- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belorusija jača granicu sa Ukrajinom

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaVoennoslužaщie zenitnogo raketnogo polka, sozdannogo v Lunineckom raйone Brestskoй oblasti
Voennoslužaщie zenitnogo raketnogo polka, sozdannogo v Lunineckom raйone Brestskoй oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2024
Pratite nas
Na jugu Belorusije pojačana je bezbednost i odbrana državne granice, a takođe su raspoređene dodatne vojne jedinice, izjavio je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič za časopis „Nacionalna odbrana“.
On je istakao da ove jedinice preduzimaju mere na unapređenju odbrambenih linija, pre svega u inžinjerijskom smislu, kako bi se maksimalno otklonila mogućnost iznenadnog napada, uključujući i upotrebom teške vojne tehnike.
„Istovremeno se posebna pažnja poklanja povećanju efikasnosti sistema za sveobuhvatno suzbijanje bespilotnih letelica i protivdiverzionih dejstava“, rekao je Volfovič.

Provokacije iz Poljske i Ukrajine

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti Belorusije primećuje stalne provokacije i razne incidente, pre svega na državnoj granici zemlje i Savezne države od strane Ukrajine, Poljske i baltičkih zemalja.
Kako je naveo, jedan od najnovijih i najupečatljivijih primera je upad ukrajinskih bespilotnih letelica na teritoriju Belorusije, od kojih su neke oborile protivvazdušne snage zemlje.
„Ostali ciljevi predati su Rusiji da ih prati i takođe ih je uspešno uništila ruska PVO“, precizirao je Volfovič.
Sva ova dejstva prate razne dezinformacije na internetu. Njihov cilj je poznat – da zaoštre društveno-političku situaciju i poseju uznemirenost među stanovništvom, napomenuo je on.
On je dodao da Poljska i baltičke zemlje dodatno zaoštravaju situaciju na državnoj granici Belorusije, jer je direktno u blizini granice na poljskoj teritoriji raspoređena grupa od osam hiljada ljudi.
„Poljska i baltičke zemlje ne prestaju da eskaliraju situaciju na državnoj granici. U Poljskoj je, pod izgovorom jačanja njene bezbednosti, u okviru operacije ‘Bezbedno Podlasje’ raspoređena grupa od do 17 hiljada ljudi, od kojih je osam hiljada direktno na našim granicama. U Poljskoj i baltičkim zemljama značajno je porastao broj borbenih tenkova i borbenih oklopnih vozila različitih tipova. Iako neznatno, povećan je i broj artiljerijskih sistema, borbenih aviona i helikoptera“, objasnio je Volfovič.
Osim toga, u Poljskoj se formira nova mehanizovana divizija i dve brigade.
Varšava je u cilju jačanja borbenog potencijala nacionalnih oružanih snaga od Sjedinjenih Američkih Država dobila više od 100 jedinica borbenih tenkova „abrams“, kao i kredit od dve milijarde dolara za kupovinu američkog naoružanja – višenamenskih lovaca F-35, raketnih sistema „hajmars“ i protivvazdušnih raketnih sistema „patriot“.
„Nemački vojni vrh takođe nastavlja rad na formiranju 45. tenkovske brigade nacionalnih oružanih snaga na teritoriji Litvanije. Postizanje njene operativne spremnosti predviđeno je u naredne tri godine“, istakao je državni sekretar.

Dezinformacije o prijemu Ukrajine o NATO

Volfovič je naveo da „usijane glave“ na Zapadu puštaju glasine o mogućnosti prijema Ukrajine u NATO u delovima.
„Evidentiraju se novi pokušaji Zapada da u Alijansu uvuku neke balkanske države, ali i zemlje postsovjetskog prostora. A neke ‘usijane glave’, verovatno da bi ispitale javno mnjenje, već puštaju glasine o mogućnosti prijema Ukrajine u Alijansu, čak i u delovima“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, NATO nastavlja da promoviše svoju politiku neopravdanog širenja. Ako je 1989. godine organizacija uključivala 16 zemalja, 2024. godine ih je već 32. Ulazak Finske i Švedske u NATO Alijansa smatra jednom od etapa vojno-političkog pokrivanja Evrope i „popunjavanja karike koja nedostaje“ za formiranje potpunog istočnog krila Alijanse.
„U isto vreme, niko ne namerava da se zaustavlja“, naglasio je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije.
Beloruski specijalci - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2024
RUSIJA
Spremni da reaguju na sve provokacije: Belorusija prebacila dodatne snage na granicu sa Ukrajinom
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala