- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

MOL preuzima odgovornost za Evropu: Na snazi novi sporazum o tranzitu ruske nafte preko Ukrajine

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaNaftne pumpe u Tatarstanu
Naftne pumpe u Tatarstanu - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2024
Pratite nas
Mađarska naftno-gasna kompanija MOL saopštila je da od ponedeljka stupa na snagu novi sporazum o tranzitu nafte iz Rusije u Evropu preko Ukrajine, prema kojem MOL dobija vlasništvo nad naftom - počev od belorusko-ukrajinske granice.

„MOL je sklopio ugovore sa dobavljačima nafte i operaterima naftovoda kako bi obezbedio nesmetano snabdevanje sirovom naftom preko naftovoda Družba iz Rusije preko Belorusije i Ukrajine do Mađarske i Slovačke... Nova procedura za dobijanje nafte je u potpunosti usklađena sa svim relevantnim sankcijama i regulativama, između ostalog EU i Ukrajinu“, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom na sajtu Budimpeštanske berze.

U skladu sa sporazumom, od 9. septembra 2024. godine odgovarajuće količine nafte koje dolaze iz Rusije postaju vlasništvo MOL-a na granici Belorusije i Ukrajine.
Mađarske vlasti su u avgustu izjavile da je MOL spreman da preuzme rizike isporuke nafte iz Ruske Federacije sa rusko-ukrajinske granice i plati razliku u ceni ako Kijev prihvati ovu šemu.
Slovačka i Mađarska su 22. jula uputile apel Evropskoj komisiji zbog postupaka Ukrajine, koja je zaustavila tranzit nafte ruske kompanije Lukoil preko svoje teritorije. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je kasnije istakao da je potvrđeno da je zaustavljanje tranzita koordinisano iz Brisela.
Crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2024
Podkast
Ruska nafta posvađala Mađarsku i Slovačku sa EU | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala