- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ima li alternative za Nemačku: Zašto su „proruske” partije pobedile na izborima u dve pokrajine

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaNemačka zastava na zgradi Bundestaga
Nemačka zastava na zgradi Bundestaga - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2024
Pratite nas
U jednom nastupu iskrene koliko i samouverene i ne preterano inteligentne nadmenosti, nemačka šefica diplomatije Analena Berbok svojevremeno je saopštila da će se smrtonosna pomoć Ukrajini nastaviti ma šta o tome misle njeni birači. Njeni birači pokazali su šta o tome misle čim su dobili priliku. To, doduše, ne znači i da će time bilo šta promeniti.
Takva je, izgleda, priroda tog tipa demokratije čiji je nusproizvod upravo ministarka Berbok, verodostojna unuka svog omiljenog dede-naciste koja se i sama u toj tradiciji trudi da ratuje protiv Rusa…

Očekivani potres bez presedana

Na istoku su Nemačke, elem, u saveznim državama Tiringija i Saksonija, u nedelju održani izbori koji su doneli očekivani politički potres bez presedana. Sve tri partije vladajuće „semafor” koalicije – crveni SPD kancelara Olafa Šolca, žuti liberali i Zeleni Analene Berbok i vicekancelara Roberta Habeka – potučeni su do nogu sa osvojenih tek po desetak odsto glasova ukupno. S tim što su liberali, na nivou statističke greške, ostali daleko ispod cenzusa, dok su Zeleni u Saksoniji, ne i u Tiringiji, nekako uspeli da prebace cenzus sa osvojenih 0,1 odsto glasova više od minimalnih 5 odsto.
Udarna vest ovih izbora, međutim, nije totalni debakl vladajuće koalicije. Niti je to relativni izostanak neuspeha tradicionalno glavne konkurentske partije, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) koja je u Tiringiji zauzela ubedljivo drugo mesto dok je u Saksoniji s tek nešto više od jednog procenta prednosti uspela da ostane prva.

Istok je izgubljen

Glavni trend i najvažniji ishod glasanja, zapravo, ponajbolje je uočio jedan od poznatijih nemačkih vojnih analitičara, upadljivo rusofobni Julijan Repke koji na Tviteru, tvitujući na engleskom da ga svi što bolje razumeju, nije krio svoj očaj: „59 odsto za prokremaljske partije na izborima u Tiringiji. 46 odsto podrške proruskim partijama u susednoj Saksoniji. Istok je izgubljen.”
Do ovakvih brojki Repke je došao tako što je sabrao glasove Alternative za Nemačku – ubedljivo prve stranke u Tiringiji sa više od 32 odsto glasova i skoro 10 odsto više od drugoplasiranog CDU-u, i više od 30 odsto u Saksoniji tako da joj je samo za dlaku izmaklo prvo mesto – i glasove novoosnovanog Saveza Sare Vagenkneht koju zapadni mediji optužuju da je toliko ekstremno levo da je ekstremno desno – iznad 15 odnosno 11 odsto – i Levice (13,1 odnosno 4,5 odsto) od koje se Sara Vagenkneht prethodno odvojila.
A tek da upotpuni onaj Repkeov utisak o trijumfu tobožnjih nemačkih prorusa, jedan od lidera Alternative za Nemačku (AfD) Bjern Heke, koga inače optužuju za nepristojne simpatije za naciste dok mu je stranka u ove dve države, kao ekstremistička, zvanično stavljena pod nadzor obaveštajne službe, simbolično se na glasanje dovezao u ruskoj „ladi nivi”…

Tumačenje Janisa Varufakisa

Kudikamo razumno tumačenje izbornog rezultata u Tiringiji i Saksoniji, na koje vredi skrenuti pažnju, ponudio je i nekadašnji grčki ministar finansija Janis Varufakis sa svoje levičarske pozicije: „Da, uspon ultradesničara u Nemačkoj je katastrofa za Evropu. Ali to je direktna posledica politike radikalnog centra (CDU-SPD-Zeleni-FDP) koju sprovode već deceniju, kombinujući oštru štednju za većinu i besplatan novac za nekolicinu…”
I zaista, kad jedan „Folksvagen” najavi zatvaranje svojih fabrika u Nemačkoj uz otpuštanje hiljada radnika, po prvi put u svojoj istoriji, jasno je da pogrešna ekonomska i geopolitika tog radikalnog centra tradicionalnih partija vlasti i opozicije dospeva na naplatu.
Uprkos ovakvom ishodu izbora, međutim, u skladu s citiranim demokratskim principom da nema veze šta glasači misle, potučeni kancelar Olaf Šolc uputio je javni poziv da se ishod glasanja zanemari i da AfD ostane van vlasti, što će se verovatno i dogoditi. Pri čemu posebno pikantan detalj predstavlja naknadno otkriće prigodne softverske greške u Saksoniji zbog koje je ova stranka lišena još jednog mandata pa je ostala bez takozvane „blokirajuće manjine” u toj saveznoj državi.
No to ne znači da su problemi rešeni, čak ni privremeno – Sara Vagenkneht, na primer, svoju lokalnu podršku uslovljava promenama politike na nacionalnom nivou, uključujući i odnos prema Rusiji, u čemu je zaista upadljivo slična AfD-u…
Kakve promene Nemačkoj donose izbori u Tiringiji i Saksoniji? Koliko je oslabljena vlada Olafa Šolca? I šta će to značiti za nemačku spoljnu politiku?
O ovim su pitanjima u „Novom Sputnjik poretku” govorili novinar Žarko Rakić, nekadašnji glavni urednik „Politike”, i naučni saradnik Instituta za političke studije Dušan Dostanić.
Pogledajte emisiju:
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala