- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici u zoni SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev i Zapad dobro će zapamtiti proteklu nedelju, samo u Poltavi 500 poginulih i ranjenih

Pratite nas
Ruske snage odbile četiri napada Ukrajinaca u Kurskoj oblasti. Narušena vazdušna granica Belorusije – PVO sistemi uspešno oborili sve mete. Glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski izjavio je da vojnici poslati na front nemaju odgovarajuću obuku. Ruski lider Vladimir Putin uzpozorio – ukrajinski front pred pucanjem.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:33 06.09.2024
Evropska unija će izdvojiti za Francusku 300 miliona evra iz zamrznutih ruskih aktiva za potrebe isporuka oružja Kijevu, saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane.
19:33 06.09.2024
Kijev i njegovi zapadni „prijatelji“ zapamtiće proteklu nedelju ne samo po gubicima na donjeckom pravcu, već i po rezultatima napada na vojne objekte, izjavio je visoko rangirani vojni izvor.
U raketnom napadu „iskandera-M“ 28. avgusta na teretni brod sa koga su se iskrcavali naoružanje i municija za Oružane snage Ukrajine na području naselja Burlačja Balka, likvidirano je 20 stranih plaćenika, 12 bespilotnih čamaca i deo rezervi municije, dok je još 38 bespilotnih čamaca oštećeno.
Drugog septembra je prilikom napada „iskandera-M“ na privremeni punkt stranih plaćenika, koji se nalazi pored zgrade hotela u gradu Zaporožju likvidirano gotovo 50 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, uključujući 19 plaćenika iz Britanije, dok je 20 militanata ranjeno.
Grupni raketni napad izveden je 3. septembra „iskanderom-M“ na združeni centar za obuku i trening Oružanih snaga Ukrajine u Poltavi. Poginulo je i ranjeno oko 500 ukrajinskih vojnika i zapadnih instruktora.
Dan kasnije prilikom napada „iskanderom-M“ uništen pogon gotovih proizvoda fabrike za proizvodnju municije u naselju Novomoskovsk. Istog dana usled kombinovanog raketnog napada na privremeni punkt stranih plaćenika u Krivom Rogu, protivnik je izgubio više od 250 boraca. Među njima oko 70 francuskih i rumunskih PVO operatera, kao i stručnjaka za proizvodnju dronova.
U raketnom napadu „iskandera-M“ na privremeni punkt stranih plaćenika u Konstantinovki likvidirano je oko 50 francuskih boraca.
Četvrtog septembra u napadu „iskandera-M“ na skladište i pripremnu lokaciju za bespilotne čamce Oružanih snaga Ukrajine u Odesi uništeno je 20 bespilotnih plovila.
Od 28. avgusta do 5. septembra ukupno je uništeno 48 ukrajinskih bespilotnih čamaca, uključujući i one u moru.
Izvor je takođe naglasio da će ovakvi visokoprecizni napadi na lokacije vojnika Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika, kao i na vojne objekte, sada postati redovni.
19:00 06.09.2024
Ministar odbrane Španije Margarita Robles saopštila je da je Ukrajini isporučena baterija sistema "hok".
Na sajtu španske vlade objavljeno je saopštenje.
18:58 06.09.2024
Ukrajinsko rukovodstvo navodno namerava da smeni glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog zbog kraha operacije u Kurskoj oblasti, izjavio je bivši ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Jurij Lucenko.
„Sirski će svakako odgovarati, smeniće ga“, rekao je Lucenko.
Lucenko je naveo da je Vladimir Zelenski u avgustu imao izbor: ili da krene u pregovore s Rusijom ili da krene u avanturu na ruskoj teritoriji.
„Naravno, naš šoumen je uoči Dana nezavisnosti izabrao ovo drugo. Šta će biti dalje time se on nikada nije bavio“, rekao je bivši ministar.
17:02 06.09.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
16:42 06.09.2024
Ukrajinska vlada predlaže da se strancima dozvoli da postanu oficiri Oružanih snaga Ukrajine i da budu agenti vojne obaveštajne službe, saopštio je predstavnik vlade u Radi Taras Meljničuk.
On je napisao na Telegramu da je vlada odobrila nacrt zakona kojim se predlažu izmene Zakona o vojnoj obavezi, koje predviđaju mogućnost da se oficirski sastav ukrajinske vojske, Nacionalne garde popunjava i licima koje nemaju državljanstvo.
Slične izmene predviđene su i za Zakon o obaveštajnoj službi, što bi omogućilo da se u vojnu obaveštajnu službu Ministarstva odbrane primaju stranci ili lica bez ukrajinskog državljanstva, što je trenutno zabranjeno.
16:31 06.09.2024
Vašingtonska administracija izdvojila je novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 250 miliona dolara.
Kako se navodi u saopštenju Pentagona, paket obuhvata različite vrste municije: rakete RIM-7, municija za sisteme "hajmars", artiljerijsku municiju kalibra 155 i 105 milimetara, raketne sisteme "stinger", protivtenkovske raketne sisteme AT-4, "tou" i "dževelin".
15:28 06.09.2024
Najvažnije iz nedeljnog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Grupa snaga ruske vojske „Centar“ oslobodila je Kirovo, Ptičje, Skučno, Karlovku, Zavetno i Žuravku u DNR;
Ruskoj vojsci predao se 41 ukrajinski vojnik;
Kijev je u zoni specijalne operacije izgubio oko 16.215 vojnika;
Grupa snaga „Istok“ Oružanih snaga Rusije oslobodila je Prečistovku u DNR i zauzela povoljnije linije;
Ukrajinske snage izgubile su gotovo 860 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Istok“;
Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 3.500 vojnika i tri tenka u zoni odgovornosti Zapadne grupe ruskih snaga;
Ukrajinske snage izgubile su oko 485 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Dnjepar“;
Ruske snage su od početka specijalne vojne operacije uništile više od 640 aviona ukrajinske vojske;
Ruske snage izvele su 17 grupnih napada, uključujući supersoničnim raketama „kindžal“ na energetske i industrijske objekte Ukrajine;
Snage Crnomorske flote uništile su 11 bespilotnih čamaca;
Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 4.725 vojnika i dva tenka u zoni odgovornosti Južne grupe snaga ruske vojske;
Oružane snage Rusije oborile su avion MiG-29 Oružanih snaga Ukrajine, presrele 7 raketa „atakams“, kao i 367 ukrajinskih dronova;
Oružane snage Ukrajine pogodile su u Poltavi 179. centar za obuku i trening, gde su strani instruktori obučavali operatere za radioelektronsku borbu za napade na Rusiju,Ukrajinske snage izgubile su u zoni odgovornosti grupe snaga „Sever“ gotovo 3.280 vojnika.
14:39 06.09.2024
Ruska vojska zauzela je mesto Žuravka u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
13:38 06.09.2024
Nemačka planira da, u saradnji sa Danskom i Holandijom, isporuči Ukrajini još 77 tenkova „leopard" 1A5 i želi to da uradi što je pre moguće, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.
13:22 06.09.2024
Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije o Kurskoj oblasti:
Ruske snage nanele su poraz ukrajinskoj vojsci u području 14 naseljenih mesta u Kurskoj oblasti.
U toku proteklog dana u pograničnim delovima Kurske oblasti likvidirano je do 300 ukrajinskih vojnika i 12 jedinica oklopne tehnike, uključujući dva oklopna transportera i 10 borbenih oklopnih vozila, kao i dva artiljerijska oruđa, stanicu za elektronsko ratovanje i 14 vozila.
Snage grupe „Sever“ u toku proteklog dana odbile su dva napada ukrajinske vojske u pravcu mesta Matvejevka i Oljgovka i sprečile su pokušaj napada u pravcu tri naseljena mesta u pograničnom području Kurske oblasti. Ukrajinske snage su izgubile do 30 ljudi.
Avijacija i raketne snage Oružanih snaga Rusije izvele su napade na rezerve 11 brigada Oružanih snaga Ukrajine u 15 okruga Sumske oblasti.
Ruske snage su do sada u Kurskoj oblasti likvidirale preko 10.400 ukrajinskih vojnika.
11:23 06.09.2024
11:15 06.09.2024
Velika Britanija će poslati Ukrajini 650 višenamenskih raketa „martlet“ za podršku PVO prema ugovoru vrednom oko 213 miliona dolara, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.
Prva partija raketa bi trebalo da bude isporučena Kijevu do kraja ove godine.
11:14 06.09.2024
U Pavlogradu u Dnjepropetrovskoj oblasti odjeknule su eksplozije u fabrici dronova i u području aerodroma, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpora Sergej Lebedjev.
Kako je objasnio, sa tog aerodroma lansiraju udarne dronove, a u obližnjim zgradama opremljena su skladišta i prostorije odakle se upravlja bespilotnim letelicama.
11:10 06.09.2024
Ukrajinski dezerteri pokušali su da pobegnu u Belorusiju preko minskog polja, saopštila je Granična služba Ukrajine na Telegramu.
„Grupa muškaraca planirala je da ilegalno pređe državnu granicu sa Belorusijom preko miniranog područja“, navodi se u saopštenju.
Sudeći po priloženom snimku, graničari su priveli pet osoba.
11:08 06.09.2024
09:24 06.09.2024
Ruska vojska izvela je napad na predgrađe Harkova gde su bili stacionirani strani plaćenici i vojna tehnika, saopštio je koordinator Nikolajevskog pokreta otpora Sergej Lebedjev.
Napad je izvršen u 7.45 po lokalnom vremenu u nekoliko talasa, nakon čega se na tu lokaciju uputio veliki broj auomobila hitne pomoći, dodao je on.
„Juče smo saznali da je u Ljubotin stigao veliki broj stranih plaćenika i vojne tehnike. Prema rečima sugarađana, ukrajinska vojska je blokirala saobraćaj i propuštali su samo vojnu tehniku. Plan je bio da odatle prebace ljudstvo i tehniku u pravcu Volčanska i Šebekina. Po svemu sudeći biće problema“, istakao je Lebedjev.
07:43 06.09.2024
Ruske artiljerijske jedinice su uz pomoć haubica „msta-B“ likvidirale ukrajinsku pešadiju na desnoj obali reke Dnjepar koji su pokušavali da se sakriju od napada, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Njihovo kretanje uočeno je uz pomoć izviđačkih dronova, nakon čega je izvedena paljba i sve mete su likvidirane, navodi se u saopštenju.
07:42 06.09.2024
Ruska avijacija izvela je napad avionima Su-34 po položajima ukrajinskih vojnika i tehnike u pograničnoj Kurskoj regiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Takođe, avijacija je izvela napade i na terminal za skladištenje kontejnera u blizini Lavova gde se dovozi vojna tehnika i municija iz Poljske za potrebe ukrajinske vojske.
Napad je izveden u tri sata posle ponoći, u pitanju je mesto Malehov.
07:42 06.09.2024
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala