- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin s kineskim ministrom spoljnih poslova: Si prihvatio poziv za samit BRIKS u Kazanju

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Van Ji
Predsednik Rusije Vladimir Putin i član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Van Ji - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se u Sankt Peterburgu sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem.

„Rusija i Kina zajedno brane principe pravednog demokratskog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu, suverenitetu i ravnopravnosti. Taj pristup podržavaju i zemlje Globalnog juga, odnosno većine u svetu“, rekao je ruski predsednik.

Putin je podsetio da su odnosi dve zemlje odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje, zasnovani na ravnopravnosti i uzajamnoj koristi.
„Što se tiče bilateralnih odnosa oni se razvijaju uspešno u svim pravcima. To se tiče koordinacije naših stavova na međunarodnoj sceni, ali i pitanja ekonomske saradnje, kulture i humanitarnih pitanja. Sve to ostaje na dnevnom redu i biće predmet razgovora sa predsednikom Kine tokom multilateralnog i bilateralnog sastanka u Kazanju“, dodao je predsednik Rusije.
On je naveo da 2. oktobra dve zemlje slave 75. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Šef kineske diplomatije je na sastanku rekao da predsednik Kine Si Đinping sa zadovoljstvom prihvata učešće na samitu BRIKS kako bi razmotrio strateška pitanja.
„Kina i Rusija su postale glavne pokretačke snage promovisanja multipolarnosti u svetu“, istakao je Vang.
Ruski predsednik obratio se prethodno predstavnicima država-članica BRIKS za pitanja bezbednosti koji su se okupili u Sankt Peterburgu.
On je rekao da Rusija u okviru BRIKS-a veliku pažnju posvećuje pitanjima bezbednosti, kao i da je ta organizacija akumulirala značajno iskustvo u reagovanju na bezbednosne izazove.
„Gradimo na zaista solidnom iskustvu saradnje koje je akumulirao BRIKS u reagovanju na pretnje terorizma i ekstremizma, nezakonite trgovine oružjem i drogom, transnacionalnog kriminala i ilegalne migracije. Među konkretnim rezultatima zajedničkog rada država BRIKS-a izdvajam stvaranje posebnog elektronskog registra za razmenu podataka o kompjuterskim napadima i incidentima. Odluka o osnivanju saveta za finansiranje terorizma i pranje novca u BRIKS-u je u završnoj fazi“, konstatovao je Putin.
Sastanak predstavnika zemalja BRIKS za pitanja bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2024
RUSIJA
Šojgu: Erozija međunarodnog sistema bezbednosti - pretnja suverenim zemljama
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala