- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljski predsednik optužuje premijera za saradnju s ruskim FSB

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAndžej Duda
Andžej Duda - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2024
Pratite nas
Predsednik Poljske Andžej Duda optužio je premijera Donalda Tuska da nastavlja da sarađuje sa ruskim specijalnim službama i to na osnovu sporazuma sa Federalnom službom bezbednosti koji je ranija Tuskova vlada sklopila 2012. godine.
List „Žečpospolita“ je ranije objavio da je državljanin Rusije Pavle Rubcov, tokom upoznavanja sa krivičnim postupkom koji je vođen protiv njega, dobio pristup i tajnim dokumentima. Poljsko Tužilaštvo je potom objasnilo da optuženi u skladu sa zakonom ima pravo da se upozna sa svim dokumentima koja su deo krivičnog postupka i to bez izuzetka.
Tužilaštvo je navelo da ruskom državljaninu nisu otkrili državnu tajnu.
„Teško je to komentarisati. Postojeća pravila omogućavaju da se štite bezbednost i interesi Poljske i da se u takvim situacijama načini izuzetak i ne dozvoli osumnjičenom pristup dokumentima posebno ako su tajni. Situacija je zanimljiva jer već tada nije bilo nikakve sumnje da je taj gospodin ruski agent i bilo je poznato da će biti deo razmene koju su organizovale SAD i Rusija“, rekao je Duda.
Kako je rekao, „gospoda iz Agencije za unutrašnju bezbednost“ su znala da pokazuju dokumenta navodno saradniku ruske specijalne službe koji je optužen u Poljskoj za špijunažu.
Duda je podsetio da je 2012. u vreme Tuskove vlade sklopljen Sporazum o saradnji između Vojne kontraobaveštajne službe Poljske i FSB.
„Zar se ta saradnja između specijalnih službi Poljske i Rusije nastavlja? Jer, tako izgleda“, rekao je Duda.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala