- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh Porfirije osveštao Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca u BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićPatrijarh srpski Porfirije
Patrijarh srpski Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2024
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Rmanj u Martin Brodu u Federaciji BiH i osveštao novoobnovljeni manastirski hram Svetog Nikolaja Čudotvorca.
Ovom svečanom činu prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, kao i predsednik SPS-a Goran Solak, prenosi RTRS.
Zbog doprinosa obnovi manastira Rmanj, Dodiku će biti dodeljeno najviše odlikovanje Eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske - Orden novomučenika bihaćko-petrovačkih.
Manastir Rmanj u Martin Brodu datira iz 1443. godine, tokom istorije više puta je rušen i paljen, a krajem rata devedesetih godina je uništen.
Poslednje četiri godine intenzivirana je obnova ove svetinje koja traje decenijama.
Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije izjavio je ranije Srni da su vlade Republike Srpske i Srbije pružile veliku podršku obnovi ove svetinje.
Manastir Rmanj, koji se nalazi na tromeđi Like, Dalmacije i Bosne, više od 580 godina čuva od zaborava istoriju i kulturu srpskog naroda.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala