- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Slucki: Međunarodna nagrada mira postaće simbol u humanitarnoj delatnosti

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPredsednik odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki.
Predsednik odbora za međunarodne poslove Državne dume Rusije Leonid Slucki. - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2024
Pratite nas
Nagrada za mir, koja će biti uručena 9. septembra u Boljšoj teatru u Moskvi, postaće jedan od stubova mirovnih projekata narednih godina i moćan faktor u konsolidaciji razumnog dela svetske zajednice, navodi se u zaključku okruglog stola „Borba za mir u XXI veku. Aktivna mirovna delatnost u kontekstu transformacije sistema međunarodnih odnosa“.
U diskusiji su učestvovali zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov, predsednik odobra za međunarodne poslove Državne dume Leonid Slucki i predsednik Moskovske gradske dume Aleksej Šapošnjikov. Moderator diskusije bio je prvi zamenik generalnog direktora agencije TASS, profesor Mihail Gusman.
„Svakako ću prisustvovati ceremoniji dodele Nagrade za mir, jer je, po meni, ovo veoma važna inicijativa. Ne treba govoriti u kakvom složenom svetu živimo i koliko su mnoge savremene nagrade ispolitizovane. Politizuju ih oni koji pokušavaju da upravljaju svetom. Zbog toga takve nagrade često gube smisao. Želim da poželim Nagradi za mir ‘L. N. Tolstoj’ da stekne ‘internacionalnost’ kako ne bi bila ograničena na krug naših saveznika i istomišljenika, kako bi zaista postala globalna“, rekao je zamenik predsednika Saveta Federacije Konstantin Kosačov.
Sa svoje strane, predsednik Moskovske gradske dume Aleksej Šapošnjikov je prokomentarisao saradnju opštinskih odbornika zemalja BRIKS-a.
„Smatramo da, što pre uspostavimo prijateljske veze između zemalja, prestonica i megapolisa, veće su šanse za jačanje pravednog multipolarnog sveta. Uveren sam da idemo ka tome, a u ovom slučaju glavni gradovi zemalja BRIKS-a će uložiti sve napore da novi multipolarni svet bude izgrađen na moralnim standardima i pravima koja će svima biti razumljiva i koja će se besprekorno sprovoditi ne u korist određene zemlje, već u korist celog sveta“, istakao je Šapošnjikov.
Predsednik odbora Državne dume za međunarodne poslove i predsednik upravnog odbora međunarodnog fonda „Ruski fond za mir“ Leonid Slucki rekao je da je ova nagrada dovela do „reinkarnacije“ jednog od najvećih dela Lava Tolstoja.
Prema njegovim rečima, međunarodna nagrada za mir postaće simbol u mirovnim i humanitarnim aktivnostima.
„Kao predsednik Ruskog fonda za mir, velika mi je čast što sam postao suosnivač Međunarodne nagrade za mir ‘L. N. Tolstoj’ zajedno sa Ruskim istorijskim društvom i Ruskim vojnoistorijskim društvom. Rat i mir su najvažnija paradigma današnjeg života i svi su zabrinuti kojim putem će krenuti ljudska civilizacija. Danas je bukvalno došlo do ‘reinkarnacije’ jednog od najvećih dela svetske književnosti koje je napisao Lav Tolstoj, pa nije slučajno što Međunarodna nagrada mira nosi ime ovog pisca“, zaključio je Slucki.
Ceremonija dodele prve Međunarodne nagrade za mir „Lav Tolstoj“ planirana je za 9. septembar u Boljšoj teatru. Nagrada se dodeljuje za aktivnosti usmerene na unapređenje mira i međunarodne saradnje, uključivanje šire međunarodne zajednice u borbu za mir u svetu, kao i za postizanje dobrotvornih, kulturnih i obrazovnih ciljeva, uključujući promovisanje pozitivne percepcije Rusije u svetu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala