- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Big bend RTS i Alan Brodbent otvaraju 40. Beogradski džez festival

© Foto : Nebojša BabićBig bend RTS
Big bend RTS - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2024
Pratite nas
Jubilarni 40. Beogradski džez festival svečano će biti otvoren 24. oktobra koncertom Big benda Radio-televizije Srbije i specijalnog gosta, uglednog dirigenta, pijaniste i aranžera Alana Brodbenta. Program „Od Njuporta do Beograda“ zamišljen je kao velika proslava slavne istorije manifestacije, u duhu ovogodišnjeg slogana „Džez nasleđe“.
Big bend RTS, najstariji orkestar u Srbiji, koji je prošle godine takođe slavio veliki jubilej, 75. godina postojanja, rekorder je po broju učešća na Beogradskom džez festivalu, istakli su organizatori manifestacije.
Ovo će im biti 18. nastup, a njihovo prvo učešće bilo je 1975. godine u MTS dvorani, odnosno tadašnjem Domu sindikata, baš kao što je i ovogodišnji gost-dirigent Alan Brodbent jedini put u Beogradu nastupao na istom mestu 2010. godine, sa sastavom Charlie Haden Quartet West.
Program je zamišljen kao sećanje na nekoliko velikana džeza koji su učestvovali na prvim izdanjima manifestacije, tako da će publika biti u prilici da čuje originalne Brodbentove aranžmane kompozicija Majlsa Dejvisa, Telonijusa Monka i Čarlija Hejdena, kao i dela inspirisana Njuportom i nasleđem Dizija Gilespija.
Big bend RTS jedini je profesionalni džez ansambl u Srbiji u formaciji big benda. Osnovan 1948. godine, veoma brzo se afirmisao kao izvođački sastav sa odličnim interpretacijama i eminentnim dirigentima, kompozitorima i aranžerima koji su ga predvodili, kao što su Mladen Bobi Guteša, Vojislav Bubiša Simić, Zvonimir Skerl, Duško Gojković, Stjepko Gut.
Ansambl je nastupao s najvećim svetskim imenima džez muzike, a takođe i zvezdama svetskog šou-biznisa. Iznedrio je plejadu vrhunskih solista koji su poznati i priznati u svetu, kao što su Mile Pavlović, Bora Roković, Duško Gojković, Lala Kovačev i Stjepko Gut.
Kao značajan nosilac domaće džez scene, Big bend RTS je održao brojne koncerte u gradovima u Srbiji, a učestvovao je i na vodećim domaćim džez festivalima, kao i na mnogim poznatim svetskim festivalima. Dobitnik je „Sretenjskog ordena trećeg reda“, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima.
Od obnavljanja Beogradskog džez festivala 2005. godine, s orkestrom su uvek na manifestaciji nastupali uvaženi gosti: Beni Golson (2006), Džon Fedis (2008), Duško Gojković i Piter King (2011), Bert Joris (2013), Kristof Lauer (2015), Bobi Šu (2018) i Omar Sosa (2022).
Alan Brodbent rođen je u Oklendu, na Novom Zelandu 1947. godine. Sa stipendijom magazina „DownBeat“ studirao je na koledžu Berkli u Bostonu, odakle je direktno ušao u orkestar Vudija Hermana, kao pijanista i aranžer.
Uporedo ostvaruje saradnju sa pevačicom Irenom Kral, a među brojnim umetnicima sa kojima je sarađivao tokom sedamdesetih i osamdesetih su i Nelson Ridl, Džoni Mendel, Bad Šank, Bob Brukmajer, Vorn Marš, Persi Fejt i Barbra Strejsend. Danas je često angažovan kao dirigent na orkestarskim koncertima i albumima Dajane Krol, a pisao je aranžmane i za albume Glena Freja i Pola Makartnija.
Snimio je više desetina albuma kao solo pijanista, lider malih sastava i orkestara, ili sajdmen. Od 1991, bio je pijanista, aranžer i dirigent orkestra Natali Kol. Ovaj angažman doneo mu je prvi Gremi za najbolji orkestarski aranžman za vokal 1997, za numeru „When I Fall In Love“ (drugi duo sa semplovanim vokalom njenog oca Neta).
Od 1987. bio je član legendarnog sastava Charlie Haden Quartet West sa kojim je snimio devet albuma i prvi put nastupio na Beogradskom džez festivalu 2010. godine. Za aranžman numere „Lonely Town“, na kome je gostovala pevačica Širli Horn, dobio je drugi Gremi 2000. godine. Nosilac je visokog novozelandskog Ordena za zasluge od 2007. godine.
Slavljeničko, 40. izdanje Beogradskog džez festivala biće održano od 24. do 28. oktobra 2024. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i pod pokroviteljstvom grada Beograda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala