- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kineski super-radar otkrio misteriozne mehuriće plazme iznad egipatskih piramida

© Foto : Unsplash/Osama ElsayedEgipatske piramide
Egipatske piramide - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2024
Pratite nas
Uz pomoć najmoćnijeg radara te vrste na svetu, kineski naučnici su skoro istovremeno otkrili mehuriće plazme koji se pojavljuju iznad Velikih piramida u Gizi i Midvejskih ostrva.
Kako je saopštio kineski Institut za geologiju i geofiziku, Jonosferski radar za niske geografske širine (LARID) otkrio je mehuriće plazme iznad Midvejskih ostrva i velikih egipatskih piramida, piše Popularna mehanika.
Istraživači u Kini objavili su svoja otkrića prošlog meseca nakon što su posmatrali misteriozne plutajuće strukture širine čak 9.500 kilometara, piše Njujork post.
Mehurići ekvatorijalne plazme su anomalni vremenski fenomeni u regionima niske geografske širine, uzrokovani iznenadnim nestankom velikog broja naelektrisanih čestica u jonosferi – delu gornjeg sloja Zemljine atmosfere.
Podsećajući na mehur, ova pojava osiromašena elektronima može da napravi haos sa GPS uređajima i takođe može da prekine satelitsku komunikaciju, piše Saut Čajna morning post.
Veruje se da ovi mehurići originalno potiču od od geomagnetne oluje u novembru 2023, a takođe su primećeni iznad ostrva Midvej u Tihom okeanu.
Prema izveštaju Kineske akademije nauka, ove mehuriće treba tretirati kao „važan vremenski fenomen u svemiru“.
Tehnologija detekcije svemirskih vremenskih prilika može brzo da napreduje, ali su potrebna veća ulaganja, napisali su autori.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala