- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Podobni i nepodobni na internetu: Zašto je uhapšen Durov a ne Zakerberg

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaSud - ilustracija
Sud - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2024
Pratite nas
Hapšenje osnivača „Telegrama“ Pavela Durova dalo je vetar u leđa polemici koja se već dugo vodi o slobodi govora na Internetu. Ovaj događaj sukobio je pristalice Durova i Ilona Maska na jednoj i državne regulatore i zakonodavce na drugoj strani, kaže u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“ dr Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo.
Durovljevo hapšenje otvorilo je brojna pitanja, pre svega, da li ej vlasnik neke društvene mreže odgovoran za eventualne zloupotrebe koje se na njoj dešavaju.

Podobni i nepodobni vlasnici društvenih mreža

Na otvorenoj mreži možete da kačite vesti ili neke druge informacije – ako imate „Fejsbuk“* koji prodaje informacije o svojim korisnicima i „Telegram“ koji to ne radi, zašto je kažnjen „Telegram“, pita se naša sagovornica.
„Podsećam da je pre Durova uhapšen osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž. On, doduše, nije imao mrežu, ali je imao glas i ne vidim kojim se to kriminalnim aktivnostima bavio, osim što je otvarao određene teme. Tako da na hapšenje Durova možemo da gledamo u smislu da neko pokušava da dobije ključeve za enkripciju kako bi videli šta se tu sve dešavalo. Ne verujem da ih zanima pedofilija, ali verujem da ih zanima sve ostalo“, navodi Zirojevićeva.
Sa druge strane, ako Durova smatraju odgovornim za to što se na društvenoj mreži koju je osnovao, prodaju informacije koje mogu da se povežu sa pedofilijom ili nekim drugim kriminalnim sadržajima, za ista dela mora da se smatra odgovornim i osnivač „Fejsbuka“* Mark Zakerberg, smatra ona.
Do Durovljevog hapšenja, „Telegram“ je bio osamnaesta mreža na spisku najuticajnijih društvenih mreža, a sada je osma, dodaje ona.
Činjenica da je Zakerberg priznao da su ga američke vlasti prisilile da cenzuriše „Fejsbuk“*, pokazuje da se svet podelio na podobne i nepodobne vlasnike društvenih mreža.

Taker Karlson je bio u pravu

Iako je Durov uhapšen u Parizu, pre će biti da je uhapšen na zahtev Vašingtona ili Londona, jer francuski uticaj u svetu nije više tako velik i američki novinar Taker Karlson je u pravu kada kaže da on nije mogao da bude uhapšen bez saglasnosti Bajdenove administracije.
„Optužiti vlasnika „Telegrama“, a na miru ostaviti Hantera Bajdena… Po tome možete videti koliko u svetu ima licemerja“, ističe Zirojevićeva.
I vlasnik mreže „Iks“ Ilon Mask lako bi mogao da se nađe u grupi nepodobnih. On zamalo da to nije i postao kada je zabranio da se njegovi sateliti koriste u Ukrajini. Na kraju, morao je da pristane da kijevski režim i dalje koristi satelite „Starlink“.
Sloboda medija treba da bude potpuna, a ono što treba da se kontroliše je istinitost tvrdnje, kaže Mina Zirojević.
„Dok god govorite istinu, ne mogu da vas kaznim. To treba da bude princip, a ne da li mi istina odgovara ili ne“, dodaje ona.
*(Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke)
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala