Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prištinska policija pretukla i uhapsila četvoricu Srba u Kosovskoj Mitrovici

© Sputnik / Teodor AnastasijevićPripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije izvršili su pretrese na dve lokacije u Kosovskoj Mitrovici
Pripadnici specijalnih jedinica tzv. kosovske policije izvršili su pretrese na dve lokacije u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2024
Pratite nas
U Kosovskoj Mitrovici takozvana kosovska policija pretukla je i uhapsila četiri mladića srpske nacionalnosti..
Četiri osobe srpske nacionalnosti uhapšene su oko ponoći u severnom delu Kosovske Mitrovice, potvrđeno je za Tanjug iz takozvane kosovske policije.
Kako je navedeno, njima je određen pritvor do 48 sati, a na teret im se stavlja navodni napad na službeno lice u vršenju dužnosti.
Najmanje tri mlađe osobe srpske nacionalnosti uhapšene su oko ponoći u severnom delu Kosovske Mitrovice, objavio je ranije predsednik Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević.
On je dodao da je policija primenila silu prilikom hapšenja trojice srpskih mladića.
"Policija je 10 minuta tukla mladiće", preneo je Arsenijević.
Na objavljenom snimku, vidi se da jednog od mladića hapsi policajac, naoružan puškom.

Kancelarija za KiM: Ovo je ogledalo antisrpske politike Aljbina Kurtija i represije i torture nad Srbima na severu Kosova

Brutalno privođenje i prebijanje trojice srpskih mladića, sinoć u Kosovskoj Mitrovici, od strane pripadnika takozvane kosovske policije, ogledalo je antisrpske politike Aljbina Kurtija i represije i torture koju svakoga dana trpe i doživljavaju Srbi sa severa Kosova i Metohije, naočigled međunarodne zajednice, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
"O tome postoje i nedvosmisleni dokazi - snimljene mučne scene na kojima se vidi kako Kurtijevi policajci na zemlju bacaju i 10 minuta tuku i vuku srpske mladiće, dok oni zapomažu, a zatim ih uz duge cevi privode", naglašava se u saopštenju.
O kakvoj strahovladi, bezvlašću, maltretiranju i kršenju prava je reč, govori i činjenica da je čak priveden i Srbin koji je torturu snimao, kako bi se uklonili tragovi i dokazi policijske brutalnosti, koji su na sreću sačuvani, dodaje se.
Kancelarija za KiM navodi da posebno zabrinjava što roditeljima nije omogućeno da svoju decu vide, niti srpskom medicinskom timu da ih obiđe i pregleda s obzirom na to da su mladići bili žrtve dokazane policijske brutalnosti.
Pri tome, prema rečima očevidaca, Kurtijevi posilni bili su u civilu i nisu pokazali legitimacije, što je još jedan dokaz da Kurti sever Kosova i Metohije želi da pretvori u policijski okupiranu teritoriju, na šta Beograd i Srbi sa severa KiM svakoga dana upozoravaju, a međunarodna zajednica ćuti, dok srpsku omladinu tuku i privode i time zastrašuju i onespokojavaju sve Srbe na ovim prostorima, zaključuju se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Srpska lista: Brutalnost tzv. kosovske policije postala svakodnevica na severu

Brutalnost takozvane kosovske policije u režiji Aljbina Kurtija postala je svakodnevica na severu Kosova, poručuju iz Srpske liste reagujući na hapšenje četiri mladića srpske nacionalnosti u Severnoj Mitrovici.
"Nije prvi put da postoje jasni dokazi brutalnosti Kurtijevih poslušnika, a da nema nikakve kontrole kosovskog inspektorata, niti reakcije međunarodnih predstavnika na institucionalnu represiju nad srpskim narodom", navodi se u saopštenju Srpske liste.
Kako dodaju, posebno zabrinjava ustaljena praksa u kojoj se srpskim lekarima zabranjuje pravo na pregled uhapšenih i time se prikrivaju dokazi brutalnosti nad golorukim mladićima.
"Prekomernu upotrebu sile i hapšenje mladića pratilo je prebijanje, ponižavanje i pretnja upotrebom vatrenog automatskog oružja na gradskom šetalištu u strogom centru Severne Mitrovice. Takve scene nećete videti nigde drugo na Kosovu i Metohiji i ovakvo nečovečno i neprofesionalno postupanje je očigledno rezervisano za Srbe", navodi se.
Hapšenje mladića koji je ovu brutalnu akciju snimao, kako se dodaje u saopštenju, dokazuje kako ove falange prikrivaju dokaze svojih nedela.
"Dok međunarodni predstavnici apeluju na Srbe da ostanu mirni i suzdržani, Kurti kao da to koristi da još više ugnjetava Srbe i testira strpljenje i spremnost na trpljenje svih nas", zaključuje se u saopštenju.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala