- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Šta znači nova EPS-ova metodologija obračuna cena struje | Energija Sputnjika

© Sputnik / Bojana StojadinovićRačun za struju
Račun za struju - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2024
Pratite nas
Najava primene nove metodologije obračuna cena električne energije za privredu, koju je Elektroprivreda Srbije nedavno usvojila mnogi su shvatili kao poskupljenje struje. A, zapravo, reč je o tome da će ti, takozvani veliki potrošači, imati mogućnost da sa EPS-om ugovore i korekciju cena na niže – ako tokom ugovorenog perioda struja pojeftini.
U svakom slučaju novu metodologiju obračuna cena struje za privredu EPS će početi da primenjuje tek za nove ugovore sa kupcima. Stručnjak za energetiku Željko Marković za “Energiju Sputnjika” objašnjava da će cene električne energije za komercijalne potrošače u Srbiji, nakon usvajanja nove metodologije obračuna EPS će promenjivati kad istekne rok važećim ugovorima.
Naravno, svi potrošači struje će i dalje imati mogućnost da električnu energiju kupe od nekog drugog isporučioca električne energije (trgovca) ili na berzi.
Marković kaže da će po novoj metodologiji privrednici moći da izaberu najpovoljniji model. Napominje da je metodologija formiranja cena struje za privredu postojala i ranije, od 2014. godine. Primena tadašnje metodologije je bila prekinuta u vreme energetske krize, kada je država sugerisala EPS-u po kojoj ceni da prodaje struju privredi.
Ovim novim modelima obuhvaćene su i nove kategorije potrošača, koji su istovremeno i kupci-proizvođači električne energije, na primer.
Govoreći za “Energiju Sputnjika” o tome da novi modeli ugovaranja cena struje odgovaraju i EPS-u i kupcima Marković navodi da veliki potrošači, na primer, ne moraju da ugovore celokupnu potrošnju električne energije od EPS-a, već da mogu da određene količine nabavljaju na berzi, na primer. ili od drugog prodavca. Naravno, za to je neophodno da se u tim firmama neko stručan bavi procenama potrebnih količina električne energije.
Ovim novim metodologijama za ugovaranje cene električne energije EPS i Srbija se prilagođavaju tržišnim uslovima u Evropskoj uniji. Brisel, naime, planira da celokupno tržište električne energije u Evropi bude jedinstveno. Hipotetički, i sada potrošač struje u Srbiji može kupiti struju u nekoj evropskoj zemlji ali, tu mora računati I na dodatne troškove tranzita te energije.
Energija Sputnjika, 10.9.2024.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala