- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šolc rekao Ukrajini „ne“

© Sputnik / Lola ĐorđevićNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc   - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da smatra problemom da se Oružanim snagama Ukrajine odobri da izvode napade u dubinu ruske teritorije, istakavši da to neće dozvoliti.
On je takođe isključio mogućnost isporuke oružja dalekog dometa Ukrajini, bez obzira na odluke partnera, prenosi agencija DPA.
Tokom razgovora sa građanima u gradu Prenclau u saveznoj državi Brandenburg, Šolc je potvrdio da Berlin ne namerava da isporučuje Kijevu krstareće rakete „taurus“ dugog dometa jer bi to povuklo „ozbiljan rizik od eskalacije“.

„Ja sam tome rekao 'ne'“, istakao je Šolc, prenela je agencija.

On je istakao da smatra problemom da se Kijevu omogući da izvodi napade u dubinu ruske teritorije, istakavši da to neće dozvoliti.
„To se, naravno, odnosi i na drugo oružje koje bi, ako bismo ga isporučili, moglo da gađa na tako veliku udaljenost. Ostajem pri svom stavu, čak i ukoliko druge zemlje odluče drugačije. Ne nameravam to da radim, jer smatram da je to problem“, precizirao je Šolc.
Komentarišući navode o tome da SAD mogu da ukinu ta ograničenja, nemački kancelar je rekao da nisu sve pretpostavke tačne.
Prethodno je šef Vojnog komiteta NATO Rob Bauer izjavio da smatra opravdanim sa vojne tačke gledišta da se Kijevu dozvoli da izvodi napade na Rusiju zapadnim oružjem dugog dometa. Istovremeno je istakao da zemlje, koje isporučuju Ukrajini oružje, takođe imaju pravo da postave određene granice za njegovu upotrebu, pošto se osećaju odgovornim za to oružje.
Upotreba zapadnog oružja dugog dometa protiv Rusije značiće direktno učešće zemalja NATO u konfliktu u Ukrajini, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin uz poruku da će to bitno promeniti samu suštinu sukoba.
Helikopteri Ka-52 izvode napade na ukrajinske snage u Kurskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
RUSIJA
Zapadni mediji: Ukrajina dostavila Vašingtonu i Londonu spisak ciljeva za napade u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala