Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti pokrenuo (bes)pravnu „Oluju“ nad Srbima na KiM — oduzimanjem srpskog arhiva prekraja istoriju

© Sputnik / Lola ĐorđevićArhivska dokumenta.
Arhivska dokumenta. - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2024
Pratite nas
Konfiskovanje srpske arhivske građe iz četiri srpske opštine na severu Mitrovice Prištini ne samo da može da da odrešene ruke da na osnovu te arhive odluči nekog da uhapsi ili mu oduzme imovinu, nego može da uništi sve ono što kosovskim Albancima ne ide u korist i što im ne odgovara i da bukvalno prekroje istoriju.
Arhiva je pamćenje jednog naroda svuda u svetu pa tako i kod nas, a ovim činom Priština je dobila u posedu bukvalno svaki korak koji je neko od nas učinio u životu od rođenja do smrti, kaže istoričar i politički komentator sa Kosova i Metohije Luka Jovanović.

Priština poseduje podatke o našem životu i smrti

On podseća da je kosovska Agencija za arhive saopštila da je završen prenos i spajanje arhivske građe – dela arhivskog fonda Međuopštinskog arhiva Mitrovica, koji su, kako je navela, "nelegalno čuvale nelegalne paralelne strukture u opštinama Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica". Agenciji je, kako kaže Jovanović, sada dostupna ogromna količina podataka sa kojom mogu da rade šta hoće i što će sigurno uticati na opstanak i kvalitet života Srba na Severu, koji ionako žive u stalnom strahu.
„Po svim pravilima arhiviranja, građa mora da ide na sređivanje, konzervaciju, da se upiše u određeni fond pa tek onda da se arhivira i spremi za istraživače. A to je proces koji traje. E sad, ako neko krene sada u proces rešavanja nekog imovinskog spora, na primer, i da su mu potrebni podaci iz, recimo, katastra on tu građu neće moći da dobije,“ objašnjava istoričar.
Dakle, građani će morati da idu u Prištinu a tamo neće, kaže Jovanović, moći da dobiju šta im je potrebno u kosovskoj Agenciji za arhive građu jer će ona biti nedostupna do konačnog sređivanja.

Ovo će biti "pravna Oluja" koja će oterati Srbe

„Dok ne bude sređena i upisana i ozvaničena do tada ništa. Ali poražavajuća je činjenica da se ovo desilo. Arhiva je pamćenje jednog naroda iz koje se piše istorija i poražavajuće je videti da Albanci još jednom otimaj arhive i istoriju od nas i da ponovo uzimaju u svoje ruku da prekrajaju istoriju i činjenice što očekujem da će uraditi. Oduzeti arhiv je nešto što oni nama nikada neće vratiti jer svaki put kada se strani okupator nalazio na našoj zemlji arhive su odnošene - za Beč ili u Berlin a proces njihovog povratka trajao je jako dugo,“ podseća Jovanović.

Prema njegovim rečima, u rukama Prištine se sada nalaze podaci i o mrtvima, i o živima, o imovini i o svemu i svakom Srbinu sa tog područja, što je zastrašujuće.
„To je građa iz svih opštinskih organa iz sve četiri opštine... To su podaci o svemu, o svim građanima, o porezima, dakle, imaće uvid o svakom od nas u poslednjih 25 godina, o svakom segmentu našeg života,“ kaže on.
Lukić upozorava da Prištini na ovaj način više i nije potrebna neka vojna akcija poput hrvatske "Oluje", već da se dešava "pravna Oluja" koja je nevidljiva ali jednako pogubna po Srbe na KiM.

Srbi na KiM u zamci – uzmi ili ostavi

Priština je navela da je arhivski materijal primljen i isporučen od strane kosovske policije u skladu sa procedurama i deponovan u skladišne objekte Agencije, kao i da će „ova prilično obimna građa biti podvrgnuta procedurama obrade, prilagođavanja i digitalizacije i na kraju će biti pripojena arhivskim fondovima prema profesionalnim principima, kriterijumima i normama arhiviranja". Kako se navodi u saopštenju, arhivska građa obuhvata period od 1943. do 2000. godine.
Dodaje se i da će Agencija doneti odluku o skladištenju ovog materijala.
"Agencija je od strane kosovske policije kao nosioca fonda (nelegalne opštine nemaju ni status kreatora fonda ni vlasnika fonda zbog nezakonitih aktivnosti) prihvatila materijale nastale delovanjem paralelnih nelegalnih struktura u severnim opštinama. Oni, iako nemaju vrednost zvanične dokumentacije s obzirom da su nastali kršenjem ustavnog poretka mogu poslužiti kao materijal za potrebe istraživanja. Agencija će, u skladu sa zakonom, nakon obrade i rukovanja ovim materijalom, u saradnji sa nadležnim institucijama Kosova, konačno odlučiti o obliku dugoročnog upravljanja ovom dokumentacijom", ističe se u saopštenju.
Dodaje se da je prihvatanje arhivske građe iz severnih opština "izvanredno dostignuće zvanične arhivske mreže na Kosovu".
Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2024
SRBIJA
Vučević upozorio da su pred nama izazovni dani zbog KiM i saopštio kakve mere će država preduzeti
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala