- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Agresivne tropske vrste osvajaju Mediteran, ali ima i onih koje bi mogle doneti veliki profit

© Foto : Unsplash/Charlotte ConeybeerBiserne školjke
Biserne školjke - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2024
Pratite nas
Biseri bi uskoro mogli da se uzgajaju u italijanskim vodama po prvi put, jer uzgajivači školjki žele da iskoriste neočekivanu priliku koja se pojavila sa zagrevanjem Sredozemnog mora.
Krajem 2023. prvi primerci biserne školjke (lat. Pinctade radiate), odomaćene u Crvenom moru, primećeni su u Zalivu pesnika, popularnoj turističkoj destinaciji stotinak kilometara od Đenove, na severozapadu Italije.
Manje od godinu dana kasnije, proširile su se u nekada najhladnijim delovima Mediterana, koje su ranije bile povezane s drugim vrstama školjki za ishranu, a ne za proizvodnju bisera.
© Foto : Unsplash/Marin TulardIndustrija bisera zarađuje 11 milijardi dolara godišnje
Biser - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2024
Industrija bisera zarađuje 11 milijardi dolara godišnje
Industrija bisera zarađuje 11 milijardi dolara godišnje, a italijanski uzgajivači školjki sada žele deo kolača. Uvoznik bisera Adriano Genisi veruje da bi, ako sve bude išlo po planu, proizvodnja mogla da počne za godinu dana.
„Proveravamo mogućnost uzgoja bisera“, rekao je Paolo Varela, šef zadruge školjkaša koja tamo posluje od 2011. godine.
Ta organizacija je već kontaktirala proizvođače bisera u Meksiku radi saveta o proizvodnji bisera, rekao je Varela.
„Pinctade radiate se pojavila oko obala Sicilije od 1970-ih, ali su se tek u protekloj deceniji preselile na sever u hladnije Tirensko i Ligurijsko more“, objašnjava profesor ekologije Salvatore Giakobe sa Univerziteta u Mesini.
To je poslednja u nizu invazivnih vrsta koje su usled vremenskih promena stigle u sve topliji Mediteran.
Manuela Falautano iz Italijanskog instituta za zaštitu životne sredine ISPRA rekla je da je trend doživeo eksponencijalni rast u poslednjih deset godina. Neke od ovih novih vrsta su agresivne i ugrožavaju lokalne ekosisteme, a u nekoliko slučajeva opasne su i za ljude.
Oko 2,5 miliona kvadratnih kilometara Sredozemnog mora se zagreva brže od ostatka mora, upozorila je Falautano, preneo je „Zimo“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala