- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija se seća mnogobrojnih žrtava terorizma /video/

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin polaže cveće na spomenik žrtavama terorističkog napada koji se dogodio u Moskvi 2002. godine. (arhivska fotografija)
Predsednik Rusije Vladimir Putin polaže cveće na spomenik žrtavama terorističkog napada koji se dogodio u Moskvi 2002. godine. (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2024
Pratite nas
Rusija od 2005. godine, svake godine 3. septembra obeležava Dan solidarnosti u borbi protiv terorizma. Ovaj dan je posvećen tragičnim događajima koji su se dogodili 1-3. septembra 2004. godine u gradu Beslan (Severna Osetija), kada je u terorističkom napadu ubijeno više od 300 ljudi, uglavnom žena i dece.
Rusija se 3. septembra seća hiljada sunarodnika koji su poginuli od ruku terorista u Beslanu, u pozorištu u Dubrovki, u Budenovsku, Pervomajskom, na Severnom Kavkazu, u eksplozijama stambenih zgrada u Moskvi i u drugim terorističkim napadima.
Podsetimo, 22. marta 2024. godine u Krasnogorsku kod Moskve, u koncertnoj dvorani Krokus siti hola, dogodio se jedan od najvećih terorističkih napada u ruskoj istoriji nakon uzimanja talaca u školi u Beslanu. Napadači su iz automatskog oružja otvorili vatru na ljude u zgradi i zapalili salu. U terorističkom napadu povređeno je 695 ljudi, dok je poginulo 145 osoba, među kojima šestoro dece.
Dan solidarnosti u borbi protiv terorizma simbolizuje jedinstvo države i društva u borbi protiv tako strašne pojave kao što je terorizam, koji je postao jedan od najopasnijih globalnih problema našeg vremena, ozbiljna pretnja bezbednosti celokupne svetske zajednice. Rusija nije izuzetak.
Borba protiv terorizma postala je najvažniji državni zadatak Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala