- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sve o ruskoj vakcini protiv raka: Mnogo pristupačnija od američke

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaBoks za transport biološkog materijala
Boks za transport biološkog materijala - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2024
Pratite nas
Ruska vakcina protiv raka koja je prošla pretklinička ispitivanja nije „obična vakcina“, već personalizovani lek, odnosno, preparat napravljen za svakog individualnog bolesnika i spada u klasu „imunoterapije“, izjavila je poznati biolog, profesor na Univerzitetu „Džordž Mejson“ Anča Baranova.
Ona je dodala da ovakvi lekovi ne sprečavaju rak, već pomažu organizmu da se izbori sa već razvijenim tumorom, aktivirajući sopstvenu odbrambenu moć organizma.
Pored toga, vakcina je napravljena na bazi informacione RNK i principijelno nije drugačija od vakcina protiv kovida 19, napravljenih na Zapadu („Fajzer“ i „Moderna“).
Prema njenim rečima, ovakve preparate već testira kompanija „Moderna“ protiv solidnih tumora, ali za sad nisu široko implementirani u praksi.
„Odlična je vest da će se Rusija pridružiti testiranjima leka ovog tipa“, ističe Baranova na svom Telegram kanalu.
Ona je takođe naglasila da se ne očekuje univerzalno dejstvo, t. j. da će kod svih bolesnika biti pobeđeni tumori.
Biolog je ocenila da će informacionom RNK vakcinom biti lakše lečiti imunogenije tumore, a manje imunogene – teže.

„Svi su zabrinuti zbog troškova lečenja. Ali, nova vakcina ne može biti, apriori jeftina, jer se proizvodi komad po komad za svakog pacijenta. Krajnja cena preparata ne određuje se na osnovu reagenasa i troškova rada za njenu izradu, već regulatornim i birokratskim ‘ugrađivanjem’ na biofarmaceutsku industriju. U Rusiji je ona trenutno primetno manja, nego u SAD i Evropi, zato i postoji nada u razumne cifre troškova terapije“, naglašava Baranova.

Ona pretpostavlja da će tretman lečenja u Rusiji koštati oko jedan i po – dva miliona rubalja (oko 15-20.000 evra) po pacijentu, a u SAD se ta vrednost može kretati od 200 do 400 hiljada dolara.
Prethodno, pretklinička ispitivanja vakcine protiv raka su završena i u najskorije vreme, nakon što Ministarstvo zdravlja izda dozvolu, počeće prva faza kliničkih ispitivanja uz učešće pacijenata-dobrovoljaca, izjavio je nedavno glavni onkolog Ministarstva zdravlja i generalni direktor Nacionalnog medicinskog istraživačkog centra za radiologiju Andrej Kaprin.
Početkom ove godine ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da bi Rusija uskoro mogla da napravi vakcinu protiv raka.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala