Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbija dobila 177 najmlađih oficira /video, foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPromocija najmlađih oficira Vojske Srbije
Promocija najmlađih oficira Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
Pratite nas
Ispred Doma Narodne skupštine održana je svečanost povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, a prve oficirske činove dobilo je 177 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.
Ceremonija je otvorena dočekom zastave Republike Srbije i intoniranjem himne, a kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić pročitao je ukaz predsednika Republike Aleksandra Vučića o proizvođenju 154 kadeta 144. i 145. klase Vojne akademije i 23 kadeta 10. klase Medicinskog fakulteta VMA u čin potporučnika.

Vučić mladim oficirima: Pred nama nije lak period, uvek morate biti uz svoj narod

Predsednik Srbije poručio je mladim oficirima da oni od danas postaju neko ko će uvek biti u prvim redovima za odbranu naše otadžbine i da uvek moraju da budu uz svoj narod.
"I tu nema izvinjenja, popuštanja, opravdanja. Uvek morate da budete sa svojim narodom i sa svojom vojskom", naglasio je Vučić.
Kazao je da pred nama nije lak period i napomenuo da ga nikad nije ni bilo.
"Pogledao sam svoje govore iz prethodnih deset godina i nikada nije bilo lako. Uvek smo se suočavali sa izazovima, sa onima koji bi da nam otkidaju deo teritorije, sa onima najjačim u svetu koji bi retko razumeli naše potrebe, naše želje, naš ustav i našu otadžbinu. I bez obzira na sve, uspevali smo da sačuvamo mir, uspevali smo da odbranimo naše vitalne državne i nacionalne interese, ali smo uspevali i da popravimo materijalni položaj vojnika", naglasio je Vučić.
Najboljim kadetima predsednik Vučić uručio je sablje sa posvetom.
„Sablja je najveće priznanje i ponos svakog oficira, priznanje svima vama koji ste tokom ovih ne tako lakih godina umeli da pružite podršku, izjavio je potporučnik Nikola Vasić, prvi u rangu Vojne akademije nakon što je od predsednika Srbije dobio sablju.
"Sablja je zasluga ovog stroja u kome je zajedništvo imperativ, ali i vas, prijatelja, braće, sestara i roditelja", rekao je Vasić i dodao da kraj njihovog puta ka prvom oficirskom činu istovremeno znači i početak jednog novog poglavlja. Kako je istakao, od ponedeljka će stroj najmlađih potporučnika Vojske Srbije posvećeno obavljati svoje dužnosti.
Vojnu akademiju završava 159 kadeta i kadetkinja 144. i 145. klase te visokoškolske ustanove, među kojima su tri kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i dva kadeta iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPromocija mladih oficira Vojske Srbije
Promocija mladih oficira Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
Promocija mladih oficira Vojske Srbije
Medicinski fakultet VMA završava 23 mladića i devojaka iz 10. klase Medicinskog fakulteta VMA.
Najbolji kadeti Vojne akademije su: prvi u rangu u vidu Kopnene vojske Lazar Tadić, prva u rangu u vidu Ratnog vazduhoplovstva i PVO Sara Nikolić i prvi u rangu u službama Nikola Vasić. Najbolja kadetkinja Medicinskog fakulteta VMA je Aleksandra Stajić.
Svečanost su uveličali i naleti vazduhoplova Vojske Srbije, kao i nastupi Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Reprezentativnog orkestra Garde.
Ceremonija je završena naletom aviona MiG-29 i porukom pilota kapetana prve klase Siniše Anahijeva.
"Našim najmlađim kolegama čestitamo prvi oficirski čin. Služite časno svome narodu i budite ponos svojoj otadžbini. Živela Srbija", poručio je pilot.
Svečanosti su, pored predsednika Vučića, prisustvovali i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, komandant svečanosti pukovnik Srđan Blagojević, rektor Univerziteta odbrane Boban Đorović, ministri u Vladi Srbije, kao i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, ambasador Kine Li Ming i predstavnici verskih zajednica i organizacija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala