- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kusturica: Umetnici na „Kustendorf klasiku“ donose pobedu života nad smrću /video, foto/

© Sputnik / Dejan SimićEmir Kustirica
Emir Kustirica - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2024
Pratite nas
Umetnici koji svake večeri nastupaju na festivalu „Kustendorf klasik“ donose trijumfživota nad smrću, trijumf konstruktivnosti nad destruktivnošću, izjavio je večeras reditelj Emir Kusturica na otvaranju 11. izdanja ove muzičke manifestacije koja se održava u Mećavniku na Mokroj Gori.
„Slažem se da u ovom selu vlada sloboda, jedino što mislim da ovde nema demokratije. Svaki uspeh ovog sela se praktično meri odsustvom demokratije, jer je demokratija preživljeni oblik društvenog uređenja. Da se vratimo ideji. Veliki ruski pisac Evgenije Vodolaskin je u svom poslednjem romanu napisao da je najsnažnija manifestacija života izražena u fikciji, a ne u realnosti. Rekao sam mu da su mu misli iste kao i moje. Šta se ovde dešava: na ovoj pozornici se smenjuju veliki umetnici i oni mladi koji će tek postati veliki, između dve krajnosti koje predstavljaju život i smrt. I oni na svaki način donose trijumf života nad smrću“, rekao je Emir Kusturica.
Reditelj je naveo reči Nikole Tesle, koji je tvrdio da svaki čovek koji je ikada živeo nije umro, već se pretvorio u svetlost. On je, kako je rekao Kustirica, verovao da energija ljudskog roda i mentalna snaga dolaze iz etra.
„I podsmehivao se Ajnštajnu koji je tvrdio da mentalna snaga i svaka druga energija dolaze iz materije. Tesla je verovao u red i u moral i on nam je, zapravo, ukazao na moguću definiciju umetnosti. Ako duhovna energija plovi eterom, onda, kako kaže Kroče, svaka umetnost teži da bude muzika. Živeći za taj eter, verujući u duh, u mentalnu energiju i verujući da nema smrti – ja sam napisao knjigu 'Smrt je neproverena glasina' – verujem da svaki mladi umetnik i svaki veliki umetnik koji ovde nastupa, zapravo, upotpunjuje život u kojem nema smrti“, zaključio je Kusturica.

Na otvaranju festivala nastupila je i grupa iz Odseka za tradicionalnu muziku Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ iz Beograda, a u nastavku programa pred publikom u Drvengradu nastupile su umetnice iz Rusije, mecosopran Zinaida Carenko, solistkinja čuvenog Marinski teatra iz Sankt Peterburga i pijanistkinja Zarina Šimanska, dobitnica brojnih međunarodnih pijanističkih takmičenja i nosilac titule umetnice Moskovske filharmonije.
U takmičarskom delu festivala, koji traje do 3. septembra, nastupa 37 mladih muzičara iz Srbije, Rusije i Belorusije, studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Novog Sada, Niša, Moskve, Sankt Peterburga Omska, Tjumenja, Hanti-Mansijska, Nojabrska, Tomska, Minska, kao i studenti s odseka Muzičke umetnosti, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
© Sputnik / Dejan SimićFestival „Kustendorf klasik“
Festival „Kustendorf klasik“ - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2024
Festival „Kustendorf klasik“
O dobitnicima nagrade festivala „Zlatna matrijoška“ odlučuje međunarodni žiri, u kojem su dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, zatim naš proslavljeni pijanista i profesor na FMU u Beogradu Vladimir Milošević i švajcarsko-srpska kompozitorka i gitaristkinja Maja Le Ru Obradović.

Večernji sati rezervisani su za koncerte proslavljenih domaćih i svetskih umetnika, a po prvi put biće izvedena i dva muzičko-scenska dela.

Drugo veče, 1. septembar, rezervisan je za izvođenje komične opere „Iza operskih kulisa“ srpske kompozitorke Vere Milanković. Operetu će izvesti Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića, u saradnji s Domom kulture Studentski grad.
© Sputnik / Dejan SimićEmir Kustirica i ministar Nikola Selaković na festivalu „Kustendorf klasik“
Emir Kustirica i ministar Nikola Selaković na festivalu „Kustendorf klasik“ - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2024
Emir Kustirica i ministar Nikola Selaković na festivalu „Kustendorf klasik“
„Kustendorf klasik“ će jedno veče posvetiti mladim umetnicima tako da posetioci festivala treće festivalske večeri uživati u virtuoznim izvođenjima violiniste srpskog porekla Luke Faulisi, koga su Klasikal FM i Bi-Bi-Si magazin imenovali za jednog od 30 najperspektivnijih zvezda u usponu, zatim mladi pijanista Bogdan Dugalić koji je za svojih 20 godina osvojio više od 30 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima i talentovani gitarista Uroš Jaćević, dobitnik prvih nagrada na najprestižnijim takmičenjima za mlade gitariste u Evropi.

Mlade nade muzičke scene nastupiće uz Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.

Na zatvaranju festivala, biće izveden jedinstveni projekat kompozitora Aleksandra Sedlara, dramska Opera „Šum šume preko polja“.

Inicijalna ideja za nastanak ovog dela su strahoviti događaji u koncentracionim logorima za vreme Drugog svetskog rata, čiji nazivi imaju veze sa šumama koje kao drevni svedoci i dalje stoje na istom mestu kao podsetnik i opomena za buduće generacije.
© Sputnik / Dejan SimićFestival „Kustendorf klasik“
Festival „Kustendorf klasik“ - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2024
Festival „Kustendorf klasik“
Pored muzike, Aleksandar Sedlar je i autor libreta, dok su solisti Duško Radović, Žarko Stepanov, Sergej Trifunović, Ana Petrović, Ana Stanković i Sanja Ristić, pod pratnjom simfonijskog orkestra i ženskog hora Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, kojim diriguje Aleksandar Sedlar.

Program festivala obogatiće i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičkih škola „Mokranjac“ i „Vatroslav Lisinski“ iz Beograda kao i predavanja o stvaralaštvu kompozitora Petra Stojanovića i Ante Grgina.
Tokom festivala, 1. septembra biće otvorena nova galerija pod nazivom „Đuzepe Rotuno“, uz izložbu fotografija Janka Kusturice.

Za jedanaest godina od osnivanja festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvezde klasične muzičke scene među kojima su Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valerij Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić, Oleg Akuratov, Petar Pejčić...
Festival „Kustendorf klasik“ zajednički je projekat renomiranog srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije "Gasprom njeft".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala