- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Oglasila se Agencija za lekove povodom povlačenja diklofena iz prodaje

© Sputnik / Lola ĐorđevićApoteka Beograd
Apoteka Beograd - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2024
Pratite nas
Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da proizvođač Galenika a.d. Beograd sprovodi dobrovoljno povlačenje leka "diklofen", gastrorezistentna tableta, 20×50 mg sa tržišta Republike Srbije, a koje se dovodi u vezu sa kvalitetom leka.
Povlačenje leka se, navodi se u saopštenju, vrši do nivoa veleprodaja i apoteka.
„Naglašavamo da nije prepoznat niti dokazan bilo kakav rizik po zdravlje ljudi, već je utvrđeno da proizvod ne odgovara u potpunosti propisanoj specifikaciji. Konkretno, tokom redovnog ispitivanja studije stabilnosti koje sprovodi proizvođač utvrđeno je da je rezultat za parametar nečistoće bio izvan specifikacijskih granica u manjoj meri“, kažu iz Agencije za lekove.
Kako se navodi, ovoj instituciji nije prijavljena ni jedna neželjena reakcija koja se može dovesti u vezu sa ovim odstupanjem.
„Važno je napomenuti da ovo povlačenje nema efekte na dostupnost redovne terapije i snabdevenost tržišta jer su pacijentima u Srbiji i dalje dostupni lekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu – diklofenak“, ističu iz Agencije za lekove.
U četvrtak su, povodom ove odluke, iz RFZO istakli da se na listi lekova nalaze lekovi drugih proizvođača koji sadrže istu aktivnu supstancu, tako da snabdevanje tržišta i dostupnost terapije ni na koji način nisu ugroženi.
Proizvođač je odluku o povlačenju leka doneo zbog neodgovarajućih rezultata ispitivanja stepena čistoće, stoji u saopštenju RFZO.
Pilule - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2024
DRUŠTVO
Lek Diklofen od 50 miligrama povučen iz prometa
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala