- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska razvila novu metodu deminiranja pomoću dronova

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaDemineri tokom čišćenja terena od mina
Demineri tokom čišćenja terena od mina - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2024
Pratite nas
Demineri grupe ruskih snaga „Istok“ razvili su tehniku čišćenja terena od mina pomoću dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Vojni inženjeri grupe trupa ‘Istok’počeli su da koriste bespilotne letelice helikopterskog tipa za deminiranje teritorija. Prvo se na odgovarajući deo terena lansira izviđački dron, koji na najmanjim mogućim visinama otkriva zamke ukrajinskih oružanih snaga, neeksplodiranu municiju i eksplozivne objekte. Na otkrivenu minu šalje se dron sa TNT blokom, koji se baca na pronađenu municiju kako bi se ona digla u vazduh“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Značaj ovakvog načina uklanjanja mina vezan je za postavljanje savremenih mina na seizmičke i laserske senzore kojima deminer jednostavno ne može da pristupi. Osim toga, deminiranje standardnim metodama otežano je radom neprijateljske bespilotne avijacije, objasnili su u Ministarstvu.
Kod ovog načina daljinskog razminiranja važna je preciznost postavljanja eksploziva. Nakon što je izvršio sve korake, operater drona brzo ga udaljava od opasne zone i sa strane diže u vazduh pronađenu eksplozivnu napravu.
Tenk T-80BVM tokom probe parade u Moskvi povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija, 1920, 29.08.2024
RUSIJA
Caruju na bojnom polju: Ruski tenkovi T-80 praktično nedodirljivi za dronove
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala