- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Uvreda za sve hrišćane“: Eparhija raško-prizrenska osudila paljenje krstova na Ulpijana festivalu

© Sputnik / Lola ĐorđevićPravoslavni krst
Pravoslavni krst - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2024
Pratite nas
Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je sa uznemirenjem primila vest da je ovogodišnji Ulpijana festival u arheološkom parku drevnog rimskog grada Ulpijane pored Gračanice započeo, kako su naveli, neopaganskim performansom u kome su zapaljena tri velika krsta.
Saopštenje Eparhije raško-prizrenske prenosimo u celosti:
Ovaj nečastan akt bez presedana predstavlja duboku uvredu za sve hrišćane a posebno za naš narod u većinski srpskoj opštini Gračanica, gde se ovo arheološko nalazište nalazi. Paljenje krstova podseća nas na strašna vremena paganskih progona hrišćana, ali i sistematsko uništavanje srpskih pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji u našem vremenu. U naletu vandalskih napada kosovskih albanskih ekstremista uništeno je i spaljeno na desetine crkava na kojima su paljeni i rušeni krstovi. Krstovi su lomljeni i na mnogim hrišćanskim grobljima. Paljenje krstova u neposrednoj blizini manastira Gračanice predstavlja uvredu hrišćanske vere i direktnu pretnju.
Ovaj neukusan i krajnje vandalski čin nema nikakve veze sa nasleđem Justinijanove Ulpijane – Justiniane Sekunde u kojoj se mogu videti ostaci ranohrišćanske bazilike i krstionice, koji su podignuti upravo na mestu gde su mučenički stradali i raspeti Sv. Flor i Lavro hrišćanski prvomučenici na ovim prostorima.
Na većinski muslimanima naseljenim prostoru Kosova i Metohije ovakvo javno skrnavljenje najsvetijeg hrišćanskog simbola u ime jedne perverzne umetnosti samo pokazuje krajnju neodgovornost onih koji su organizovali ovaj događaj i stavlja pod znak pitanja njihovu sposobnost da se brinu o drevnoj hrišćanskoj baštini.
Nasleđe drevne Ulpijane vekovima nastavlja obližnji manastir Gračanica, svetski spomenik UNESKO, koji već 700 godina stoji nedaleko od drevne Ulpijane kao svedočanstvo hrišćanske vere, navodi se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala