- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska na području SVO - Sputnik Srbija

UŽIVO Petoro poginulih u granatiranju Belgoroda; Rusi napreduju u Zaporoškoj oblasti

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 919. Ruska vojska nastavlja da oslobađa mesta u DNR i sve se više bliži Krasnoarmejsku, strateški važnom gradu. U Kurskoj oblasti ruske jedinice nastavljaju da uništavaju tehniku i živu silu protivnika.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:21 30.08.2024
Pet osoba je poginulo prilikom granatiranja Belgorodske oblasti koje se dogodilo raniej večeras, dok je ranjeno 37 civila, od toga šestoro dece, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov.
„U teškom stanju je 7 odraslih osoba i troje dece“, precizirao je on.
Prema njegovim rečima, u ukrajinskom granatiranju korišćene su kasetne granate sistema „vampir“.
20:13 30.08.2024
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Uzbuna u Kijevu: Zelenski otpustio komandanta Vazduhoplovnih snaga zbog pada F-16
19:56 30.08.2024
Jedna osoba je poginula, a sedam ranjeno nakon što je ukrajinska granata direktno pogodila putnički automobil u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.
Prema njegovim rečima, na lice mesta stigla su vozila hitne pomoći, a u toku je zbrinjavanje ranjenih civila u medicinskim ustanovama.
On je dodao da je pored toga pogođena stambena zgrada, nekoliko komercijalnih objekata, a u naselju Dubovo u Belgorodskom okrugu zapalile su se dve kuće. Tamo su upućeni vatrogasci.
Gladkov je naglasio da je PVO sistem ruskih snaga dejstvovao iznad Belgoroda i Belgorodskog okruga, kao i da je oboreno nekoliko vazdušnih ciljeva na prilazu gradu.
18:28 30.08.2024
Ruska vojska napreduje u Zaporoškoj oblasti i probila se napred na frontu severno od sela Rabotino čime je primorala ukrajinsku vojsku na povlačenje, saopštio je zamenik predsednika koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Rusije Vladimir Rogov.
Kako je rekao, na frontu su u toku kontrabaterijske borbe kao i borbe prsa u prsa, koriste se jurišni dronovi i višecevni lansirni sistemi, a uključena je i borbena avijacija.
17:39 30.08.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
15:10 30.08.2024
U napadima u Harkovu pogođeno je skladište dronova i određeni broj oklopnih vozila, uključujući i guseničara, kao i nekoliko kamioneta sa opremom, na lice mesta stigla su vozila hitne pomoći, izjavio je za Sputnjik koordinator proruskog nikolajevskog pokreta Sergej Lebedev.
15:05 30.08.2024
Posada borbenih aviona Su-34 uništila je ljudstvo i oklopnu tehniku u pograničnom regionu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Napad je izveden na kamuflirane ciljeve protivnika korišćenjem modernizovanih avionskih bombi sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, preciziralo je Ministarstvo.
14:37 30.08.2024
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
• Ruske snage su oslobodile naselja Novoželano i Konstantinovka u DNR, kao i Sinkovku u Harkovskoj oblasti
• Oružane snage Ukrajine izgubile su do 16.910 vojnika za nedelju dana u zoni specijalne operacije
• Ruske snage izvele su jedan masovni i 14 grupnih udara visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama, pogađajući ukrajinske energetske objekte od vitalne važnosti
• Na liniji razgraničenja predalo se 58 ukrajinskih vojnika
• Ruski PVO sistemi oborili su MiG-29, tri rakete „atakams“ i četiri rakete „točka-u“
• Ukrajina je u zoni odgovornosti grupe „Sever“ izgubila do 3.580 vojnika. Grupa je uništila četiri lansera višecevnih raketnih sistema, uključujući jedan „hajmars“
• Grupa „Zapad“ likvidirala je više od 3.450 ukrajinskih vojnika• Ruski sistemi PVO oborili su 311 dronova, od kojih 127 van zone SVO
• Oružane snage Ukrajine izgubile su preko 4.840 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Jug“, do 460 vojnika u zoni grupe „Dnjepar“, do 860 vojnika u zoni grupe „Istok“, kao i 3.720 vojnika i sedam tenkova u zoni odgovornosti grupe „Centar“
• Crnomorska flota je uništila šest ukrajinskih bespilotnih čamaca
• Ukrajinska vojska izgubila je tenkove „abrams“ i „leopard“ u zoni odgovornosti grupe „Jug“
14:19 30.08.2024
Ruske snage oslobodile Novoželano i Konstantinovku u DNR, kao i Sinkovku u Harkovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
14:13 30.08.2024
Vojnici grupe Zapad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ministarstvo odbrane Rusije: Gubici Kijeva u Kurskoj oblasti - 7.800 vojnika i 75 tenkova
14:13 30.08.2024
Pogibija ukrajinskog pilota obučenog za upravljanje F-16 naneće više štete nego gubitak aviona, jer je Kijevu ostalo pet obučenih pilota, piše britanski „Telegraf“.
13:15 30.08.2024
Vladimir Zelenski je predložio indijskom premijeru Narendri Modiju da održi konferenciju u Indiji o regulisanju situacije u Ukrajini pre američkih izbora u novembru, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
Međutim, kako navodi agencija, Modi za sada nije pristao da održi samit o Ukrajini.
Indija je skeptična prema inicijativama zbog isključenja Rusije iz procesa regulisanja situacije, prenose izvori agencije.
Zelenski je ranije u intervjuu francuskim medijima bio prinuđen da prizna da ceo svet – pa čak i on sam – želi učešće Rusije na sledećoj konferenciji radi rešavanja situacije u Ukrajini, jer inače neće biti rezultata.
Moskva je više puta isticala da je traženje opcija za rešavanje situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.
12:58 30.08.2024
Ukrajina je pokrenula istragu o padu prvog aviona F-16, u njoj učestvuju i Sjedinjene Američke Države, saopštio je komandant ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.
„Partneri iz SAD su dobili preliminarni izveštaj i već su se uključili u istragu o uzrocima“, rekao je on.
Oleščuk je tvrdi da niko ništa ne krije u vezi sa padom aviona.
12:26 30.08.2024
Vladimir Zelenski pokušava da pretvori Ukrajinu u istočnoevropski Izrael, ali, umesto u privlačnu državu, on zemlju pretvara u koncentracioni logor, rekao je predsednik saveta pokreta Druga Ukrajina Viktor Medvedčuk.
Prema njegovim rečima, „Zelenski uvodi večiti rat u ukrajinsku državnu politiku, zaboravljajući da Ukrajina nije Izrael i da ima drugačiju istoriju i kulturu“.
10:10 30.08.2024
Ukrajinski poslanik Marijana Bezugla oštro je kritikovala glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog zbog situacije u DNR:
"Borbe u Novogrodovki? Predali su grad praktično bez borbe, 30 Rusa zauzelo je grad u kojem je nekad živelo 20.000 ljudi, prošavši pored praznih utvrđenja. Očigledno smo se mimoišli jer vas nisam videla u Selidovu koje je za par dana, bar pola grada, pod ruskom kontrolom. Novogrodovka je pre par nedelja bio grad nespreman za odbranu. Jer većina jedinica je prebačena s tog pravca! Čemu laži", napisala je ona.
09:58 30.08.2024
Bivši fudbaler "Lokomotive" iz Moskve Aleksandar Alijev objavio je skandalozan post na društvenim mrežama. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ubija civile u Kurskoj oblasti a građane regiona u kojem je i sam proveo mnogo godina nazvao je gamadima.
Alijev ima i ukrajinski i ruski pasoš. Poreklom je iz Habarovska. U Kurskoj oblasti je živeo od 12. godine.
Pres-služba Istražnog komiteta Rusije saopštila je da je Alijev stavljen na poternicu zbog javnih poziva na terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak.
U Rusiji bi mogla da bude doneta odluka o njegovom hapšenju u odsustvu, a prema Krivičnom zakona Rusije, preti mu zatvorska kazna od sedam godina.
09:53 30.08.2024
Federalna služba bezbednosti Rusije privela je dvojicu stranih plaćenika iz Kolumbije zbog sumnje da su učestvovali u borbama na ukrajinskoj strani.
"Privedeni su državljani Kolumbije Medina Aranda Hose Aron i Ante Aleksander, osumnjičeni da su se borili kao plaćenici na strani Ukrajine protiv ruske vojske", navodi se u saopštenju FSB.
09:14 30.08.2024
Zarobljeni ukrajinski vojnik Andrej Dolgij rekao je da nije znao da ide u Kursku oblast, već da mu je rečeno da ide na trodnevnu vežbu. On je prebačen u Kursku oblast iz ukrajinske Sumske oblasti, jer ukrajinske snage trpe velike gubitke, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
"Rečeno mi je: par dana, tri dana na vežbe. Mislio sam negde nešto treba čuvati i to je to, nisam znao da sam u Kurskoj oblasti. Da sam u 82. bigradi i u Kurskoj oblasti sam saznao tek kad sam tamo proveo dva dana", ispričao je on.
Prema njegovim rečima, u pograničnim delovoma Kurske oblasti je samo 82. brigada ali zbog velikih gubitaka komanda prebacuje vojnike iz drugih brigada.
08:47 30.08.2024
Pad aviona F-16 je veliki udarac za Ukrajinu, piše "Vašington post".
"Pogibija jednog od izuzetnih ukrajinskih pilota i pad jednog od nekoliko skupocenih aviona F-16 predstavljju snažan udarac za Ukrajinu", piše američki list.
Navodi se da je pilot bio jedan od šestorice Ukrajinaca obučenih za upravljanje tim avionom.
Podsetimo, Generalštab ukrajinske vojske je juče priznao da je jedan od isporučenih aviona F-16 pao, ne navodeći razloge. Američki "Vol strit džornal" je objavio, pozivajući se na izvore, da je avion pao zbog greške pilota.
07:57 30.08.2024
Uništena ukrajinska tehnika u Kurskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Moskva: U Kurskoj oblasti ima stranih plaćenika, Poljaka ali i onih koji govore engleski
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala