- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Dobijanje energije iz otpada – put do rešavanja problema deponija | Energija Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićPožar na deponiji u Vinči
Požar na deponiji u Vinči - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2024
Pratite nas
U svetu se otpad poodavno spaljuje. Spalionice u Beču čak su turistička atrakcija. U Holandiji je to zdanje izgrađeno tako da se na njemu zimi skija a leti igra golf. A u Srbiji, tek odnedavno, radi spalionica na deponiji u Vinči.
Mada se godinama unazad kod nas najavljuje rešavanje zbrinjavanja ne samo komunalnog već i industrijskog i opasnog otpada, deponije, od kojih su mnoge divlje, ne samo da ruže sliku predela već ovih tropskih dana gore, izazivajući zagađenje životne sredine.
Ništa bolja situacija nije ni sa otpadnim vodama. Pored toga što čak ni u dvomilionskom gradu nemamo rešeno pitanje kanalizacije, već su mnogim delovima grada, posebno u prigradskim naseljima, zastupljene septičke jame. Beograd kanalizaciju ispušta u Savu i Dunav - bez prečišćavanja. Ništa bolja situacija nije ni sa otpadnim vodama iz industrije.
O mogućnostima rešavanja problema komunalnog otpada njegovim sagorevanjem bavili su se stručnjaci okupljeni u udruženju „Inženjeri zaštite životne sredine”, koji su odlučili da izdaju „Belu knjigu” o dobijanju energije iz otpada.
U „Beloj knjizi” o dobijanju energije iz otpada u Srbiji zajedničkim snagama izneti su stavovi stručnjaka iz Srbije i Austrije.
Jedan od recenzenata ove „Bele knjige”, profesor Mašinskog fakulteta dr Aleksandar Jovović za „Energiju Sputnjika” objašnjava da su autori ove knjige imali za cilj da na jednom mestu prikažu različite aspekte tehnologije dobijanja energije iz otpada, kao tehnologije koja je relativno skoro počela sa primenom u Srbiji, a koja ima potencijal značajnog uticaja na rešavanje problema upravljanja različitim vrstama otpada.
Sagovornik „Energije Sputnjika” napominje da je jedan od velikih problema to što u Srbiji još nije počela separacija komunalnog otpada. Dr Jovović predlaže da se zbog toga otpočne sa obukom dece, još u nižim razredima u osnovnim školama, zbog čega i kako odvajati određene vrste komunalnog otpada.
Samim sagorevanjem otpada se, po njegovim rečima mogu proizvesti i toplotna i električna energija.
Postrojenje na deponiji Vinča, termoelektrana - toplana radi po francuskoj tehnologiji. Tokom nedavne posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji čuli smo da bi iz ove zemlje mogla stići i pomoć u rešavanju problema otpadnih voda.
Dobijanje energije iz otpada – put do rešavanja problema deponija | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala