- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ogroman broj zahteva za prijem u BRIKS, Turska želi da postane punopravni član

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaPress-centr sammita BRIKS v Йohannesburge
Press-centr sammita BRIKS v Йohannesburge - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2024
Pratite nas
Pristigao ogroman broj zahteva za proširenje BRIKS-a, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku. Turska podnela zahtev za punopravno članstvo.
„Postoji ogroman broj prijava, već ih ima nekoliko desetina... Nove članice su već primljene, došlo je do velikog proširenja. Potrebno nam je iskustvo u interakciji BRIKS-a u tako proširenom sastavu“, rekla je ona novinarima.
Kako je istakao pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, zemlje BRIKS-a razmotriće zahtev Turske za punopravno učešće u asocijaciji.
„Turska je podnela zahtev za punopravno članstvo, razmotrićemo ga“, rekao je predstavnik Kremlja.
Kako je istakao, status partnerske države BRIKS-a daće zemlji mogućnost da učestvuje u svim strukturama i diskusijama u asocijaciji, ali bez prava glasa, rekao je Ušakov.
Blumberg je ranije javio, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Ankara zvanično podnela zahtev za pridruživanje BRIKS-u. Kako se ističe, na ovaj način Turska nastoji da ojača svoj globalni uticaj i uspostavi nove veze van svojih tradicionalnih zapadnih saveznika.
Naredni samit BRIKS-a biće održan u Kazanju 22-24. oktobra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala