- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Avioni ruskog i beloruskog vazduhoplovstva tokom zajedničkih vojnih vežbi - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozije u Odeskoj oblasti, udar Su-25 po ukrajinskim snagama i tehnici u Kurskoj oblasti

Pratite nas
U Kijevu, Lavovu i Sumi su odjeknule eksplozije, pišu ukrajinski mediji. Pored toga, koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev rekao je da su Oružane snage Rusije napale aerodrom u Krivom Rogu, gde su se u trenutku nalazili MiG-29 i mnogo dronova.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:30 04.09.2024
Ruski jurišni avioni Su-25 izveli su udare po ukrajinskim snagama i tehnici u Kurskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
19:28 04.09.2024
Ukrajinski mediji izveštavaju o eksplozijama u Odeskoj oblasti.
17:11 04.09.2024
NATO nastavlja da razmatra mogućnost obaranja ruskih raketa nad Ukrajinom, rekao je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda novinarima u Varšavi.
Prethodno je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski za "Fajnenšel tajms" rekao da zemlje koje se graniče sa Ukrajinom imaju obavezu da, bez obzira na protivljenje NATO, obaraju ruske rakete koje se približavajui pre nego što uđu u njihov vazdušni prostor,
"Zemlje NATO su počele da razmatraju tu temu. Danas ne možemo da kažemo da je ta diskusija završena i da imamo neke konkretne rezultate, ali naše zemlje pokreću sa drugima tu diskusiju i žele da se odluka donede pre svega na nivou NATO", rekao je Nuseda.
Poljski predsednik Andžej Duda je takođe rekao da se pitanje stano razmatra iako različiti lideri imaju različito mišljenje. On je dodao da se razmatra jedino scenario obaranja raketa sa teritorija država NATO.
17:02 04.09.2024
Helikopteri pomorske avijacije Crnomorske flote uništili su tokom dana četiri ukrajinska bespilotna čamca koji su se kretali ka Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
17:01 04.09.2024
Generalštab ukrajinske vojske ocenio je da je najteža situacija na krasnoarmejskom i kurahovskom pravcu u DNR.
16:57 04.09.2024
Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će Ukrajini biti isporučeno još 17 sistema IRIS-T i to četiri već tokom ove godine, objavili su nemački mediji.
"Kancelar je obećao Ukrajini dodatne sisteme IRIS-T. Za Ukrajinu je naručeno osam sistema IRIS-T SLM i devet IRIS-T SLS", naveli su mediji Šolcove reči tokom posete bazi Bundesvera u saveznoj državi Šlezvig-Holšatajn.
15:36 04.09.2024
MMF podstiče Ukrajinu na devalvaciju grivne i još značajnije povećanje poreza od onog koje je planirala vlada, piše Blumberg pozivajući se na izvore.
Te mere su potrebne da bi se pokrio deficit budžeta koji će, kako se očekuje, naredne godine dostići 15 milijardi dolara.
MMF u međuvremenu razmatra da li da Kijevu odobri novu tranšu kredita od 1,1 milijarde dolara.
15:22 04.09.2024
Situacija u Zaporoškoj nuklearki je i dalje nestabilna i veoma osetljiva, rekao je šef IAEA Rafael Grosi.
I nakon dve godine koliko su u Zaporoškoj nuklearki prisutni eksperti IAEA, agencija je nepokolebljivo opredeljena da pruža pomoć kako bi se sprečila nuklearna havarija, dodao je Grosi u najnovijem izveštaju agencije.
Kako je naveo, IAEA i dalje namerava da otvoreno izveštava javnost o situaciji u Zaporoškoj nuklearki.
14:19 04.09.2024
Ukrajinske snage su masovno bežale iz sela Prečistovka u DNR pred naletom ruske vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Tokom oslobađanja sela Prečistovka, jedinice 58. odvojene motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine haotično su bežale, ostavljajući oružje i municiju na prvoj liniji fronta“, navodi se u saopštenju.
Kako je precizirano, protivnički vojnici su masovno bežali u pravcu Zolota Niva – Šahtjorsko, ostavljajući ranjene saborce na bojnom polju. To je zabeležila jedinica 40. zasebne brigade marinaca grupe trupa „Istok“ pomoću dronova.
13:22 04.09.2024
Jedinice ruske vojske likvidirale su tokom prethodnog dana u pograničnim regionima Kurske oblasti gotovo 450 ukrajinskih vojnika i uništile 17 jedinica oklopne tehnike, uključujući tenk, borbeno vozilo pešadije i 15 borbenih oklopnih vozila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Pored toga, uništeno je 40 automobila, četiri artiljerijska oruđa, uključujući tri samohodne artiljerijske haubice „cezar“ francuske proizvodnje i jednu „m777“ američke proizvodnje, kao i dva lansera višecevnih raketnih sistema američke proizvodnje, „hajmars“ i „mlrs“.
Ruska operativno-taktička avijacija je tokom prethodnog dana uništila rezervne snage ukrajinske vojske na području 12 naselja u Sumskoj oblasti. Takođe ruska vojska uništila je ukrajinske jedinice na području 16 naselja u Kurskoj oblasti.
Protivnik je do sada u borbenim dejstvima na Kurskom pravcu ukupno izgubio 9.700 vojnika, 81 tenk, 39 borbenih vozila pešadije, 70 oklopnih transportera, 576 borbenih oklopnih vozila, 313 automobila, 72 artiljerijska oruđa, 22 lansera višecevnih raketnih sistema.
U saopštenju se navodi da ruske snage nastavljaju izviđanje i uništavanje diverzantskih grupa Oružanih snaga Ukrajine na Kurskom pravcu, koje pokušavaju da prodru u dubinu ruske teritorije.
12:45 04.09.2024
Kijevski režim pokazuje svoju suštinu, Rusija treba da ide svojim putem i da ispuni zadatke specijalne vojne operacije, izjavio je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Oni idu svojim putem, režim pokazuje svoju suštinu, a mi treba da idemo svojim putem i da završimo SVO. Realizovaćemo postavljene zadatke“, rekao je Peskov za Lajf, komentarišući izjavu Vladimira Zelenskog o planovima Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti.
Peskov je istakao da će Rusija postići svoje ciljeve.
12:30 04.09.2024
Oružane snage Ukrajine granatirale su tržnicu u Donjecku. Prema preliminarnim informacijama, dve osobe su poginule, ima i ranjenih, javlja dopisnik Sputnjika.
12:27 04.09.2024
Vrhovna rada nije prihvatila ostavku zamenice premijera Ukrajine Irine Vereščuk, saopštili su u ukrajinskom parlamentu.
11:31 04.09.2024
Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruske snage oslobodile su Karlovku u DNR, u pravcu naselja Selidovo (pokrovski pravac);
Grupa snaga „Istok“ ruske vojske oslobodila je naselje Prečistovka u DNR (ugljedarski pravac);
Ruske snage izvele su juče visokoprecizan napad na centar za obuku i trening Oružanih snaga Ukrajine u Poltavi, gde su strani instruktori obučavali operatere za vezu i operatere dronova, koji su izvodili napade na civilne objekte Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Oružane snage Rusije izvele su grupni napad, uključujući i raketama „kindžal“ i dronovima, na preduzeća vojne industrije u Lavovu, ciljevi su pogođeni;
Ruska PVO sredstva oborila su tokom prethodnog dana 11 projektila „hajmars“ i 30 dronova;
Grupa snaga „Centar“ odbila je sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, ukrajinska vojska izgubila je više od 480 vojnika, kao i vozilo „makspro“. Grupa snaga „Zapad“ tokom prethodnog dana odbila je jedan kontranapad Oružanih snaga Ukrajine, protivnička vojska izgubila je gotovo 480 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana gotovo 670 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga „Jug“;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana u zoni grupe snaga „Sever“ u Harkovskoj oblasti gotovo 75 vojnika i skladište municije.
09:36 04.09.2024
08:28 04.09.2024
Ukrajinske snage nameravale da dignu u vazduh Kursku nuklearku
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski je pre napada na Kursku oblast dao vojnicima zadatak da se probiju na Kursku nuklearnu elektranu i postave eksploziv, rekao je ukrajinski vojnik Mihail Škoda iz 82. brigade jurišno-desantnih snaga Ukrajine kojeg je zarobila ruska vojska.
Kako je rekao, Sirski se obratio jedinicama koje su se spremale za upad u Kursku oblast i rekao da treba brzo da se probiju na teritoriju nuklearne elektrane. Vojnici su kasnije pitali komandante zašto im je potrebna nuklearka.
„Oni su rekli: 'Hoćemo da priredimo Rusima iznenađenje, da postavimo eksploziv'. Mi pitamo: 'Kakav eksploziv? Svi ćemo odleteti u vazduh i umreti od radijacije'. Objasnili su da će nas povući odatle, tamo će biti ruske snage, ponovo će zauzeti svoju teritoriju, a onda će bomba biti aktivirana na daljinu i sve će odleteti u vazduh. Ukrajina će optužiti Rusiju da je sama izazvala eksploziju“, rekao je Škoda.
08:22 04.09.2024
Snage Crnomorske flote uništile su četiri bespilotna plovila u severozapadnim vodama Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:47 04.09.2024
Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba podneo je ostavku, saopštio je predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk.
07:23 04.09.2024
Poltavski vojni institut, koji je bio meta napada, bio je baza u kojoj su strani instruktori držali časove, rekao je gubernbator Hersonske oblasti Vladimir Saldo u intervjuu za Sputnjik na Istočnom ekonomskom forumu.
Gubici Oružanih snaga Ukrajine u napadu na institut vojnih komunikacija u Poltavi iznosili su više desetina vojnika, saopštile su kopnene snage Oružanih snaga Ukrajine.
07:16 04.09.2024
Oružane snage Rusije napale su aerodrom u Dolgincevu kod Krivog Roga u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, gde su se u trenutku nalazili MiG-29 i mnogo dronova, rekao je Sputnjiku Sergej Lebedev, koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu.

„U šest sati ujutru 4. septembra udaren je aerodrom u Dolgincevu kod Krivog Roga... Na aerodromu je bio veliki broj bespilotnih letelica sa mlaznim motorima, u tom trenutku su se tu nalazili i MiG- 29. Obično avioni poleću sa „uzbunom“, ali u tom trenutku nije bilo zvuka poletanja, ali je bila veoma snažna eksplozija“, rekao je sagovornik agencije, pozivajući se na kolege.

Osim toga, prema informacijama otpora, nedavno su se u blizini aerodroma naselili piloti za obuku i njihovi strani instruktori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala