- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Haubica D-30 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinska vojska priznala: Na desetine poginulih i stotine ranjenih u Poltavi

Pratite nas
Harkovska oblast će skoro sigurno biti oslobođena, u toku je stvaranje sanitarne zone u ovom području, za zaštitu ruskih regiona, istakao je šef ruske administracije Harkovske oblasti Vitalij Gančev. Sistemi protivvazdušne odbrane preko noći su uništili dva ukrajinska drona iznad Brjanske i Kaluške oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:35 03.09.2024
Vladimir Zelenski je ukazom smenio s džnosti zamenika šefa njegovog kabineta Rostislava Šurmu. Ukupno ima 10 zamenika.
18:57 03.09.2024
Desetine ukrajinskih vojnika poginule su prilikom ruskog udara na vojni institut u Poltavi, saopštile su Kopnene snage ukrajinske vojske.
"Ima na desetine poginulih i stotine ranjenih", navodi se u objavi na Telegramu.
17:48 03.09.2024
Generalni direktor IAEA Rafael Grosi sastao se sa Vladimirom Zelenskim u Kijevu i u razgovoru s njim pokrenuo pitanje Kurske nuklearke, prenela je agencija Rojters.
16:35 03.09.2024
Gradonačelnik Antverpena, gde se nalazi druga po veličini luka u Evropi, kao i kandidat za premijera Bart de Vever založio se da se u tom gradu rasporede sistemi "patriot" u cilju potencijalne zaštite luke imajući u vidu sukob u UKrajini, piše list DH.
"Nadam se da će se sukob u Ukrajini završiti što pre, ali smatram da Antverpen treba da bude spreman na odbranu", rekao je on u intervjuu povodom 80. godišnjice o nemačke okupacije.
Prema njegovom mišljenju, poslovni ljudi neće želeti da investiraju u luku u Antverpenu ako ona ne bude zaštićena kao luke u Roterdamu i Hamburgu.
16:23 03.09.2024
16:19 03.09.2024
Ruska vojska izvela je udar na ukrajinski Vojni institut u Poltavi, rekao je predsednik komisije Javne komore Rusije Vladimir Rogov.
Kako je naveo, Institut je specijalizovan za obuku vojnika za radioelektronsku borbu i upravljanje radarima.
"Meta raketnog napada je upravo i bilo ljudstvo. To se dogodilo tokom postrojavanja u čemu je učestvovalo više od 500 ukrajinskih vojnika, gubici se mere stotinama", rekao je Rogov.
Ukrajinski mediji izveštavaju o 190 poginulih i više od 600 ranjenih u udaru "iskanderom" u Poltavi.
15:52 03.09.2024
Ukrajinsku vojsku uskoro očekuje kolaps zbog nepopravljivih gubitaka u ljudstvu, izjavio je bivši analitičar CIA Lari Džonson u intervjuu za Jutjub kanal "Dajalog vorks".
"Figurativno govoreći, cela ukrajinska vojska sada krvari. Presečena joj je arterija i ako se krv ne zaustavi — ona će umreti. Ukrajinska vojska je na ivici smrti i mnogi to ne žele da priznaju, ali vidimo kuda sve to vodi", kaže Džonson.
On je dodao da se stvari neće promeniti u korist Ukrajine jer ona nema mogućnost da svakog meseca pronađe 30.000, smesti ih na bezbednu lokaciju gde mogu da se obučavaju tri do šest meseci i da onda budu spremni za front.
15:15 03.09.2024
Ministar odbrane Andrej Belousov održao je sastanak Koordinacionog saveta za pitanja bezbednosti pograničnih oblasti - Kurske, Belgorodske i Brjanske. On je razgovarao sa gubernatorima i komandantima jedinica raspoređenim u tim oblastima.
15:12 03.09.2024
15:01 03.09.2024
Nemačka planira da isporuči Ukrajini šest PRO sistema IRIS-T SLM, a još šest će nabaviti za svoje vazdušne snage, objavio je Rojters pozivajući se na izvore.
14:20 03.09.2024
Sjedinjene Države su blizu sporazuma o isporuci krstarećih raketa dugog dometa JASSM Ukrajini, ali će Kijev morati da sačeka nekoliko meseci pošto će Vašington morati da reši tehničke probleme, prenosi Rojters, pozivajući se na američke zvaničnike.
„Sjedinjene Države su blizu sporazuma da Ukrajini daju krstareće rakete dugog dometa... ali Kijev će morati da sačeka nekoliko meseci dok SAD ne reše tehničke probleme pre isporuke“, navodi se u saopštenju agencije.
Očekuje se da će SAD na jesen objaviti uključivanje raketa dugog dometa JASSM u paket pomoći Kijevu, piše agencija. Međutim, izvori su pojasnili da konačna odluka o ovom pitanju još nije doneta.
Jedan od zvaničnika je takođe ukazao da su preduzete mere kako bi se osiguralo da JASSM može biti lansiran sa „nezapadnih“ lovaca koje Ukrajina ima.
13:15 03.09.2024
Izveštaj sa kurskog pravca
Oružane snage Ukrajine su u proteklom danu na kurskom pravcu izgubile do 400 vojnika i 12 oklopnih vozila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Ruska vojska odbila je pet napada ukrajinskih snaga u pravcu mesta Borki, Marjevka, Kamiševka i Čerkasko Porečno.
Operativno-taktička avijacija Oružanih snaga Rusije uništila je ukrajinske rezerve u 15 naseljenih mesta u Sumskoj oblasti.
Ukrajinska vojska je od početka borbi na kurskom pravcu izgubila preko 9.300 vojnika.
12:53 03.09.2024
Nema posebno dobrih vesti o situaciji u Kurskoj atomskoj elektrani, saopštio je šef kompanije Rosatom Lihačov
"Rizici za stanicu nisu smanjeni, oni su veoma visoki. Poslednjih dana nije bilo napada na objekte nuklearne elektrane. Veliki broj raketa i dronova se obara na prilazu objektu", naglasio je on.
12:41 03.09.2024
Ruske snage gađale su kompleks zgrada i objekata na području vojnog aerodroma u Poltavi, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedjev.
Ukrajinski mediji jutros su javili da su u Poltavi odjeknule dve eksplozije, te da su se u gradu oglašavale sirene za vazdušnu opasnost.
11:17 03.09.2024
09:15 03.09.2024
Eksplozija odjeknula u Odesi, javljaju ukrajinski mediji.
09:13 03.09.2024
Dodatni sistemi PVO raspoređeni su u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se ističe, pristiglo je 27 zahteva iz Operativnog štaba Belgorodske oblasti. Realizovano je 18. U toku je raspoređivanje novih sistema protivvazdušne odbrane.
Napominje se da je iz operativnog štaba Kurske oblasti stiglo 45 zahteva, rešeno je 36 pitanja. Grupa je bila snabdevena dodatnim izviđačkim sistemima.
Ministarstvo je saopštilo da nema novih zahteva iz operativnog štaba Brjanske oblasti.
08:54 03.09.2024
Ruska vojska koristi najnovije dronove za otkrivanje i likvidiranje ukrajinskih vojnika u Kurskoj oblasti.
08:52 03.09.2024
Ukrajinska vojska je ostavila celu jedinicu u selu Kortnjevu u Kurskoj oblasti, rekao je za Sputnjik zarobljeni poručnik Oružanih snaga Ukrajine Anton Furdolenko.
Vod, kojim je komandovao Furdolenko, dobio je zadatak da zauzme šumski pojas, ali tamo su se već nalazili pripadnici 225. brigade Oružanih snaga Ukrajine. Nakon toga je vod poslat u selo Korenjevo.
Trećeg dana selo su počeli da zauzimaju ruski vojnici. Nakon što je opkoljen, ukrajinski vod je rešio da pregovara i da se preda.
08:05 03.09.2024
Crkva Svetog Nikole u ​​selu Gružko, Belgorodska oblast, oštećena je u napadu Oružanih snaga Ukrajine pomoću drona, napisao je na svom Telegram kanalu šef regiona Vjačeslav Gladkov.
„Dron FPV udario je u crkvu Svetog Nikole u ​​selu Gružko u Borisovskom okrugu. Zapalila se kupola hrama, vatrogasne ekipe su brzo stigle na lice mesta“, napisao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala