- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Paljba iz artiljerijskog oruđa 2S3 akacija u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruske snage oslobodile Dolinovku u DNR; Vašington tvrdi: Nećemo uvoditi trupe u Ukrajinu

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 933. dan. Ruska vojska nastavlja da oslobađa naselja i gradove u Donbasu ali i da uspešno potiskuje ukrajinske snage koje su izvele upad u Kursku oblast Rusije. Samo tokom jučerašnjeg dana pod rusku kontrolu vraćeno je deset naselja.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:06 13.09.2024
Rusija čeka objašnjenje SAD o tome kako je hemikalija američke proizvodnje Bi-Z završila u rukama ukrajinskih militanata, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.
22:02 13.09.2024
Stejt department tvrdi da Vašington nema nameru da direktno učestvuje u sukobu u Ukrajini niti da šalje trupe u zemlju.
„Jasno smo stavili do znanja da SAD ne nameravaju da učestvuju u tom ratu. Ne nameravamo da šaljemo našu vojsku“, rekao je šef pres-službe resora Metju Miler.
Sjedinjene Američke Države pomno prate reči ruskog predsednika Vladimira Putina o posledicama učešća Zapada u sukobu u Ukrajini, ali će nastaviti da snabdevaju ukrajinske Oružane snage oružjem, kako same tako i u sastavu koalicije, dodao je on.
18:48 13.09.2024
Finska i Švedska dozvoljavaju Kijevu da gađa Rusiju njihovim oružjem
Za oružje koje se Ukrajini isporučuje iz Švedske i Finske ne postoje ograničenja kada je reč o teritoriji na kojoj će se koristiti, saopštila je finska televizija MTV, pozivajući se na izjave ministara spoljnih poslova te dve zemlje.
Kako je precizirano, jedino ograničenje je da se oružje koristi u okviru međunarodnog prava.
18:43 13.09.2024
Kanada podržava inicijativu da se ukine zabrana ukrajinskim Oružanim snagama da izvode napade na Rusiju zapadnim dalekometnim oružjem, izjavio je kanadski premijer Džastin Trudo.
17:38 13.09.2024
Ukrajinske snage izvele su napade dronovima na Zaporošku oblast i tom prilikom su dva civila poginula, dok je troje ranjeno, saopštio je gubernator oblasti Evgenije Balicki.
16:12 13.09.2024
14:59 13.09.2024
Nedeljni brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage su oslobodile naseljeno mesto Dolinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici;
Ukrajinska vojska je tokom protekle nedelje izgubila gotovo 16.960 vojnika;
Ruske snage su za sedam dana oslobodile ukupno 18 naselja (od toga 10 u Kurskoj oblasti). Grupa snaga „Sever oslobodila je 10 naselja;
Jedinice grupe snaga „Centar“ oslobodile su pet naselja u DNR;
Na liniji razgraničenja predalo se 49 ukrajinskih vojnika;
Takođe, za nedelju dana izvedeno je 39 grupnih napada na ukrajinske objekte: uništavana su preduzeća vojno-inudstrijskog kompleksa, energetski objekti, vojni aerodromi, skladišta municije, lokacije ukrajinske vojske;
Usled napada Oružanih snaga Rusije uništene su lokacije nacionalnih formacija i plaćenika;
Oružane snage Ukrajine tokom nedelje izgubile su gotovo 820 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Istok“;
Oboreno je 9 raketa „atakams“ i 433 drona, uključujući 237 van zone specijalne operacije;
Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 3.620 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Zapad“;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 490 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Dnjepar“;
Oružane snage Rusije odbile su 10 kontranapad Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe „Jug“,
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 3.520 vojnika i 25 tenkova usled dejstava Severne grupe ruske vojske.
14:08 13.09.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
13:22 13.09.2024
Ukrajini je ostalo „relativno malo“ raketa „storm šedou“ nakon napada na Krim, objavio je „Telegraf“, pozivajući se na izvore u vojsci i istovremeno ne precizirajući zemlju porekla ovih izvora.
Rakete „storm šedou“ Kijevu šalju Velika Britanija i Francuska. Oružane snage Ukrajine tim raketama gađaju civilne objekte, a posebno su ih koristile za napade na Lugansk, mostove između Hersonske oblasti i Krima, na Sevastopolj.
12:56 13.09.2024
U Evropskoj uniji kao i pre nema jedinstvenog stava o napadima na ciljeve na teritoriji Rusije, zemlje odlučuju samostalno, izjavio je portparol Evropske komisije.
Pored toga, portparol je naglasio, komentarišući izjavu ruskog lidera o napadima zapadnim oružjem na Rusiju, da ništa neće promeniti njihovo gledište, kao i da će se pomoć Kijevu nastaviti.
11:37 13.09.2024
Kina će nastaviti da promoviše mirovne pregovore i igra konstruktivnu ulogu u političkom rešavanju ukrajinske krize, izjavila je na brifingu portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning na molbu da prokomentariše izjavu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o „Konsenzusu Kine i Brazila o političkom regulisanju ukrajinske krize“.
Ona je naglasila da „Konsenzus“ ističe neophodnost poštovanja „tri principa“ deeskalacije situacije, a to su: sprečavanje širenja borbenih dejstava, eskalacije vojnih dejstava i provokacija.
Ranije je Zelenski kazao da je kinesko-brazilski predlog destruktivan i predstavlja samo političku izjavu.Takođe je istakao da ne razume kako Kina i Brazil mogu da iznose mirovne inicijative, a da nisu pitali Kijev.
11:28 13.09.2024
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane o situaciji na kurskom pravcu:
Ruske snage uništile su formacije četiri brigade u Kurskoj oblasti;
Oružane snage Rusije odbile su tri pokušaja ukrajinske vojske da se probiju preko granice u blizini naselja Novi put, Medveđe i Veselo u Kurskoj oblasti, protivnik je izgubio oko 50 ljudi;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 20 pripadnika, jedan je zarobljen nakon sprečavanja napada u Kurskoj oblasti;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana na kurskom pravcu gotovo 300 vojnika i sedam tenkova;
Ukrajinska strana je tokom borbenih dejstava na kurskom pravcu izgubila više od 12,7 hiljada ljudi u 108 tenkova;
Ruske snage uništile su ukrajinske brigade na području 13 naselja u Kurskoj oblasti,Dvanaest ukrajinskih vojnika predalo se na kurskom pravcu tokom prethodne nedelje,
Ruska avijacija izvela je napade na ukrajinske brigade u 12 naselja u Sumskoj oblasti, Jedinice grupe Sever nastavljaju ofanzivna dejstva, uništile su formacije Oružanih snaga Ukrajine na području Ljubimovke, Darjina, Nikolajevo-Darjina, Pokrovskog i Boroka.
10:55 13.09.2024
Ukrajinski vojnici koji su učestvovali u napadu na Kursku oblast kažu da trpe velike gubitke u ljudstvu i tehnici, kao i da imaju komunikacione probleme, objavio je Si-En-En.
"Mnogi su ubijeni, mnogo tehnike je uništeno u Kurskoj oblasti", navodi televizija reči jednog od vojnika.
10:43 13.09.2024
SAD i Britanije bi mogli da objave odluku o ukidanju ograničenja na primenu oružja velikog dometa u ukrajinskim napadima na teritoriju Rusije za vreme Generalne skupštine UN, u periodu kada tamo borave svetski lideri (24-30. seprembra), pišu evropski mediji.
10:34 13.09.2024
Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus rekao je da države članice EU same treba da odlučuju o tome da li će dozvoliti Ukrajini da koristi njihovo oružje velikog dometa za napade na Rusiju.
„Svi koji isporučuju oružje treba da odluče kako će ono biti korišćeno, to je predviđeno međunarodnim pravom… Situacija je jasna: partneri na bilateralnoj osnovi sa Ukrajinom razmatraju šta može da se radi s njihovim oružjem, to od njih zavisi“, rekao je on.
Nakon toga, nemačka vlada je saopštila da se diskusije između SAD i Britanije ne tiču nemačkog oružja i da nemački stav o neisporučivanju raketa "taurus" Kijevu ostaje isti.
10:27 13.09.2024
Tri osobe su poginule u raketnom napadu ukrajinskih snaga na postrojenje u sklopu rudnika u Volnovahi, rekao je lider DNR Denis Pušilin.
10:23 13.09.2024
Sjedinjene Države će krajem septembra ostati bez mogućnosti da Ukrajini daju pomoć od 5,8 milijardi dolara ukoliko Kongres ne produži ovlašćenja Pentagona da koristi resurse u okviru programa PDA, koji podrazumeva da predsednik zemlje odlučuje o tome kojoj će zemlji poslati oružje.
10:13 13.09.2024
Ruski specijalci likvidirali su u Kurskoj oblasti oko 50 ukrajinskih vojnika i uništili njihovih pet uporišta i tri radara, saopštila je Ruska garda.
08:58 13.09.2024
Velika Britanija i SAD neće danas, tokom susreta predsednika Amerije i britanskog premijera, dati dozvolu Ukrajini da koristi zapadno oružje velikog dometa za napade na ciljeve na teritoriji Rusije, javlja Aj-Ti-Vi.
Britanski premijer Kir Starmer će danas u Vašingtonu razgvarati sa Džozefom Bajednom a mediji su prethodnih dana pisali da se očekuje da će lideri doneti odluku o primeni tog naoružanja u napadima na Rusiju.
„Starmer je, međutim, stavio do znanja da tokom njegovom susreta s Bajdenom u Beloj kući neće biti data dozvola Kijevu da koristi zapadne rakete za udare na vazdušne i raketne baze na teritoriji Rusije“, navodi TV.
Starmer je to rekao novinarima u avionu na putu ka Vašingtonu.
07:56 13.09.2024
Predsednik Rusije Vladimir Putin je shvatio da zemlje NATO dozvolom Kijevu da gađa ciljeve u Rusiji žele da pokrenu treći svetski rat, napisao je na društvenim mrežama francuski političar Florijan Filipo.
"NATO želi treći svetski rat do potencijalnog izbora Trampa, što će biti katastrofa... Putin je to odlično razumeo. Upravo je to smisao dozvole za udare oružjem velikog dometa na teritoriju Rusije", napisao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala