Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Izrežirana priča: Zašto je Priština optužila Srbe za terorizam

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPripadnici tzv. kosovske policije u selu Banjska
Pripadnici tzv. kosovske policije u selu Banjska - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2024
Pratite nas
Optužnice protiv 45 Srba za terorizam koje je Priština podigla za događaje u Banjskoj deo su propagande kosovskih Albanaca kako za unutrašnju, tako i za spoljnu upotrebu. S druge strane, ne može biti nikakvog izručenja osumnjičenih jer Kosovo kao država pravno ne postoji, ni za Srbiju, ni za Ujedinjene nacije, ocenjuju sagovornici Sputnjika.
Specijalno tužilaštvo Kosova objavilo je u sredu optužnicu protiv 45 osoba srpske nacionalnosti povodom događaja u Banjskoj kod Zvečana od 24. septembra 2023. godine, a terete se za krivična dela u vezi sa, kako tvrde, terorizmom, odnosno krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova, finansiranje terorizma i pranje novca.

Optužnica deo propagande Prištine

Optužnica, prema pisanju kosovskih medija, sadrži i dosije svakog od okrivljenih iz kog se vidi ko je imao kakav zadatak i koja je bila njihova namera.
Takođe je navedeno i da su postupali prema unapred dobro organizovanom planu, upotrebom nasilja teškim naoružanjem, kao i da su na taj način pokušali da "otcepe severni deo" Kosova, odnosno, opštine naseljene srpskom većinom "i da taj deo teritorije pripoje Srbiji“. Među optuženima sa ključnom pozicijom i kao vođa grupe je označen Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste koji je u Srbiji procesuiran i pušten da se brani sa slobode.
Problem na koji naši sagovornici upućuju je taj da je Kosovo i Metohija po Rezoluciji 12 44 SB UN sastavni deo Republike Srbije koja je punopravna članica UN, te da UN ni međunarodno pravo ne priznaje tzv. Kosovo kao pravni subjekat.
U tom kontekstu advokati Nebojša Vlajić sa Kosova i Metohije i Branko Lukić, saglasni su oko jednog, a to je da neće biti nikakvog isporučenja Prištini optuženih koji su na teritoriji centralne Srbije.
Lukić ističe da ne postoje uslovi za bilo kakvo izručenje, jer onaj ko to od nas traži - nije država.

Samo u Srbiji sigurni

„Opasnost za te ljude postoji, ako žele da idu van granica Srbije, jer sve države koje su priznale Kosovo bi ih uhapsile i predale Prištini,“ napominje Lukić.
Prema njegovim rečima, prištinsko tužilaštvo je događaje u Banjskoj moglo da klasifikuje po svome, ali to što su oni to okarakterisali kao teroristički akt jeste deo propagande.
„To služi za unutrašnju upotrebu, za pritisak na Srbiju - ima tu svega, pa i sudbine tih ljudi koji su na optužnici. Dalji tok događaja će teći tako da će optužnica ići na potvrđivanje kod sudije. U međuvremenu, okrivljeni imaju pravo na odgovor na optužbe gde treba da se ukaže na neke procesne radnje, na primer, na pogrešnu identifikaciju,“ kaže Lukić.
Vlajić ukazuje da Prištinu ne zanima da li je Srbija priznaje ili ne, već da im je tamo važno da oni sebe vide kao pravnu državu.
„Oni njih optužuju za rušenje tzv. ustavnog poretka tzv. Kosova i to nema veze da li ih mi priznajemo kao takve ili ne. Po njihovom zakonu, sudija je dužan da zakaže prvo ročište u roku od 15 dana od objavljivanja optužnice. Taj rok ističe 26. septembra jer je optužnica podignuta 11. septembra,“ kaže Vlajić.

Pomagale i Amerika i EU

Posle toga, objašnjava dalje advokat, odlučuje se o prigovorima odbrane u okviru koga će se održati pripremno ročište.
„Javni tužilac je dužan da sve optužnice obelodani i da ih preda odbrani posle čega počinje suđenje. Vrlo je moguće da će biti i suđenja u odsustvu optuženih. S obzirom da još nisam video optužnicu a koliko sam čuo, od 45 optuženih troje je u pritvoru u Prištini, znači da su 42 osobe odsutne. Sad, da li će možda Priština da izdvoji postupak u odnosu na odsutne, a sudi ovima koji su prisutni, ili će pak suditi svima zajedno, u ovom trenutku ne mogu da kažem“, ističe Vlajić.
Inače, prema pisanju kosovskih medija Specijalno tužilaštvo je u ovu optužnicu uložilo višemesečni intenzivan rad tokom koga je obavljeno 66 razgovora sa svedocima i optuženima. Kao dokazni materijal uzeto je 120 električnih uređaja, 1266 komada oružja i druge opreme.
Tužilaštvo Prištine je podnelo desetine zahteva za međunarodno- pravnu saradnju, a kako se navodi, zahvaljujući saradnji sa Evropskom unijom, Sjedinjenim Državama i drugim državama bilo moguće doći do važnih dokaza.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala