Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Evropa ne vidi etničko čišćenje Srba: Zanimaju ih samo teme koje prijaju ušima Prištine

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2024
Pratite nas
Miroslav Lajčak je u Prištini govorio o budućem sastanku i o temama koje prijaju samo ušima Prištine potpuno zanemarivši temu da je na sceni tihi egzodus Srba na terenu. A zvanična Priština pokazala je da su pregovori pod posredovanjem EU za nju samo puka formalnost, ocena je Luke Jovanovića.
Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak posetio je danas Prištinu na poziv zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
Tema sastanaka bila je deblokada primene postignutih sporazuma, otvaranje mosta na Ibru, kao i datum sastanka glavnih pregovarača u Briselu.

Sastanka će biti a kada ne znamo

Lajčak nije rekao koji je tačan datum sastanka ali je izrazio mišljenje da bi most na Ibru trebalo da bude otvoren ako se tako dve strane dogovore, ali i da je Ohridski sporazum pravno obavezujući i da se radi na njegovoj primeni.
Lajčak je istakao i da se nijedna strana nije povukla iz razgovara kao i da je Srbija je povukla pismo iz decembra 2023. godine. u kome je izrazila da neće primeniti one delove Ohridskog sporazuma koji ugrožavaju nacionalne interese Srbije.
Politički komentator sa Kosova i Metohije Luka Jovanović za Sputnjik kaže da činjenica da Lajčaka nije primio ni Aljbin Kurti i Vjosa Osmani dosta govori o stavu Prištine prema dijalogu u kome EU posreduje.
„Činjenica da se Miroslav Lajčak nije sastao ni sa jednim od glavnih političkih figura u Prištini govori o tome da Priština šalje poruku EU da je njen autoritet u toj stvari apsolutno umanjen i nepoštovan. Zašto? Zato što se Albanci oslanjaju na neke druge medijatore odnosno na ljude koji im omogućavaju da se ovako ponašaju, i tu pre svega mislima na SAD. Tako da vidimo da oni ovo sa EU shvataju samo kao formalnost i kao deo procesa koji mora da se odvija pa makar samo i za javnost,“ kaže Jovanović.
S druge strane, dodaje on, na terenu se ništa od dogovorenog neće primenjivati kao što se ni do sada nije primenjivalo.

Lajčak o temama koje prijaju ušima Prištine

„Priština nije od 2011. godine nijedan sporazum sprovela tako da ne možemo očekivati da će se to desiti ni u budućnosti sa bilo kojim drugim sporazumom. Drugo, poruke koje nam je Lajčak poslao su takođe zanimljive jer vidimo da su spomenute one najaktuelnije stvari koje se tiču i koje zanimaju samo i isključivo Prištinu, a ne stvari koje se dešavaju na terenu a to je pitanje opstanka Srba i tihog egzodusa koji se trenutno dešava nad srpskim narodom na KiM,“ kaže Jovanović.
Umesto toga, kaže on, Lajčak i Bisljimi su pričali o primeni Ohridskog sporazuma, otvaranju mosta na Ibru , kao što se nekad isključivo govorilo i o Briselskom sporazumu.
„Tako da ne možemo očekivati da će bilo koja stavka koja je u tom sporazumu, a koja se tiče dobrobiti Srba biti ostvarena od strane Prišine. Drugo, poruke o otvaranju mosta koje su poslate nisu dobre za nas s obzirom da je Lajčak preneo da EU smatra da most treba svakako da se otvori,“ napominje naš sagovornik,.
Jovanović je prokomentarisao i izjavu Lajčaka da je Srbija povukla pismo iz decembra 2023. godine u kome je izrazila da neće primeniti one delove Ohridskog sporazuma koji ugrožavaju nacionalne interese Srbije na sledeći način:

Ohridski Sporazum nismo parafirali

„Ono što mi znamo iz javnosti je da nismo sigurni šta je tačan tekst Ohridskog sporazuma, a drugo taj sporazum kao što smo čuli nije parafiran sa naše strane zvanično što znači da samim tim nije ni usvojen. Tako da je o tom sporazumu teško bilo šta komentarisati kao i o celoj diplomatskoj pozadini koja mu je prethodila i koja je usledila posle njega. Tako da ovu izjavu Lajčaka možemo shvatiti samo u kontekstu umirivanja celokupne situacije na KiM i kao još jedan pokazatelj želje Srbije da se i dalje razgovara i da se nađe kompromisno rešenje,“ zaključuje Jovanović.
Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je svojevremeno da nije potpisao nijedan dokument u Ohridu "zato što je Srbija međunarodno priznata država, a Kosovo nije", te da međunarodno pravni sporazum ne može da se napravi.
On je ovo rekao povodom razgovora u Ohridu o aneksu predloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, uz napomenu da „niko ne može da nametne obavezu Srbiji da prizna Kosovo“, kao i da neće da implementira "bilo šta što se tiče članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama".
Istakao je da i francusko-nemački plan nije pregovaran, već da se pregovaralo o implementacionom planu. Inače, Ohridski aneks postao je deo poglavlja 35 u pregovorima naše zemlje sa Evropskom unijom, koje obuhvata odnose sa Kosovom.

Pismo koje Lajčak pominje i šta u njemu piše

Srbija je u sedištu Evropske unije (EU) podnela dopis kojim je izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i aneks primene.
Tadašnja premijerka Srbije Ana Brnabić je na dan samita Evropskoj službi za spoljno delovanje (EEAS) uputila pismo na čijem je čelu je bio šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji posreduje u dijalogu Srbije i Kosova u kome je napisala da se „Sporazum o putu ka normalizaciji i aneks za njegovu implementaciju, kako je navedeno u deklaraciji (sa samita), smatra prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de fakto i de jure priznanje Kosova, navodi se u pismu koje je poslala premijerka Srbije Ana Brnabić.
"Republika Srbija", navela je dalje premijerka, "ističe da se ovo opredeljenje ne proteže na priznavanje članstva Kosova u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti na takozvani teritorijalni integritet Kosova."
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2024
SRBIJA
Lajčak: Postignut dogovor o sastanku Beograda i Prištine u Briselu
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2024
SRBIJA
Petković: Lajčak izmešta sporazum o mostu na Ibru iz dijaloga, zbog čega?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala