- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šta je sledeće? Srpske diplomate na meti albanskih terorista i bezumnika

© AP Photo / Paul Whitepolicija u Madridu
policija u Madridu - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2024
Pratite nas
Napad na srpsku ambasadorku u Madridu, kada je Albanac na nju fizički nasrnuo, kao i albanske terorističke pretnje srpskim ambasadama u Švajcarskoj i Nemačkoj, rezultat su politike terora koju Aljbin Kurti sprovodi nad Srbima na Kosovu i Metohiji, a koju podržavaju njegovi zapadni pokrovitelji.
Dekan banjalučkog Fakulteta bezbednosti Predrag Ćeranić kaže da su, kada je reč o diplomatskim predstavništvima, neophodne mere bezbednosti poznate, propisane zakonom, državnim aktima i međunarodnim pravilima. Napad na ambasadora bilo koje zemlje i u bilo kojoj zemlji, kaže on, predstavlja skandal i bruku za zemlju domaćina.
Iako se još ne zna da li je napadač, za koga svedoci kažu da je pričao na albanskom, znao da napada ambasadora Srbije ili ne, udarati ženu nogom, samo zato što priča na srpskom jeziku i dolazi iz Srbije, za svaku je osudu. Sa druge strane, moguće je i da je napad bio povezan sa činjenicom da je Španija jedna od zemalja koja se glasno protivi priznavanju takozvanog Kosova kao države.
Verujem da će nadležni organi Španije učiniti sve da pronađu napadača, kako bi on bio adekvatno sankcionisan. Verovatno to sve ima veze i sa političkim stavom Španije da ne prizna Kosovo kao državu. Španija je jedna od pet zemalja članica Evropske unije koja Kosovo nije priznala i ta netrpeljivost i mržnja koja je ispoljena od strane tog Albanca svakako mora biti istražena, rekao je Ćeranić za Sputnjik.
On smatra da obezbeđenje ambasadorke, bez obzira na to kuda se ona kreće po Španiji, treba povećati i proveriti bezbednosne kamere oko ambasade i mesta njenog stanovanja. Video nadzor, neprestano prisustvo obezbeđenja i istraga nadležnih organa su obavezni i to je ono šta se u ovom momentu i očekuje od španske države.
© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Španije
Zastava Španije - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2024
Zastava Španije

Pretnje terorizmom

Pre manje od mesec dana, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dobilo je zvaničnu informaciju o osobi osumnjičenoj da je poslala preteće poruke Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, ambasadama Srbije u Nemačkoj i Austriji, kao i Beogradskom centru za bezbednosnu politiku. Pretnje su se odnosile na terorističke napade, a slao ih je Albanac iz Švajcarske, Denis Krasnići.
Međunarodna saradnja, pogotovo međupolicijska saradnja, bi trebalo da bude nešto što se podrazumeva, pogotovo u ovakvim slučajevima kada dođe do bilo koje vrste napada ili pretnje. Očekujem da se putem te međunarodne razmene informacija pronađu i sankcionišu oni koji su odgovorni za pretnje srpskim ambasadama.

Albanska strategija ili frustracija?

Napadi i pretnje srpskim diplomatama, kaže naš sagovornik, rezultat su atmosfere koja se godinama stvarala na Kosovu, gde represivni organi Prištine daju sebi za pravo da rade ono šta nalaze za shodno, pogotovo na severu Kosova i Metohije. Ako oni mogu tako da se ponašaju prema Srbima, onda se i njihovi sunarodnici osete sigurnim da i oni mogu maltretirati gde god vide ili čuju Srbe. Ovo je pogotovo izraženo kada naiđu na nekog slabijeg, poput žene. Onda, kaže Ćeranić, pomisle da mogu sa punom slobodom da se ponašaju na jedan primitivan i neumesan način, koji je za svaku osudu i ne priliči bilo kom civilizovanom društvu.
Na Kosovu i Metohiji, pogotovo na severu, Albanci Srbe love kao divljač, hapse ih, tuku i rade sve ono šta ne bi trebalo da se slobodno dešava pred očima međunarodne zajednice i međunarodnih snaga koje su prisutne dole.
© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuZgarište zapaljene srpske kuće u selu Novake na Kosovu i Metohiji
zgarište srpske kuće u selu Novake na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2024
Zgarište zapaljene srpske kuće u selu Novake na Kosovu i Metohiji

Kako odgovoriti?

Zbog antagonizma koji organi Prištine stvaraju, Ćeranić očekuje da država Srbija uputi apel svim državama u kojima ima ambasade da dodatno povećaju obezbeđenje njihovih diplomatskih predstavništava.
On objašnjava da Srbija još nije u situaciji u kojoj se nalazi Izrael kada je reč o obezbeđenju diplomatskih predstavništava, ali da svakako fizički napad na ambasadorku treba iskoristiti kao povod da se zatraži zaštita i drugih srpskih predstavništava u zemljama u kojima živi mnogo Albanaca, poput Švajcarske.
© Sputnik / Lola ĐorđevićNadzorne kamere
Nadzorne kamere - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2024
Nadzorne kamere

Odraz stanja na Kosovu i Metohiji

Diplomata i bivši ambasador Zoran Milivojević čitav splet opasnih okolnosti doživljava kao odraz stanja na Kosovu i Metohiji i izraz radikalizacije koju sprovode privremene institucije na Kosovu, na čelu sa Samoopredeljenjem Aljbina Kurtija. Eskalacija na Kosovu i Metohiji, progon Srba, zloupotreba politike, primena represije i isterivanje Srbije i srpskog naroda sa svojeg ognjišta stvara ambijent idealan za radikalizaciju ukupnog ponašanja prema srpskom narodu i svemu onome šta je srpsko.
Zbog svega što se događalo u proteklih mesec dana i sa ovim sada napadom u Madridu, trenutna situacija je opasna i predstavlja ozbiljnu opomenu i nama, ne samo kad je reč o našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i njihovoj zaštiti, već je ozbiljna opomena svima nama. Njome se pokazuje šta znači radikalizacija i šta su ciljevi politike koju sprovodi Aljbin Kurti. To je poruka i zapadnim centrima moći koji tolerišu Kurtijevu politiku, a koja počiva na platformi antisrpstva i velikoalbanskog nacionalizma, rekao je Milivojević za Sputnjik.
On kaže da su Srbi u nedavnoj istoriji imali iskustava sa takvom politikom i podseća da se slično nešto moglo videti još osamdesetih godina prošlog veka, kada su srpska diplomatsko-konzularna predstavništva bila predmet terorističkih akata i kada je službenik ambasade u Briselu čak i ubijen.
Primena ovakvih metoda svakako je u funkciji sprovođenja određene politike, smatra Milivojević, i zbog toga sve to predstavlja opomenu kako nama, tako i stranom faktoru i onim centrima moći koji podržavaju prištinsku politiku i tolerišu eskalaciju nasilja i progona srpskog naroda i srpske države na Kosovu i Metohiji, zaključuje on.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala