- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Lansiranja raketa na objekte vojne uprave Ukrajine - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske trupe napustile svoje položaje u Krasnogorovki

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 929. Ruska vojska oslobodila je naselje Novogrodovka u DNR. U protekla 24 časa uništena je privremena baza ukrajinskih specijalnih snaga, kao i pogon za proizvodnju i sklapanje dronova. U Poltavi uništeno skladište goriva. Najmanje 70 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika poginulo u napadu na Herson.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:02 09.09.2024
Tri osobe su povređene tokom ukrajinskog granatiranja sela Gružsko u Belgorodskoj oblasti, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
20:12 09.09.2024
Ruske trupe napreduju duž leve obale reke Oskol u Harkovskoj oblasti, saopštio je Sputnjiku šef ruske administracije regiona Vitalij Gančev.
„Naši borci potiskuju neprijatelja sve dalje i dalje, krećući se levom obalom reke Oskol duboko u ukrajinske položaje“, rekao je on.
Gančev je pojasnio da je reč o pravcu Svatovsko-Kupjansk.
Osim toga, na severu Harkovske oblasti se vode pozicione borbe, nastavljaju se teške borbe za oslobođenje Volčanska.
18:59 09.09.2024
Ukrajinske trupe napustile su svoje položaje u Krasnogorovki, javljaju mediji.
U gradu nema ukrajinskih oružanih snaga.
18:57 09.09.2024
Eksplozije su se dogodile u ponedeljak u gradu Hersonu koji se nalazi pod kontrolom Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji.
18:38 09.09.2024
Dron koji je pao u Letoniji tokom vikenda došao je iz Belorusije, rekao je komandant letonske vojske Leonid Kalnjins na konferenciji za novinare koju je prenosio portal TVnet.
On je pojasnio da „nije zabeležena nikakva otvorena eskalacija“.
16:30 09.09.2024
Penzionisani piloti borbenih aviona F-16 iz zemalja članica NATO-a mogli bi biti uključeni u obuku ukrajinskih pilota, izjavio je u ponedeljak američki senator Lindzi Grem (koju je uključen na rusku listu terorista i ekstremista).
O ovom pitanju razgovarali su Vladimir Zelenski i delegacija američkog Kongresa na sastanku koji je održan 6. septembra u Italiji.
„Prioritet naših razgovora je bila mogućnost efikasnije upotrebe oružja (koji Kijevu isporučuju zapadne zemlje), ukidanje ograničenja na ovo naoružanje. Razgovarali smo i o pozivanju penzionisanih pilota F-16 iz zemalja NATO-a koji bi mogli da obučavaju pilote i pomažu Ukrajini da nauči da upravlja lovcima“, rekao je Grejem televiziji Rada.
Prvi zamenik šefa Komiteta za odbranu Saveta Federacije, bivši glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Viktor Bondarjov izjavio je 23. avgusta da ćemo „veterane“ NATO-a za koje je planirano da upravljaju F-16 vrlo brzo videti u Ukrajini, u avionima koje će Rusija oboriti.
14:42 09.09.2024
Ruska vojska uništila je komandno mesto Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako se navodi, cilj je otkriven u području mesta Gruševka.
„Nakon detaljne analize mete, doneta je odluka da se izvede vazdušni napad pomoću avionske bombe FAB sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju. Napad je izveden kada je na tom mestu bilo najviše ukrajinskih vojnika“, navodi se u saopštenju.
Protivnik je izgubio do 80 ljudi i osam jedinica tehnike.
13:45 09.09.2024
Izveštaj ruske vojske iz Kurske oblasti:
Ukrajinske snage su u proteklom danu na kurskom pravcu izgubile do 240 vojnika i 13 jedinica tehnike, uključujući dva tenka.
Ruska vojska je odbila ukrajinske napade u pravcu mesta Mihajlovka, Čerkaska Konopeljka i Deseti oktobar.
Ruska avijacija bombardovala je rezerve ukrajinske vojske i tehnike u 13 naseljenih mesta u Sumskoj oblasti.
Oružane snage Ukrajine su tokom borbi na kurskom pravcu do sada ukupno izgubile preko 11.400 vojnika.
12:05 09.09.2024
Najnoviji brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Jedinice ruskih snaga „Centar“ oslobodile su naselje Memrik u DNR. Uništena su četiri oklopna vozila, tri automobila, artiljerijsko oruđe „akacija“, haubica „msta B“, D-20 i četiri haubice D-30;
U zoni odgovornosti ruske grupe „Zapad“ ukrajinska vojska izgubila je do 620 vojnika. Uništen je jedan tenk, dva borbena vozila pešadije, oklopni transporter M113, šest automobila, samohodno artiljerijsko oruđe „krab“, haubica FH-70, haubica „paladin“, haubica M198, haubica D-20, dve haubice 2S1 „gvozdika“, tri artiljerijska oruđa L-119 i tri stanice za radioelektronsko ratovanje „anklav N“. Takođe je uništeno šest skladišta municije;
U zoni odgovornosti ruske grupe „Sever“ ukrajinska vojska izgubila je do 150 vojnika. Jedinice u u Harkovskoj oblasti odbile dva kontranapada ukrajinskih snaga. Uništena su dva automobila;
Grupa „Jug“ odbila je u protekla 24 časa jedan napad ukrajinskih oružanih formacija. Protivnik je izgubio do 490 vojnika. Uništeno je devet automobila ukrajinske vojske, haubica M198, haubica „msta B“, dva artiljerijska oruđa D-20, dve haubice D-30, haubica M119, stanica za radioelektronsko ratovanje i tri skladišta municije;
Jedinice grupe „Istok“ pobošljale su položaje na prednjim linijama, ukrajinska vojska izgubila je do 125 vojnika;
U zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“ poginulo je i ranjeno do 75 ukrajinskih vojnika, a uništeno je artiljerijsko oruđe D-20, haubica D-30, sedam automobila i dva skladišta municije;
Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana uništili četiri rakete „hajmars“ i 45 ukrajinskih bespilotnih letelica.
11:48 09.09.2024
Jedinice ruskih snaga „Centar“ oslobodile su naselje Memrik u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
09:50 09.09.2024
Ministarstvo odbrane Ukrajine neće moći da pronađe sredstva za plaćanje vojske u septembru, s obzirom na stanje ukrajinske ekonomije, smatra bivši premijer zemlje Nikolaj Azarov.
„Kijevski režim pripisuje nedostatak novca činjenici da je morao sam da kupuje oružje, pošto Amerika nije na vreme izdvojila naredni paket vojne pomoći. Obećavaju da će ispraviti situaciju. Ali i tu lažu. Takvi troškovi su previsoki za umiruću ekonomiju kijevskog režima“, napisao je Azarov na svom Telegramu.
Političar je istakao da Ministarstvo odbrane nema novca da za septembar isplati ni vojnike ni naknade za poginule, a sredstva po ovom osnovu očekuje više od 25 hiljada ljudi.
„Reč je o onima koji su prikupili sve papire, ali država još uvek nije izdvojila sredstva za njih. A samo po ovom članu iznos se kreće od 25 milijardi do 50 milijardi grivni (otprilike od 609,5 miliona dolara do 1,2 milijarde dolara). Dodajmo ovom spisku isplate za ranjenike i ratne vojne invalide. Oni se takođe računaju u milijardama grivni“, rekao je on.
S obzirom da se veličina spoljnih zajmova svaki put smanjuje, „neće biti dovoljno novca sve vreme“. Azarov je upozorio da će se u bliskoj budućnosti slična situacija pojaviti i sa socijalnim davanjima i sa platama zaposlenih u javnom sektoru.
09:19 09.09.2024
09:00 09.09.2024
Tačno mesto održavanja druge konferencije o Ukrajini još nije utvrđeno, Saudijska Arabija je jedno od mogućih, izjavio je za Sputnjik diplomatskih izvor u Ankari.
Ranije je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani izjavio da bi druga konferencija mogla biti održava u Saudijskoj Arabiji.
On je dodao i da je poterbno da se proveri da li će moći da se narednih meseci organizuje „ono što bi mogla biti prekretnica“ u situaciji u Ukrajini.
08:17 09.09.2024
07:41 09.09.2024
Oružane snage Rusije sprečile su pokušaj proboja ukrajinskih snaga u dva regiona Kurske oblasti, saopštio je komandant specijalnih snaga „Ahmat“ i zamenik načelnika glavnog vojno-političke uprave Ministarstva odbrane Rusije general-major Apti Alaudinov.
U protekla 24 sata na sudžanskom pravcu uništena su dva borbena oklopna vozila, jedan pikap, jedan minibus, jedan samohodni top i jedan top „neidentifikovanog tipa“, dodao je Alaudinov.
07:34 09.09.2024
Borbeno vozilo pešadije brigade pomorske pešadije Pacifičke flote grupe snaga „Istok“ zauzele su nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine i uspele da preseku puteve snabdevanja velikog neprijateljskog garnizona kod Ugljedara, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. u ponedeljak.
Ministarstvo je istaklo da su na ovom sektoru fronta ukrajinski vojnici počeli sve češće da se predaju.
07:27 09.09.2024
Ruska PVO uništila je tokom noći po jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske i Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:26 09.09.2024
U gradu Nikolajevka, koji je pod kontrolom Kijeva, u blizini Slavjanska u DNR, uništena je privremena baza Oružanih snaga Ukrajine sa stranim plaćenicima, saopštio je predsednik koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, mesto razmeštanja ukrajinske vojske nalazilo se u hotelu „Zarja“ i uništeno je raketnim udarom.
07:23 09.09.2024
Samohodno artiljerijsko oruđe 2S9 „nona S“ruskih snaga uništilo je grupu ukrajinske pešadije u pograničnom rejonu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
07:21 09.09.2024
Posada tenka T-90M „proriv“ 20. gardijske kombinovane armije grupe „Zapad“ uništila je tokom protekle nedelje 10 uporišta Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala