- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kit Hvaldimir kojeg su na Zapadu proglasili ruskim špijunom - pronađen mrtav u Norveškoj

© Foto : video skrinšot/Jutjub/CGTNKit-ajkula robot
Kit-ajkula robot - Sputnik Srbija, 1920, 02.09.2024
Pratite nas
Trup kita-beluge Hvaldimira, za koga se sumnjalo da je špijunirao za Rusiju zbog specijalne ogrlice koju je nosio i koji je dobio ime po Vladimiru Putinu, pronađen je u subotu kod obala Norveške, saopštila je norveška neprofitna organizacija za zaštitu životinja Marine Mind.
U proleće 2019. godine, norveški ribari na severu Norveške primetili su kita belugu kako nosi elektronsku ogrlicu. Na kopči je pronađen logo jedne od peterburških kompanija. S tim u vezi, počele su spekulacije u norveškim medijima da je beluga „pobegao iz ruskog zatočeništva“, a sama životinja je nazvana „Hvaldimir“ (kombinacija norveške reči „Hval“ - „kit“ i imena ruskog predsednik). Norveška agencija za ribarstvo je takođe pozvala građane da izbegavaju kontakt sa „ruskim kitom-špijunom“.

„Nažalost, pronašli smo Hvaldimira kako pluta u moru. On je uginuo i trenutno nam nije jasno šta je uzrok smrti. Nisu vidljive ozbiljne spoljne povrede na životinji“, navodi se u saopštenju organizacije na društvenim mrežama.

Aktivisti za prava životinja dodali su da će biti obavljena obdukcija kako bi se utvrdio uzrok uginuća kita.
U vezi sa incidentom, Njujork tajms je pisao, pozivajući se na osnivača Marine Mind Sebastijana Stranda, da je Hvaldimir pokazao znake pripitomljavanja i da se osećao prijatno među ljudima. Kit je uglavnom boravio u prometnim vodama, što je izazvalo zabrinutost među naučnicima i aktivistima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala