Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jedanaesti dan blokade srpskih institucija na severu KiM; Lajčak najavio posetu Beogradu

© Tanjug / DOPISNIK KIMKosovska Mitrovica, policija
Kosovska Mitrovica, policija - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2024
Pratite nas
Prištinska policija jedanaest dana blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije. Više stotina zaposlenih i dalje ne može na svoja radna mesta. Miroslav Lajčak, koji je u petak boravio u Prištini, najavio posetu i Beogradu.
Privremene institucije iz Prištine otvorile su u subotu administrativne prelaze Merdare i Brnjak nakon što je više srpskih udruženja prethodno uklonilo blokade u blizini administrativnih punktova Merdare i Brnjak iz pravca centralne Srbije.
Administrativni prelaz Jarinje je, takođe, otvoren u subotu za saobraćaj.
Premijer Srbije Miloš Vučević ponovio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima nameru da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba.
Tzv. kosovska policija upala je 30. avgusta, u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.
Prištinske institucije su postavile trojezične natpise na kojima su istaknuta obeležja privremenih prištinskih institucija.
Zbog navodnog falsifikovanja dokumenata, saslušani su čelnici srpskih institucija na severu pokrajine.

Lajčak stiže u Beograd

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će, nakon Prištine, posetiti Beograd kako bi pripremio naredni sastanak „u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa“ dve strane.
Lajčak je na društvenim mrežama, sumirajući prethodnu nedelju, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini radi pripreme narednog sastanka glavnih pregovarača u Briselu.
Specijalni izaslanik EU nije precizirao datum planirane posete Beogradu.
On je dodao da je, tokom boravka u Prištini, sa prvim potpredsednikom vlade privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem razgovarao o nedavnim dešavanjima tokom leta, dnevnom redu narednog sastanka glavnih pregovarača i pristupima za rešavanje nekih aktuelnih pitanja, kao i o narednim koracima ka sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.
„Sledeće, uputiću se u Srbiju takođe radi pripreme sledećeg sastanka u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije“, naveo je Lajčak.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala