- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višenamenski lovac Su-30SM na taktičko-letačkim vežbama pomorske avijacije Crnomorske flote u Jejskom rejonu. - Sputnik Srbija

UŽIVO Sprečen pokušaj Kijeva da zauzme rusku platformu; Ukrajina je opasnost za zapadne zemlje

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 931. dan. Ruska vojska nastavlja da oslobađa gradove i naselja u DNR. Ukrajinska vojska i tokom ove noći izvodila je napade dronovima na nekoliko ruskih oblasti. Američki državni sekretar Entoni Blinken i šef britanskog Forin ofisa Dejvid Lemi su u poseti Kijevu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:09 11.09.2024
Oboren dron iznad Belgorodske oblasti, saopštio je Ministarstvo odbrane Rusije.
21:14 11.09.2024
Britanija je odlučila da dozvoli Kijevu da koristi rakete Storm Šedou protiv ciljeva u Rusiji, tvrdi Gardijan, pozivajući se na izvore u Vladi.
21:12 11.09.2024
Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pojasnilo je da su se informacije o sastanku Zelenskog i Bajdena pojavile usled greške prevodioca. U stvari, Bajden će razgovarati sa britanskim premijerom Kirom Starmerom.
19:47 11.09.2024
SAD uzimaju u obzir faktor moguće eskalacije situacije u Ukrajini zbog razgovora sa kijevskim vlastima o izvođenju napada zapadnim oružjem duboko na rusku teritoriju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kijevu sa ministrima spoljnih poslova Velike Britanije i Ukrajine Dejvidom Lamijem i Andrejem Sibigom.
"Spomenuli ste eskalaciju, naravno, to je jedan od faktora koje uvek uzimamo u obzir. Ali to svakako nije jedini faktor, i nije nužno odlučujući faktor", rekao je on.
Američki diplomata je istakao da je na sastanku sa Vladimirom Zelenskim i njegovim britanskim kolegom razgovarao o udarima na teritoriju Ruske Federacije i namerava da o rezultatima sastanka obavesti američkog predsednika Džozefa Bajdena.
19:07 11.09.2024
Vladimir Zelenski namerava da se sastane sa Džozefom Bajdenom kroz dva dana, saopštila je Bela kuća.
18:49 11.09.2024
14:31 11.09.2024
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 460 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Zapad“;
Ruska PVO sredstva oborila su tokom prethodnog dana 6 raketa „atakams“ i 57 protivničkih dronova;
Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 110 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana oko 180 pripadnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Sever“;
Grupa „Jug“ odbila je tokom prethodnog dana gotovo 655 vojnika;
Oružane snage Rusije uništile su komandni punkt na liniji fronta grupe snaga „Hortica“, skladište municije ukrajinske vojske;
Oružane snage Ukrajine u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar“ izgubile su gotovo 510 vojnika;
Oružane snage Ukrajine tokom prethodnog dana izgubile su oko 110 vojnika i raketni sistem „mlrs“ američke proizvodnje u zoni odgovornosti grupe snaga „Dnjepar“.
14:27 11.09.2024
Ruska vojska je noćas sprečila pokušaj kijevskog režima da zauzme rusku samodižuću platformu za bušenje „Krim 2“ na Crnom moru, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Da bi zauzeli toranj, ukrajinska vojna obaveštajna služba poslala je desantne snage od 14 američkih čamaca „Vilard si fors“.
Tokom borbi, Crnomorska flota i ruski vojnici potopili su osam čamaca i ubili do osamdeset ukrajinskih vojnika.
Još šest ukrajinskih čamaca se povuklo, a da nisu ni pokušali da pokupe ranjene ukrajinske vojnike koji su ostali u vodi, dodaje se u saopštenju Ministarstva.
14:10 11.09.2024
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Odluka o napadima na Rusiju „atakamsima“ verovatno doneta, samo se formalizuje kroz medije
13:18 11.09.2024
Tri ukrajinske bespilotne letelice oborene su u Murmanskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator Andrej Čibis.
12:19 11.09.2024
Ukrajina je opasnost za zemlje Zapada zbog želje Vladimira Zelenskog da uvuče NATO u treći svetski rat, rekao je šef pokreta „Druga Ukrajina" Viktor Medvedčuk.
"Opasnost za kolektivni Zapad predstavlja upravo Vladimir Zelenski koji želi da uvuče NATO u rat s Rusijom, u treći svetski rat", navodi se su članku koji je objavio na sajtu pokreta.
12:13 11.09.2024
U poslednja 24 časa Oružane snage Ukrajine su na kurskom pravcu izgubile više od 350 vojnika, 13 oklopnih vozila, do kojih tri tenka i tri oklopna transportera, jedno artiljerijsko oruđem dva lansera za raketne sisteme i 19 automobila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Ruska grupa „Sever“ odbila je kontranapad i sprečila pokušaj napada ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti.
Protivnik je izgubio do 30 vojnika, dok je 10 zarobljeno. Uništena su dva tenka, oklopno vozilo i šest automobila, dodaje se u saopštenju Ministarstva.
Ministarstvo ističe da su ruske snage porazile ukrajinsku vojsku u 18 naselja Kurske oblasti.
U saopštenju se dodaje da su ruska avijacija i raketne snage proteklog dana izvele napade na 11 ukrajinskih brigada u 15 naselja Sumske oblasti.
12:11 11.09.2024
Američki državni sekretar Entoni Blinken i šef Forin ofisa Dejvid Lemi stigli su u Kijev, prenose ukrajinski mediji.
11:13 11.09.2024
Američki predsednik Džozef Bajden mogao bi ove nedelje da dozvoli Kijevu da primeni britanske rakete "storm šedou" za napade u dubinu ruske teritorije, piše britanski "Telegraf" pozivajući se na izvore u britanskoj vladi.
Američka dozvola je potrebna jer se te rakete koriste zajedno sa američkim sistemima, navodi list, ne precizirajući o kojim sistemima se radi.
Izvori su naveli da konačna odluka još nije doneta.
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je juče da bi Bajden i britanski premijer Kir Starmer u petak mogli da donesu odluku.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ranije izjavio da su diskusije o primeni raketa "storm šedou" za udare u dubinu ruske teritorije igra s vatrom.
10:51 11.09.2024
Ukrajinske snage su tokom noći više od deset puta gađale energetske objekte u Zaporoškoj oblasti, rekao je gubernator Evgenije Balicki.
10:26 11.09.2024
Na korenjevskom pravcu u Kurskoj oblasti oslobođeno je nekoliko naselja, saopštio je komandant "Ahmata" Apti Alaudinov. Pod ruskom kontrolom je desetak naselja.
09:41 11.09.2024
Novi ukrajinski ministar spoljnih poslova Andrej Sibiga razgovarao je sa šefom NATO o ukidanju ograničenja za udare na rusku teritoriju.
Kako je rekao, to je od životne važnosti.
09:38 11.09.2024
Kijev je već iskoristio veći deo od nekoliko stotina raketa "atakams" velikog dometa koje su mu isporučene, objavio je Si-En-En pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika.
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da nije isključeno da Vašington dopusti Kijevu da tim raketama gađa rusku teritoriju.
08:25 11.09.2024
Zapadne zemlje pozivaju Kijev da formulišu uverljiv plan dejstava za 2025. godinu, piše "Vol strit džornal".
Kako se navodi, evropske diplomate smatraju da Ukrajina mora da realističnije formuliše ciljeve u sukobu da bi na Zapadu mogli uverljivije da predoče biračima da je neophodno trošiti novac na nju.
Ukrajini je takođe stavljeno do znanja da njeni saveznici nisu u stanju da joj obezbede stotine milijardi dolara podrške koje su joj potrebne za njenu „potpunu pobedu“ u sukobu sa Rusijom, piše list, pozivajući se na evropske zvaničnike.
„Kijevu je rečeno da bi potpuna pobeda Ukrajine zahtevala od Zapada da obezbedi stotine milijardi dolara podrške“, navodi se u tekstu. Međutim, to ne mogu da učine ni Sjedinjene Američke Države ni Evropa, ističe list.
08:13 11.09.2024
Teretni voz iskočio je iz šina u Belgorodskoj oblasti zbog toga što su nepoznata lica ometala železnički transport, saopšteno je na Telegram kanalu železnice. Povređenih nema.
Incident se dogodio u utorak veče, a iz šina su iskočili lokomotiva i 11 praznih vagona.
Na licu mesta su pripadnici organa reda.
Istražni komitet Rusije saopštio je da je nakon incidenta pokrenut krivični postupak za terorizam.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala