- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski vojnici na samohodnom minobacaču u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Sirski: Rusi superiorni, ukrajinski vojnici poslati na front nemaju odgovarajuću obuku

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 924. I dalje traju borbe u Kurskoj oblasti, ukrajinske snage su do sada iugzbile skoro 10.000 vojnika. Tokom noći odjekivale su eksplozije u Kijevu, javili su ukrajinski mediji, a u gradu je aktivirana i PVO.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:36 05.09.2024
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je da ukrajinski vojnici poslati na front nemaju odgovarajuću obuku.
„Naravno, svi bi hteli da je nivo obuke na najvišem nivou. Istovremeno, dinamika na frontu zahteva od nas da što pre pošaljemo regrutovane vojnike na službu“, rekao je Sirski u intervjuu za Si-En-En.
General je objasnio da regruti sada prolaze jednomesečnu osnovnu obuku i još polu ili jednomesečnu specijalnu obuku, nakon čega se šalju na front. On se požalio i na potpunu tehničku superiornost Oružanih snaga Rusije.
Rusija, prema njegovim rečima, „zaista ima prednost u avijaciji, raketama, u artiljeriji, u količini municije koja se koristi, naravno, u ljudstvu, tenkovima, borbenim vozilima pešadije“.
Istovremeno, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine zamerio je Sjedinjenim Američkim Državama zbog kašnjenja vojne pomoći, koje je „izazvalo ozbiljne neuspehe na bojnom polju i dovelo do pada morala“.
Sirski je ranije više puta priznao da je situacija na glavnim pravcima napada Oružanih snaga Rusije teška za ukrajinsku vojsku.
21:16 05.09.2024
Formiranje proruske vlade u Ukrajini bilo za nju najbolji ishod sukoba, smatra bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu za Jutjub kanal „Dialogue Works“.
„Ukrajina će prestati da postoji kao savremena država, biće disfunkcionalna država, osim ako zemlju ne bude vodila proruska vlada. To je verovatno njena budućnost i to je najbolje što može da čeka Ukrajinu“, rekao je Riter.
Prema njegovom mišljenju, sve ukrajinske teritorije biće demilitarizovane i denacifikovane, bez obzira da li će ih Rusija držati trajno ili privremeno.
19:58 05.09.2024
Borbena dejstva u Donbasu došla su do prekretnice na krasnoarmejskom pravcu (ukrajinski naziv Pokrovsko), izjavio je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris u svom blogu na Jutjubu.
„Pre nekog vremena sam govorio o tome kako se nalazimo na prekretnici, možda smo čak i prešli taj prelomni trenutak… To je ogromna bitka (na krasnoarmejskom pravcu), najveća bitka do sada koja se odvija“, primetio je on.
Prema njegovim rečima, krećući se u ovom pravcu, Oružane snage Rusije će uspeti da zauzmu važne linije snabdevanja i logističke centre. Osim toga, kao rezultat toga, ukrajinske trupe će biti uništene u južnom Donbasu.
„To će zauvek promeniti odnos snaga, ili makar u južnoj zoni“, zaključio je Merkuris.
19:56 05.09.2024
19:26 05.09.2024
Ukrajinski lider Vladimir Zelenski ponovo je izjavio da želi da vidi predstavnike Rusije na drugom samitu o Ukrajini, iako je Moskva više puta izjavljivala da ne planira da učestvuje na takvim događajima.
„Tamo (na drugom samitu) svakako moraju biti predstavnici Rusije. Shvatamo da je bez ruske strane veoma teško diplomatski okončati ovaj rat“, rekao je Zelenski u intervjuu za „En-Bi-Si njuz“.
Zelenski je krajem jula rekao da ceo svet, pa i on sam, želi da Rusija učestvuje na sledećoj konferenciji za rešavanje sukoba u Ukrajini, inače na njoj neće biti postignuti nikakvi rezultati.
Komentarišući temu novog samita o Ukrajini, u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova rekli su da ruska strana ne prihvata ultimatume i ne namerava da učestvuje u takvim događajima.
18:14 05.09.2024
Poljska i Litvanija nameravaju da podignu regionalni hab za municiju za raketne sisteme "hajmars", rekao je novinarima predsednik Litvanije Gitanas Nauseda posle razgovora s poljskim predsednikom Andžejem Dudom.
Varšava je ranije naručila od SAD više od 500 sistema "hajmars".
17:30 05.09.2024
Rumunija će besplatno isporučiti Ukrajini PRO sisteme „patriot“, predsednik Klaus Johanis je odobrio dopune zakona koje to omogućavaju.
17:30 05.09.2024
EU i G7 nameravaju da do kraja godine odobre obećani kredit Kijevu od 50 milijardi dolara uz otplatu iz prihoda od ruskih aktiva, rekao je predstavnik Evropske komisije.
17:01 05.09.2024
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Alijansa razmatra upotrebu raketa dugog dometa od strane Kijeva i ocenio da je važno da Ukrajina može da dostigne vojne ciljeve na ruskoj teritoriji, preneli su zapadni mediji.
„U okviru NATO-a postoji diskusija o ovoj temi... Važno je da Ukrajina dobije mogućnost da dopre do vojnih ciljeva na ruskoj teritoriji“, prenosi Rojters pozivajući se na Stoltenbergov govor u Oslu.
Govoreći o napadu na Kursk, on je ocenio da je teško reći kako će se situacija razvijati u budućnosti.
Sredinom jula Pentagon je saopštio da Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti Ukrajini da koristi američke rakete „atakams“ za udare u dubinu ruske teritorije, ali da se to može promeniti.
Stoltenberg je napomenuo da su neke zemlje saveza, uključujući Veliku Britaniju, prvobitno predavale Kijevu oružje „bez ikakvih ograničenja“. Francuska je takođe dala Ukrajini dozvolu da koristi njene rakete dugog dometa „storm šedouz/skaslp“ za napad na ruske regione.
16:43 05.09.2024
15:16 05.09.2024
Ostavka Dmitrija Kulebe sa mesta šefa diplomatije Ukrajine pripremana je više od godinu dana a sam Kuleba je pokušavao da zadrži položaj, piše "Fajnenšel tajms" pozivajući se na izvore.
Prema rečima zapadnih diplomata u Kijevu, odluka Vladimira Zelenskog nije bila iznenađenje za saveznike Ukrajine, mada je diplomate začudilo što se promene u vladi dešavaju baš sada.
Poslanik Rade Jaroslav Železnjak smatra da su promene proizvoljne a da je odluka Zelenskog posledica želje da nešto promeni. Kuleba nije želeo da napusti dužnost ali mu je Zelenski prošle nedelje saopštio da je došlo vreme za to.
14:15 05.09.2024
Situacija u Kurskoj oblasti:
▪Grupa „Sever“ odbila je četiri napada jurišnih grupa u pravcu naselja Matvejevka, Olgovka, Mala Loknja i Čerkasko Porečno;
▪Ruske oružane snage su osujetile pokušaje ukrajinskih napada u pravcu naselja Borki, Kamiševka i Marjevka;
▪Avijacija je pogodila rezerve tehnike i ljudstva Oružanih snaga Ukrajine u 16 ​​naselja Sumske oblasti;
▪Uništeno je oko 370 vojnika protivnika, kao i 17 oklopnih vozila, dva sistema M270, američke proizvodnje i stanica za elektronsko ratovanje;
▪Tokom borbi u ov9om području Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 10.100 vojnika, 81 tenk, 41 borbeno vozilo, sedam sistema Hajmars i pet sistema M270, američke proizvodnje;
▪Preko 87.600 žrtava iz Kurske oblasti dobilo je isplate u vrednosti većoj od 1,3 milijarde rubalja, saopštio je u Ministarstvu za vanredne situacije.
13:13 05.09.2024
Vrhovna rada je usvojila predlog da Andrej Sibiga bude novi šef diplomatije Ukrajine.
12:37 05.09.2024
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski podneo je na usvajanje Vrhovnoj radi kandidaturu prvog zamenika ministra spoljnih poslova Andreja Sibige na mesto šefa Ministarstva spoljnih poslova.
Prema proceduri, predlog o imenovanju načelnika Ministarstva spoljnih poslova Radi podnosi lično predsednik.
Ranije je Rada prihvatila ostavku Dmitrija Kulebe, koji se nalazio na čelu Ministarstva spoljnih poslova od marta 2020. godine. Sibiga je ranije radio u kabinetu predsednika.
11:17 05.09.2024
Vrhovna rada prihvatila je ostavku šefa diplomatije Ukrajine Dmitrija Kulebe.
11:13 05.09.2024
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
▪Crnomorska flota uništila je 11 ukrajinskih bespilotnih plovila;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 125 vojnika u zoni odgovornosti grupe Sever;
▪Grupa „Zapad“ je odbila dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, protivnik je izgubio više od 500 vojnika i jedan tenk;
▪Ruski PVO sistemi uništili su tri rakete Atakams i 27 dronova Oružanih snaga Ukrajine;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 530 vojnika i dva tenka u zoni odgovornosti grupe Centar;
▪Jedinice grupe Jug nastavile su napredovanje u dubinu odbrane neprijatelja, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 745 vojnika;
▪Grupa Istok zauzela je povoljnije položaje, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 110 vojnika.
11:04 05.09.2024
Ruske snage iz grupe „Centar“ oslobodile su naseljeno mesto Zavetno, na pokrovskom pravcu u DNR, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
09:16 05.09.2024
Posade višecevnih raketnih bacača BM-21 „grad“ ruskih desantnih snaga uništile su grupe pešadije Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom području Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
08:59 05.09.2024
Dežurne jedinice PVO Oružanih snaga Belorusije noćas su uništile dronove koji su narušili državnu granicu, saopštio je načelnik Generalštaba, pukovnik Sergej Frolov.
07:46 05.09.2024
Ruske snage su "iskanderima" uništile višecevni bacač raketa M270 MLRS, kao i pomoćnu tehniku ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala