuke goriva i municije na front. To treba zaustaviti koliko je moguće“, kazao je Bauer u Pragu.
Istovremeno je dodao da zemlje, koje isporučuju Ukrajini oružje, takođe imaju pravo da postave određene granice za njegovu upotrebu, pošto se osećaju odgovornim za to oružje.
„Zbog toga se vode političke diskusije i razne zemlje iznose svoja mišljenja“, rekao je Bauer.
Takođe je rekao da Alijansa nastavlja da radi na formiranju specijalne komande za koordinaciju vojne pomoći i obuku ukrajinskih vojnika.
„Aktivno radimo na pokretanju specijalne misije za koordinaciju vojne pomoći i obuku ukrajinskih vojnika. To uključuje komandu u Nemačkoj, logistički centar na teritoriji istočnog krila Alijanse. Biće uključeno oko 700 ljudi“, rekao je Bauer, ali nije precizirao vremenske okvire.
Kako je dodao, to će omogućiti NATO da igra važniju ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu.
Upotreba zapadnog oružja dugog dometa protiv Rusije značiće direktno učešće zemalja NATO u konfliktu u Ukrajini, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin uz poruku da će to bitno promeniti samu suštinu sukoba.
Helikopteri Ka-52 izvode napade na ukrajinske snage u Kurskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
RUSIJA
Zapadni mediji: Ukrajina dostavila Vašingtonu i Londonu spisak ciljeva za napade u Rusiji
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala