- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rana koja i danas krvari: Godišnjica najveće tragedije u istoriji savremene Rusije

© Sputnik / Anton Podgaйko / Uđi u bazu fotografijaSlike dece koja su nastradala u Beslanu
Slike dece koja su nastradala u Beslanu - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2024
Pratite nas
Tragedija koja se dogodila 1. septembra 2004. godine u Beslanu i dalje je za Rusiju otvorena rana koja nastavlja da krvari, navodi se na Telegram kanalu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Danas se u Rusiji i inostranstvu tuguje za nevinim žrtvama terorističkog napada. Ova rana za celu našu zemlju ostaje nezalečena i nastavlja da krvari“, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Teroristi, podstaknuti zapadnim ′režiserima‵ želeli su da destabilizuju rusko društvo, stvore međunacionalni i međuverski razdor. Uprkos svemu, naše društvo je izdržalo. Na mestu škole koju su teroristi uništili, izgrađene su dve nove, opremljene po najsavremenijim standardima“, dodaje se u tekstu.
Ministarstvo je istaklo da se Rusija ponovo suočava sa terorističkom pretnjom.
„Kolektivni Zapad vodi hibridni rat protiv naše zemlje, koristeći, između ostalog, terorističke i ekstremističke grupe“, dodala je ruska diplomatska služba.
„Rusija ostaje čvrsto privržena principijelnoj borbi protiv terorizma i poziva na objedinjavanje napora međunarodne zajednice u borbi protiv ovog zla, uz centralnu koordinacionu ulogu UN“, naglasilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Podsetimo, teroristički napad u školi u Beslanu, u kojem su poginule 334 osobe, uključujući 318 talaca, od kojih je 186 bilo dece, dogodio se ujutro 1. septembra 2004. godine. Teroristi su u školsku salu uterali više od hiljadu talaca, uključujući i malu decu. Ljudi su tri dana nasilno držani u školi bez hrane i vode.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala