- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Samo nek je najljući: Bez kog srpskog specijaliteta Zubin Mehta nikada ne napušta Beograd

© Foto : Sputnjiku ustupila Beogradska filharmonija/Wilfried HöslZubin Mehta
Zubin Mehta - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
Pratite nas
Beogradska filharmonija s ponosom ja najavila nove koncerte s uglednim svetskim dirigentom i velikim prijateljem ovog orkestra Zubinom Mehtom. Maestro će s beogradskim filharmoničarima nastupiti 11. i 12. oktobra u velikoj sale Kolarčeve zadužbine, a ulaznice su već u prodaji.
„Mehtin dolazak je posebno uzbuđenje za filharmoničare. Čast nam je što nas veže prijateljstvo s velikanom klasične muzike, čija je karijera tako dugotrajna i dinamična. Maestro ima 88 godina i veoma zauzet kalendar. Zato nas uvek raduje što imamo povlašćeno mesto, jer se on u poslednje vreme uglavnom opredeljuje za saradnju s ansamblima s kojima ima najlepšu komunikaciju“, kaže u razgovoru za Sputnjik Jelena Milašinović iz Beogradske filharmonije.
Zubin Mehta u oktobru nastupa u Beogradu po 15. put, a na programu njegovih koncerata s orkestrom Beogradske filharmonije biće Mocartova 40. simfonija u ge-molu i Šubertova Deveta (Velika) simfonija.

Od lutanja beogradskim ulicama do omiljenog gosta srpske prestonice

Proslavljenog dirigenta za Beograd i Srbiju vezuju veoma lepe uspomene, budući da je Beogradska filharmonija prvi strani orkestar s kojim je nastupio davne 1958. godine.
„Beogradska filharmonija je u tadašnjoj zemlji bila prvi orkestar koji je mladom maestru dao profesionalnu šansu. Mehta je građanin sveta i svuda rado viđen gost. Treba, međutim, imati u vidu da je on poreklom iz Indije, ali i da dolazi iz porodice u kojoj se nagovala ljubav prema klasičnoj muzici, pre svega evropskoj“, kaže Jelena Milašinović.
Njegov otac je vodio improvizovani orkestar koji se bavio klasičnom muzikom, tako da je Zubin Mehta od njega nasledio ljubav prema muzici, a posebno naklonost prema evropskoj klasici. Potom je došao u Evropu, odnosno u Beč, gde je sredinom pedesetih godina vladala ogromna konkurencija u muzičkom svetu.
„Mehta se često šali da je tada, kao mladi dirigent, došao na našu železničku stanicu, gde ga niko nije dočekao. Lutao je po Beogradu, ali na njegovu sreću, taj doček se veoma promenio tokom godina. On, ipak, ne zaboravlja taj svoj početak, i to upravo i obeležava celu njegovu ličnost“, ističe naša sagovornica.
Početkom dvehiljaditih saradnja Mehte i Beogradske filharmonije produbila se zahvaljujući nastojanjima tadašnjeg direktora te ustanove Ivana Tasovca da poboljša kvalitet i rad orkestra.
„Mehta je bio uvek tu da nam pomogne ne samo svojim profesionalnim savetima, već i naporima da podigne nivo našeg orkestra i zalaganjem za našu budućnost, zbog čega i Fondacija Beogradske filharmonije nosi njegovo ime. Ona je vrlo aktuelna u kontekstu obnavljanja instrumentarijuma, svih menadžerskih poslova koji su veoma važni za razvoj naše kuće. I tokom ove 24 godine, koliko maestro kontinuirano dolazi kod nas, uvek je iznenađen napretkom orkestra, posebno u poslednje vreme, kada je na njegovom čelu Gabrijel Felc kao šef-dirigent“, napominje Jelena Milašinović.
Prema njenim rečima, poznato je i to da slavni maestro ne pravi razlike između religija i naroda, tako da je mnogo radio na uspustavljanju kulturnih mostova širom sveta i uvek se rado odazivao na sve pozive za gostovanja, poput nastupa Beogradske filharmonije u Dubrovniku, a potom i u Tirani i Skoplju prošle godine.

Ajvar, i to najljući

Naša sagovornica nam otkriva i jednu gastronomsku tajnu slavnog dirigenta. Zubin Mehta je, naime, veliki ljubitelj srpske kuhinje, a naročito ajvara, i to najljućeg.
„Mehtin odnos s orkestrom je vrlo intiman i prijateljski, to je veoma dirljivo. Svaki put prvo dobija dar, a on obavezno sadrži ajvar. Ove godine je odlična sezona, a pošto je koncert u oktobru, sigurna sam da će dobiti sveže napunjene tegle. Jedini problem mu je kako to dalje nosi. Uvek je posebna procedura za ajvar, koji on uvek ponese sa sobom. On je veliki obožavalac srpske kuhinje, a umeo je čak i da se požali ako srpska kuhinja nije u prvom planu u nekom od beogradskih restorana, tako da se sada svi utrkuju da ga pozovu, da baš on bude taj koji će nešto prvi da proba i oceni“, priča Jelena Milašinović.

Do poslednjeg takta

Nova sezona Beogradske filharmonije, čiji je slogan „Do poslednjeg takta“, počeće 27. septembra maratonskim koncertom posvećenim Ivanu Tasovcu, na kojem će orkestar uz šefa-dirigenta Gabrijela Felca izvoditi Mocartova dela.
U svojoj 101. sezoni Beogradska filharmonija će ugostiti i velike umetnike poput Nikolaja Luganskog, Mihaila Pletnjova, Ksenije Sidorove, Sergeja Malova i mnogih drugih.
Zubin Mehta i Beogradska filharmonija u Tirani - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2024
KULTURA
Zubin Mehta nastupa s Beogradskom filharmonijom 11. i 12. oktobra
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala